HomeVakantieTop 10 veiligste landen ter wereld 2020

Top 10 veiligste landen ter wereld 2020

Elk jaar wordt er een overzicht gemaakt van veiligste landen ter wereld. Dit overzicht heet ook wel de Global Peace Index. Het maakte snapshot van de status van veiligheid in de wereld. Helaas is ook dit jaar weer gebleken dat de wereld steeds minder veilig wordt. Toch zijn er bepaalde landen die het beter voor mekaar hebben dan andere. Hieronder beschrijven we de top 10 veiligste landen ter wereld in 2020. Maar eerst vertellen we iets meer over de Global Peace Index en wat het inhoud.

Wat is de Global peace Index 2020?

De Global Peace Index is een rapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het instituut van economie en veiligheid. Dit is een onafhankelijke partij die zich inzet in vooruitgang. Ze wil het positieve uit het leven halen en het welzijn van de mens verbeteren. In het rapport wordt gekeken naar 23 verschillende factoren die onderverdeeld zijn in conflicten, veiligheid en beveiliging en militarisering. Zo wordt het aantal moorden, militaire uitgaven, gewelddadige conflicten, wantrouwen, terroristische aanslagen en politieke instabiliteit meegenomen in dit onderzoek. Op basis van deze gegevens geeft men een cijfer. Hoe lager dit cijfer is, hoe hoger het staat voor veiligheid.

Helaas is het al voor de negende keer in de laatste 12 jaar zo dat het gemiddelde minder vreedzaam is geworden. De wereld wordt dus steeds gewelddadiger en minder veilig. Het gemiddelde vreedzaamheidsniveau is per land de afgelopen jaar met 0,34 procent verslechterd. In totaal zijn er 81 landen waar het verbeterd is. In de overige 80 landen is het dus achteruitgegaan. Dit is wel zorgwekkend te noemen en is zeker iets om mee te nemen in je dagelijkse bezigheden.

Zwitserland: veiligste land voor reizigers

Zwitserland staat als land bekend om een van de veiligste gebieden voor reizigers. Daarnaast zijn de cijfers voor misdrijven erg laag. Het land staat op de vijfde plek voor veiligheid en beveiliging. Dit zorgde voor zowel inwoners als vakantiegangers dat je met een gerust hart hier rond kunt lopen.  Wel staat het land bekend om zijn wapenexport. En hierdoor staat het ook op de 10e plek in de lijst van 10 veiligste landen ter wereld. Ook qua voedsel zekerheid scoort dit land erg hoog. Er is weinig armoede en er zijn genoeg mogelijkheden om aan eten te komen. Wel is het land erg duur dus houd hier rekening mee wanneer je hier op vakantie gaat.

In vergelijking met andere landen is de werkloosheid hier erg laag en kun je makkelijk een baan vinden. Wel zie je dat de lange termijn werkloosheid hier wel hoog is. Toch blijft het een mooi gebied om te bezoeken en te wonen. De lucht is relatief schoon en zeker voor mensen met luchtproblemen kan dit een hele verademing zijn. En ondanks dat de levensstijl daar een stuk duurder is, hebben ze het daar qua veiligheid prima voor elkaar.

Toerisme Veiligheid Zwitserland

Japan

Japan staat al 12 jaar in de top 10 veiligste landen en dit jaar staat het op de 9e plek. Het krijgt elk jaar weer hoge cijfers voor laag misdaad, interne conflicten en politiek. Er zijn nog nooit zo weinig inbraken en diefstallen geweest sinds 1950. Je kunt dus rustig rondlopen en hoeft je geen zorgen te maken over wat er achter je gebeurt. Dit is op zich natuurlijk ook niet zo gek aangezien de cultuur echt op elkaar gericht is. Maar ondanks dat de cultuur erg goed is, zijn er wel een aantal punten die de veiligheid verminderen. Het heeft namelijk veel verdedigingstroepen en heeft niet veel contact met de landen in de buurt. Dit contact loopt ook stroef aangezien ze voornamelijk op hun eigen cultuur zijn gericht. Dit zie je ook terug in de cijfers.

Met bijna geen immigratie zie je ook dat iedereen echt van deze omgeving is. Daarnaast wordt Tokio gezien als de veiligste stad ter wereld. Ook staan ze op het gebied van cyber beveiliging op de eerste plaats. Als ze dus minder militaire veiligheid hadden en meer contact met andere landen dan had het zo kunnen zijn dat Japan op de eerste plaats terecht was gekomen.

Tsjechië: 8e plaats veiligste landen

Op de achtste plaats vind je Tsjechië. Vorig jaar stond deze nog op de 10e plek en in 2018 op de zevende plek. Er zijn dus nogal wat verschuivingen geweest in de afgelopen jaren. Dit heeft voornamelijk te maken met de buitenlandse conflicten die dit land heeft gehad. Want qua veiligheid staat deze locatie wel hoog op de lijst.

De criminaliteit is gedaald en geweldsmisdrijven komen nauwelijks meer voor. Dit komt voornamelijk ook doordat wapens hier niet veel voorkomen. Wel zijn er veel gevangenen en is de beoordeling op de politie niet heel goed. Om deze redenen is het dus ook niet een land die je zomaar moet gaan bezoeken. Maar zeker in de toeristische gebieden is de veiligheid gewoon prima. De verschuivingen per jaar maken het wel wat spannender. Toch zul je hier over het algemeen weinig in terug zien in het land zelf zolang je je maar aan de regels houdt.

Singapore

Binnenlandse en internationale conflicten zijn in Singapore bijna niet van toepassing. Hierdoor voelen de mensen zich veilig en gehoord. Aan de positieve reacties op handhaving is te zien dat ze tevreden zijn over het hoe het land regeert. Er heersen ontzettend zware straffen voor mensen die een misdaad plegen. Zelfs als je een kleine fout maakt kan het toch ernstige gevolgen hebben. Hierdoor kijk je wel uit met wat je doet en houd je je beter aan de regels. Singapore heeft daarom ook één van de laagste misdaadcijfers ter wereld. Er wordt goed gecontroleerd op vuurwapens en de stad zelf staat bekend als de twee na veiligste stad ter wereld. De infrastructuur is goed en ook op digitale beveiliging scoren ze de tweede plaats. Al met al dus een prachtig land die op de zevende plaats eindigt in deze lijst.

Singapore

Canada

Op de zesde plaats van de Global Peace Index staat Canada. En dit is niet het eerste jaar dat ze hierop staan, ook de twee voorgaande jaren stond het land op deze plek. De politiek is stabiel en de criminaliteit is erg laag. Daarnaast heeft men een goede gezondheidszorg en is het werkloosheidsniveau laag.

De mensen in dit land zijn aardig en geven om elkaar. En ondanks dat ze niet altijd even dicht bij elkaar wonen kun je altijd erop vertrouwen dat als je iets nodig hebt ze er zullen zijn. Meer dan 80% van de mensen die hier wonen voelen zich veilig. Dit is uitzonderlijk hoog en zie je ook terug in de cijfers. Er zijn bijna geen interne conflicten en ook misdaad valt ontzettend laag uit. Uiteraard kan dit allemaal verschillen per omgeving. Over het algemeen is het duidelijk dat ook dit land in de lijst  met veiligste landen thuishoort.

Top 10 Veiligste landen

Denemarken

Het land van de Lego en boottocht naar Noorwegen en Zweden. Dat is wel hoe Denemarken voor veel mensen bekend staat. Toch is het veel meer dan dat. Het heeft prachtige dorpen, steden en natuurgebieden. Het wordt beschreven als het gelukkigste land ter wereld. De mensen hier geven aan dat ze zich zowel overdag als in de nacht veilig voelen. En dat is best bijzonder aangezien er in weinig landen dit genoemd wordt. Er is bijna geen corruptie en ook misdrijven komen amper voor. Er heerst een stijl van vertrouwen waardoor er geen wantrouwen kan ontstaan.

Je merkt dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor elkaar. Dit maakt ook dat dit land wordt gezien als een verzorgingsstaat. Mensen staan voor elkaar klaar en wanneer je iets nodig hebt krijg je het gewoon. Zo is de gezondheidszorg gratis, krijgen oudere thuiszorg en kun je studeren zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Deze regels laten dus ook zien dat ze het woord bij de daad voegen en er echt voor elkaar zijn. Een mooi land dus om in te leven: zeker voor de ouderen onder ons.

Veiligste landen: Oostenrijk

Doordat Oostenrijk weinig last heeft van terreuraanslagen staat deze ook hoog in de lijst met veiligste landen ter wereld. De bevolkingsdichtheid is door de bergen niet heel hoog. En dit maakt ook dat geweld en misdrijven bijna niet voorkomen. Aangezien het een vakantiegebied is, moet je in de zomer en tijdens wintersport wel rekening houden met diefstal. Zeker zakkenrollers zijn dan actief op zoek naar jouw geld of spullen. De afgelopen jaren zijn cijfers ook alleen maar verbeterd. De demonstraties die in 2017 waren zijn de afgelopen jaren niet heel groot meer voorgekomen. Wel is de sociale onrust door deze politieke problemen toegenomen. De wapenexport is juist verminderd. Je kunt het land zonder enige problemen bezoeken. En ook hier wonen is qua veiligheid geen enkel probleem. De cultuur is rustig, de natuur is mooi en de mensen zijn vrij vriendelijk te noemen.

Veiligste landen ter wereld

Portugal

Hoewel je het niet snel zou denken, staat Portugal in de top drie veiligste landen ter wereld. De afgelopen jaren heeft het een flinke vooruitgang geboekt. In 2014 stond het nog op de 18e plaats. De criminaliteit was in dat jaar nog erg hoog. Maar door een grotere toename van politie met vuurwapens is dit cijfer gedaald. Ook is de economie in de afgelopen zes jaar verbeterd en kun je merkbaar zien dat de werkloosheid ook gedaald is. Dit percentage was eerst meer dan 17% maar de afgelopen jaren is dit onder de 7 procent gegaan. Een prachtig resultaat dat in het gehele land steeds meer zichtbaar wordt.

Door al deze hoge cijfers wordt het land gezien als de beste plaats om te wonen als je met pensioen gaat. De rust, cultuur en het lekkere eten maken het de perfecte plek om na je werkjaren te verblijven. Het heeft nog wel een weg te gaan. Als je de afgelopen jaren bekijkt kun je met zekerheid wel zeggen dat ze echt een slag geslagen hebben en de toekomst er voor dit land mooi uitziet.

Nieuw zeeland

Nieuw-Zeeland is ook een veilig land. Het heeft een heel laag criminaliteitscijfer en misdrijven komen bijna niet voor. Diefstal daarentegen is wel populair, zeker in de toeristische gebieden. Dit maakt ook dat dit land niet op de eerste plaats staat. De politie draagt geen vuurwapen en de mensen hebben vrijheid van meningsuiting. Het land is prachtig en ook erg populair voor toerisme. En hoewel veel landen dodelijke dieren hebben, zijn deze hier niet aanwezig. Dat is best bijzonder aangezien het buurtland, Australië, dit wel ontzettend veel heeft. Vergeleken met vorig jaar zijn de cijfers ook wat gedaald. Dit komt voornamelijk doordat de terreuraanslagen van 2019 in dit jaar meegenomen zijn. Toch blijft het een veilig gebied voor zowel wonen als toerisme.

Nieuw zeeland

IJsland: het veiligste land ter wereld

Voor het 12e jaar op een rij is IJsland het veiligste land ter wereld. Het is op zich ook niet gek dat de Noordse natie met een kleine bevolking van ongeveer 350.000 inwoners zo hoog eindigt. Het heeft namelijk als eiland geen last van andere landen en grensproblemen. De criminaliteit is hier erg laag. Dit komt voornamelijk ook door de lage bevolkingsdichtheid. De standaard van leven is hier ontzettend hoog. Zo zijn de mensen goed opgeleid en hebben ze veel vertrouwen in elkaar. Het bijzondere is dat dit land geen leger heeft. De politie heeft zelfs geen vuurvuurwapen.

Doordat iedereen als gelijk wordt gezien heeft men hier weinig last van sociale spanning. Niemand hoeft zich te bewijzen en economisch zitten er ook bijna geen verschillen. Mannen en vrouwen worden hetzelfde beloond en je hebt de vrijheid om te geloven wat je wilt. Dit alles bij elkaar maakt dat dit land ontzettend veilig is. Dus mocht je nog een land zoeken waar je met een gerust hart op vakantie kan, dan is IJsland zeker een aanrader. Het is een prachtig gebied en de mensen zijn ontzettend aardig. In het artikel beste vodka uit IJsland lees je meer over deze omgeving en de heerlijke dranken die ze daar hebben.

Hoe veilig is Nederland?

Nederland staat zoals je hebt kunnen zien niet in de top 10 veiligste landen ter wereld. We zijn dit jaar zelfs 5 plaatsen gedaald en staan nu op de 21e positie in de lijst. Hoewel dit zeker geen slechte cijfers zijn, zie je hier wel aan dat het vertrouwen in Nederland een deuk heeft opgelopen. Qua administratie en economie doen wij het erg goed. We hebben weinig schulden en komen relatief sneller uit een crisis. Maar doordat we veelal onder het zeeniveau liggen raken we weer wat punten kwijt. Ook qua militaire eenheden hebben wij ontzettend veel: zeker voor zo’n klein land als we eigenlijk zijn. Daarnaast behoren ook wij, net als Zwitserland tot de grote exporteurs van wapens en munitie.

Qua werkloosheid staan we erg laag en ook hebben we als land bijna geen conflicten met buurtlanden. En qua veiligheid en misdaad komen we de afgelopen jaren er ook niet heel goed van af. Door deze cijfers vallen we dus buiten de boot. Toch zijn we zeker niet een onveilig land en mogen we blij zijn dat we hier wonen. Wel kunnen we er met zijn allen aan werken om ons land nog veiliger te maken. Dat we onder het zeeniveau liggen kunnen we natuurlijk niks aan doen en dit wordt ook niet heel erg meegenomen. Maar op de overige gebieden kunnen we zeker wat betekenen in het gehele plaatje. Mocht je hier van schrikken kun je uiteraard altijd nog naar een ander land verhuizen. Het veiligste land ter wereld in 2020 is in ieder geval IJsland. Maar welk land vind jij het interessantste om in veiligheid te wonen?

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair