Je bent een dagje naar de Ikea en hebt ondertussen wel honger gekregen en overweegt om de Zweedse gehaktballetjes te eten. Want bij een Zweeds dagje hoort dit er natuurlijk wel helemaal bij. Ga gezellig met je gezin, samen met je partner of met wie je op dat moment daar dan ook bent, naar het restaurant en geniet van deze heerlijke Zweedse specialiteit.
Hoewel de kans groter is dat je de gehaktballetjes in één van de warenhuizen tegenkomt, kun je uiteraard ook deze lekkernij weleens in Zweden zelf gegeten hebben. Wat jouw herinnering ook is aan deze Zweedse snack, je kunt ze ook gewoon thuis maken. Zo kun je ongeacht de dag altijd genieten van dit heerlijke hoofdgerecht.
Zweeds hoofdgerecht
Wist je al dat het bij dit Zweeds hoofdgerecht niet specifiek om het soort gehakt gaat? Vreemd genoeg zit het geheim juist in de kleine hoeveelheid pimentpoeder. Laat je dit weg en maak je de gehaktballetjes voor de rest op precies dezelfde manier? Dan zul je al heel snel merken dat er iets ontbreekt. En dan smaken ze niet zoals je ze van de Ikea gewend bent.
Maar dat is niet het enige wat de Zweedse gehaktballetjes zo authentiek maken. Want een gehaktbal alleen is natuurlijk niet geschikt als complete maaltijd. Daarom serveren de Zweden hier volgens het traditionele recept ook aardappelpuree en Vossenbessenjam bij. Om naast de pimentpoeder de gehaktballetjes nog lekkerder te maken is het een echte aanrader om ze in roomsaus te garen. Nu je deze basisachtergrond van het gerecht kent is het de hoogste tijd om stap voor stap de Zweedse gehaktballetjes echt te bereiden.
Zweedse gehaktballetjes recept
Course: Recepten4
20
minutes15
minutesVoor het maken van Zweedse gehaktballetjes heb je niet alleen gehakt nodig, maar ook een aantal kruiden. Een lijst met alle benodigdheden vind je hieronder. De hoeveelheid ingrediënten is gebaseerd op 4 personen. De bereidingstijd voor de gehaktballetjes ligt rond de 35 minuten.
Ingrediënten
500 gram half-om-half gehakt
Platte peterselie die je later fijnhakt
1 teentje knoflook
20 gram boter en 1 eetlepel boter en melk
20 gram bloem en 25 gram paneermeel
1 ei en gesnipperde ui
500 ml warme runderbouillon
50 ml slagroom
1/2 theelepel pimentpoeder
Zout en peper naar smaak
Zo maak je zelf Zweedse gehaktballetjes
- Zet een braadpan op het vuur en snipper vervolgens 1 ui. Snijd 1 teentje knoflook. Zodra je dit gedaan hebt giet je 1 eetlepel boter in een kom.
- Dit gebruik je om zowel de ui als het teentje knoflook te fruiten. Voeg hierbij 500 gram gehakt, 1 ei, ½ theelepel pimentpoeder, 1 eetlepel melk, 25 gram paneermeel, ¼ theelepel nootmuskaat en wat zwarte peper en zout. Meng dit alles als een geheel goed door elkaar en draai er daarna met je handen kleine gehaktballen van.
- Als je dit gedaan hebt is het belangrijkste deel van de bereiding klaar. Zet de braadpan op het vuur en begin de 20 gram boter te smelten. Daarna leg je de gedraaide gehaktballetjes allemaal in de pan om ze bruin te bakken. Zijn ze allemaal rondom mooi bruin geworden? Haal ze dan uit de pan en leg ze op een bord.
- Schil en snijd aardappels in blokjes. Pak er nog een pan bij en kook de aardappels voor zo’n 20 minuten. Zodra de aardappels zacht genoeg zijn kun je deze stampen. Maak er een lekkere puree van.
- Gooi het vet uit de braadpan niet weg, maar voeg hier 20 gram bloem aan toe. Gaar dit voor enkele minuten en schenk hier vervolgens 500 milliliter warme runderbouillon bij en klop het mengsel met een garde totdat er een dikke saus ontstaat. Voeg aan het einde 50 milliliter slagroom toe en roer dit er goed doorheen.
- Om de roomsaus helemaal goed op smaak te brengen voeg je er wat zwarte peper en een beetje zout aan toe. Heb je dit alles gedaan? Leg de gehaktballetjes dan terug in de pan en gaar ze in de saus voor 5 minuten.
- Als finishing touch bestrooi je de Zweedse gehaktballetjes met fijngehakte peterselie. De Zweedse gehaktballetjes serveer je met de aardappelpuree en uiteraard de eerdergenoemde vossenbessenjam. Geniet van je Zweedse maaltijd!