HomeReceptenKlassieke tiramisu maken met dit simpele recept

Klassieke tiramisu maken met dit simpele recept

Tiramisu is een heerlijk Italiaans dessert en is het beroemdste dessert ter wereld. Het woord tiramisù betekent letterlijk “haal me op” en komt van het Treviso-dialect, “Tireme su”. In dit artikel leggen we uit hoe je het klassieke tiramisu recept zelf thuis kunt maken.

Tiramisu recept

Course: DessertCuisine: Italiaans
Hoeveel

4

serveringen
Voorbereiding

10

minutes

Veel mensen verwachten dat tiramisu maken erg lastig is. Toch valt dit recept aardig mee. Met de stappen die we hieronder geven kun je op je eigen tempo dit ijs recept namaken.

Ingrediënten

 • 5 grote eidooiers

 • 425 gram Mascarpone

 • 400 ml verse slagroom

 • 125 gram suiker

 • 350 ml koffie, liefst Espresso

 • 2 – 3 el koffielikeur, marsala brandy

 • 40 lange vingers

 • Cacao voor de afwerking

 • Optioneel: 1 theelepel vanille extract

Tiramisu maken

 • Als eerste meng je de hete koffie met de likeur en laat je dit afkoelen in een schaal.
 • Klop daarna de slagroom met 1/5e van de suiker totdat het bijna stijf is.
 • Splits de eieren, de eiwitten kun je voor een andere maaltijd gebruiken. Deze worden hier namelijk niet gebruikt. Klop de eidooiers in een kom met de overgebleven suiker tot een geheel.
 • Voeg in delen de Mascarpone toe. Zodra dit er allemaal in zit kun je ook de slagroom toevoegen om de saus af te maken.
 • Wanneer de koffie met likeur is afgekoeld is het tijd om de tiramisu op te bouwen. Doop de lange vingers ongeveer 1 tot 2 seconde in de koffielikeur en plaats ze op de bodem van een schaal. Past het niet? Dan kun je de lange vingers afbreken totdat het geheel afgedekt is.
 • Zodra de bodem is gelegd kan je de helft van de saus over de lange vingers heen smeren. Voeg dan weer een laag van lange vingers en voeg daarna de rest van de saus toe. Laat de tiramisu minimaal 4 tot 6 uur opstijven in de koelkast voor het mooiste resultaat.
 • Zodra je de tiramisu wil serveren haal je het uit de koelkast en strooi je de cacaopoeder eroverheen. Eet smakelijk!

Tiramisu variaties en tips

Een tiramisu bevat eigenlijk altijd alcohol. Maar wanneer je geen alcohol mag hebben of even niet kan eten dan is het mooi als er een alternatief is. Wanneer je liever geen alcohol gebruikt kun je in plaats van de koffielikeur, karamelsiroop gebruiken. Daarnaast kun je ook echte chocoladestukjes op de bovenkant leggen om het nog lekkerder te maken. Dit doe je door een stuk chocolade te pakken en hier met een mes langs te gaan om er zo kleine strookjes af te schrapen.

Hoe lang kun je tiramisu bewaren?

Wanneer je dit tiramisu recept volgt is het slim om jezelf goed voor te bereiden. Je kunt het maximaal 1 dag van tevoren al maken. Langer wordt niet aangeraden. Afgedekt kun je de tiramisu maximaal drie dagen bewaren. Maar over het algemeen is het beter om het na 1,5 dag wel in zijn geheel op te eten. Uiteraard hoef je dat niet zelf te doen: er zijn vast genoeg mensen in jouw omgeving die jouw creatie willen proeven.

Kan tiramisu in de diepvries?

Wil je niet gelijk alles opeten maar een stukje voor later bewaren? Dan kun je het beste een deel invriezen. In de vriezer kun je tiramisu een maand bewaren. Wanneer je het dessert op wil eten kun je het ontdooien in de koelkast. Wacht niet te lang met opeten, aangezien de kwaliteit snel achteruit gaat. Je kunt het ook als ijs eten zodat je zeker weet dat je nog steeds kan genieten van de beste smaken.

Geschiedenis

Over de oorsprong van het gerecht valt altijd wel wat te twisten. Maar als je naar de historische gegevens kijkt is het waarschijnlijk al in 1800 ontstaan. De verhalen vertellen dat het uitgevonden was door een minnares. Toen het dessert door meerdere mensen werd gegeten kozen zij ervoor om dit aan het eind van de avond mee te geven om hun nieuw leven in te blazen. Zo hoopte ze dat de problemen met hun echtgenoten werden opgelost. Een bijzondere gang van zaken dus die in de bordelen afspeelde. Dit is ook de reden dat het recept waarschijnlijk zo verborgen is gebleven. Pas in de jaren 80 werd het in het Italiaanse woordenboek opgeschreven en vond je het ook terug in verschillende kookboeken.

Andere mensen vermoeden dat het juist pas sinds de jaren 60 gemaakt wordt en dan specifiek in de regio Veneto. Welke van de verhalen waar is daar zullen we waarschijnlijk niet achter komen. Wat we wel weten is dat het een heerlijk recept is die je zeker wel nieuw leven kan inblazen. Het geeft je door de koffie, Mascarpone, cacao en ei een zekere boost om zo de avond door te komen.

Conclusie

Of je nu even zin hebt in een koffielikeur of toch wat ijs wil eten: dat maakt bij dit gerecht eigenlijk niet uit. De tiramisu heeft iets van beide en is toch makkelijk op tafel te zetten. Wel vergt het enige tijd voordat je er van kunt smullen: zeker omdat het een paar uur moet opstijven. Maar heb je deze tijd er voor over? Dan kun je daarna wel heerlijk genieten van dit tiramisu recept.

Meest populair