HomeBlogAlles over de Blobvis: weetjes en informatie

Alles over de Blobvis: weetjes en informatie

De blobvis is een diepzeevis die net boven de zeebodem leeft op een diepte van 600 tot 1200 meter. Het komt voornamelijk voor bij de kust van Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. Ze worden wereldwijd als de lelijkste vis beschreven en komen ook hoog in de lijst van lelijkste dieren ter wereld.

De reden dat de meeste mensen dit dier erg lelijk vinden is door een gel-achtig lichaam en een bijzondere neus. Toch is dit beeld wel een beetje misvormd aangezien de populaire foto’s die je voorbij ziet komen van een dode blobvis is. En dat maakt al dat het dier er een stuk minder aantrekkelijk uitziet. Hieronder beschrijven we 10 weetjes over de blobvis en leggen we meer uit over zijn leven.

Leefomgeving: Diepzeewater boven de zeebodem
Locatie: Stille, Atlantische en Indische Oceaan.
Levensduur: 130 jaar
Grootte: 30cm
Gewicht: 9 kg
Originele Kleur: Grijs/ paarse kleur
Favoriete eten: Zee-egels, schaal- en weekdieren, krabben, kreeften en zeepokken.
Roofdieren: De mens
Top snelheid: Ongeveer 10 km/ u
Aantal soorten:
1
Bedreigde diersoort?
Op dit moment niet bedreigd.
Rijk:
Animalia (dieren)
Stam:
Chordata (Chordadieren)
Klasse:
Straalvinnigen
Orde:
Schorpioenvisachtigen
Familie
Psychrolutidae

Blobvis weetjes

Hoewel er op de foto’s vaak een grijze kleur zichtbaar is, heeft de blobvis van origine een rotsachtige grijze kleur. Het is meestal minder dan 30 cm lang en weegt ongeveer 9 kg. Ze eten voornamelijk zeedieren zoals zee-egels krabben en kreeften. Daarnaast staan ook schaaldieren, weekdieren en zeepokken op hun menu. Door de bijzondere bouw van het dier kunnen ze boven de zeebodem zweven. Terwijl ze dit doen zetten ze hun mond open en kunnen ze op deze manier al een prooi opzuigen. De reden dat er ontzettend weinig bekend is over dit dier, komt doordat ze in de diepe wateren bv van de oceaan leven. Hier zijn wij als mensen nog niet veel geweest en daardoor kunnen we nog niet veel weten over de blobvis. Toch hebben we een aantal interessante weetjes hieronder verzameld van dingen die we op dit moment al wel weten.

Hoe oud kan een blobvis worden?

De vraag hoe oud een blobvis kan worden is een beetje lastig in te schatten doordat er nog weinig informatie over bekend is. Wel wordt er geschat dat de leeftijd rond de 130 jaar ligt. Dit komt voort uit onderzoek en de leefomgeving waar het zich in bevindt. Een blobvis kan dus heel oud worden zolang het maar niet wordt gestoord door bijvoorbeeld vissers of afval.

Voortplanting blobvis

Dat de blobvissen zich voortplanten is wel bekend, maar hoe dat precies gebeurt? Ook daar is helaas nog geen informatie over bekend. Er is ontdekt dat zowel de mannetjes als vrouwtjes eieren leggen. Het bijzondere is ook dat ze beide deze beschermen en ze maar liefst 100.000 eieren in één worp neerleggen.

Verkozen tot lelijkste dier ter wereld

Vroeger was de blobvis nog niet zo bekend, maar door een online verkiezing kwam hier grote verandering in. In 2012 werd namelijk het Ugly Animal Preservation Society opgericht. Dit is een organisatie die zich richt op de minder mooie dieren. De slogan is dan ook dat iedereen van de panda, ijsbeer en sneeuwluipaard houdt. Wordt het niet eens tijd dat bijvoorbeeld ook het vingerdier en de blobvis bekender worden? In 2013 hadden ze een nieuwe mascotte nodig. Door meer dan 3000 stemmen werd de blobvis uitgeroepen tot lelijkste dier ter wereld. Toch is dit zoals je in de rest van het artikel kunt lezen nogal misleidend. Op deze manier heeft dit dier wel meer aandacht gekregen.

Blobvis

Blobvis ontdekt in 2003: bijnaam Mr. Blobby

De blobvis is als vis nog niet zo lang bekend. Pas sinds 2003 werd dit dier ontdekt. In de allereerste variant die gevonden werd kreeg het de bijnaam Mr. Blobby. Dit omdat het lichaam van de vis slap is en niet bedoeld is om buiten het water te zijn. Een bijzonder verhaal dus die deze vis gemaakt hebben tot hoe we het nu kennen.

Het ziet er uit als een normale vis

Wanneer je dit dier in de normale leefomgeving ziet, zul je niet snel zien dat het een raar dier is. Het ziet er gewoon normaal uit en lijkt op veel van de beenvissen infraklasse. Door de druk van het water krijgt het lichaam namelijk een gewone vorm. Helaas is het dier nog niet vaak gefotografeerd in de zee doordat dit erg lastig is. Maar op foto’s die gemaakt zijn zie je duidelijk dat dit dier er gewoon op een normale manier uitziet. Maar naarmate je ze hoger in het water zet zal deze druk die door het water wordt gecreëerd verminderen waardoor ze er bolvormig en gel-achtig uit zullen zien. Een hele normale vis dus die gevormd wordt door de waterdruk om zich heen. Het zijn dus geen watermonsters of buitenaardse wezens. Het is een normale diepzeevis die door de wereld in een slecht daglicht is gezet.

Normale vis formaat

Video van blobvis onder water

Er zijn helaas nog geen videobeelden van de blobvis bekend. Maar wel van een naaste familielid van het dier. De blob sculpin lijkt erg veel op het dier en zo krijg je dus alsnog een beeld van hoe het eruit ziet onder water. Hieronder zie je dus een video van dit familielid.

Een extreem hoge druk

De leefomgeving van de blobvis is de diepzee wateren van de Stille, Atlantische en Indische oceaan. Ze kan namelijk voorbij de kust van Australië, Nieuw-Zeeland en Tasmanië. In deze omgeving leeft ze ongeveer op 600-1200 meter diepte. En op deze diepte is de druk ontzettend hoog. Zo hoog zelfs dat de menselijke organen verpletterd zouden worden. De druk die hier in deze omgeving is, is ongeveer 120 keer zo hoog als op het platteland. Het is dus zeker niet zo gek dat het lichaam van het dier boven water zo veranderd.

Geen echt skelet en weinig spieren

Het vlees van de blobvis is voornamelijk een kleiachtige massa. Het bevat wel botten maar deze zijn zeer fijn en zacht. Hierdoor kan de vis ook in een omgeving met hoge druk overleven. Daarnaast moet het op extreme diepe wateren boven de zeebodem zweven om zo eten binnen te krijgen. In dit alles moet natuurlijk met zo weinig mogelijk energie gebeuren. Door de bouw van de botten blijft het dier dus licht genoeg om dit op een goede manier te doen.

Blobvis verspilt geen energie en heeft geen tanden

Naast dat deze vissen weinig spieren hebben, is het ook zo dat ze eigenlijk niet actief jagen. Dat kan ook niet in verband met de bouw van hun lichaam. Ze zijn echt gemaakt om boven de zeebodem te zweven. En op deze manier krijgen ze dus ondanks dat ze niet jagen toch genoeg eten binnen. Over het algemeen zijn het ook geen dieren die veel doen. Ze liggen voornamelijk op de zeebodem totdat ze eten nodig hebben. Ze worden dan ook wel gezien als de luiaard van de zeebodem.

Nog een bijzonder blobvis weetje is dat ze geen tanden hebben. Ze zuigen het eten echt op en hebben daardoor ook geen tanden nodig. Hetgeen wat ze binnen krijgen wordt daarna in hun lichaam verwerkt om er zo toch nog wat energie uit te krijgen.

Blobvis lelijkste dier

Ze hebben geen zwemblaas

In tegenstelling tot de meeste vissen hebben diepzeevissen geen met lucht gevulde holtes. Normaal dienen deze als drijfvermogen en helpen ze met het bewegen. Doordat deze vis lager zwemt dan andere vissen is dit ook niet handig. Door de druk zal deze het dan niet overleven. Hun lichaam geeft de ondersteuning die ze nodig hebben. En een zwemblaas is daardoor niet meer van toepassing.

Ze hebben geen vijanden

Uit het onderzoek wat nu bekend is lijkt het erop dat dit dier geen vijanden heeft. Ze kunnen zichzelf ook niet verdedigen en leven op een plek waar ook niet veel andere dieren te vinden zijn. Het grootste gevaar is dus de mens. Hierbij kun je denken aan netten die op de bodem drijven, afval of de bijvangst die gebeurt tijdens het vissen. Daarnaast is het grootste gevaar de verandering in druk. Zodra ze boven een bepaald punt komen zullen ze door de verandering in druk ook sterven. Buiten het water kunnen ze dan ook helemaal niet leven en dat maakt onderzoek naar de dier natuurlijk ook een stuk lastiger.

Een vis die niet wordt gegeten

Over het algemeen is het natuurlijk vanzelfsprekend dat dit dier niet wordt gegeten. De grootste reden hiervan is niet dat het niet mogelijk is of dat het dier te lelijk is buiten het water. Er zijn gewoon andere vissen die makkelijker te vangen zijn en dat maakt dat dit dier nergens geserveerd wordt. Daarnaast blijkt het dier niet al teveel smaak te hebben waardoor het dus ook niet zo interessant wordt om deze te eten.

Blobvis is zeldzaam en mogelijk toch in gevaar

Zoals we eerder al schreven is op dit moment niet bekend of dit dier in gevaar is. En dat komt voornamelijk doordat we zo weinig weten over de leefomgeving. Ze zijn om deze reden dan ook niet geclassificeerd. Het kan best zijn dat ze wel in gevaar zijn maar op dit moment is er dus te weinig informatie over bekend. Wel is het zo dat dit dier ontzettend uniek is en in onderzoek vrij weinig wordt gezien. Vandaar ook dat we continu bezig zijn om hier wel meer informatie over te vinden.

Blobvis knuffel kopen

Blobvis knuffelBen je ondertussen al fan van dit dier? Dan is er goed nieuws want er bestaat namelijk een blobvis knuffel. Deze kun je kopen bij verschillende winkels. Helaas is het in Nederland erg lastig om deze te verkrijgen, maar mocht je een keer in het buitenland zijn of bekenden in Amerika hebben dan is het gewoon mogelijk om dit te krijgen. Ze zijn er in verschillende maten. Zo kun je een aantal kopen waar je op kunt zitten maar heb je ze ook als sleutelhanger. Erg leuk dus: zeker aangezien de neus het een grappig kussen maakt.

Conclusie

De blobvis is een zeldzaam dier ondanks dat het er buiten het water erg raar uitziet. Het heeft een lichaamsvorm die specifiek is ingesteld op zijn leefomgeving. Dat maakt dat dit dier ontzettend bijzonder is. We hopen dan ook dat door de jaren heen steeds meer bekend wordt over hoe dit dier precies leeft. Want ondanks zijn, voor ons doen lelijke uitstraling, is het duidelijk dat we veel kunnen leren over de vorm van het dier.

Meest populair