HomeVakantieTop 10 kleinste landen van Europa

Top 10 kleinste landen van Europa

Europa bestaat uit 51 landen die allemaal iets te bieden hebben. Sommige zijn klein, anderen een stuk groter. En bij elk van deze zie je dat ze andere landschappen, historie en culturen met zich meebrengen. Hieronder beschrijven we de top 10 kleinste landen van Europa en leggen we uit waarom dit wellicht een locatie is die jij een keer wil bezoeken.

Vaticaanstad: kleinste land van Europa

Vaticaanstad is niet alleen het kleinste land in Europa maar ook het kleinste land ter wereld. Het is technisch gezien een soevereine stadstaat die geregeerd wordt door de paus die op dat moment aanwezig is. Het is dan ook een onderdeel van de stad Rome. Met een oppervlakte van 0,44 km2 kun je het bijna geen land noemen. Met slechts 1000 inwoners is het de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Zowel qua oppervlakte als bevolking is het dus een bijzondere locatie. En het bijzondere is dat ongeveer de helft van dit gebied ook nog eens uit tuin bestaat. Zeker een mooie locatie om te bezoeken wanneer je in de buurt bent.

Kleinste land van Europa

Monaco

Iets meer dan vier keer zo groot als Vaticaanstad staat Monaco op nummer twee. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 2 km2. Omringd door Frankrijk en de zee is deze soevereine stadstaat een locatie die best vaak in het nieuws komt. Het is namelijk een prachtig gebied waar ook veel rijkdom te vinden is. Het heeft de hoogste bevolkingsdichtheid van Europa met 25.105 mensen per vierkante kilometer. Toch bezitten ze de laagste werkloosheidspercentage ter wereld van ongeveer 2%.

Het land bezit ontzettend veel records, prachtige landschappen en veel rijkdom. Doordat het aan het water ligt vindt je hier ook veel dure jachten in combinatie met de auto’s. Mocht je wel eens formule1, 24 uur van Le Mans, Indianapolis 500 of andere races bekijken zal dit land je zeker opvallen. Want hier door de straten van Monaco worden de bekendste races van de autosport gehouden.

Monaco

San Marino

San Marino is de oudste bestaande soevereine staat en constitutionele republiek ter wereld. Het is opgericht op 3 september 301. Het is vooral een bekende locatie voor een leuke dagtrip. Veel mensen gaan namelijk vanuit Italië naar deze locatie toe om het Kasteel van Cesta op de La Fratta te beklimmen. En ondanks dat het een klein land is, is het wel bekend in de sportwereld. Maar bovenal als vakantie dagtrip is dit een locatie om te bezoeken. Met een oppervlakte van 61 km2 is het wel al een stuk groter dan de twee kleinste landen van Europa. Toch zul je hier op locatie niet heel veel van merken.

Kleinste landen

Liechtenstein

Liechtenstein is een klein land tussen Oostenrijk en Zwitserland. Het is redelijk onbekend terwijl het toch een prachtige wintersportbestemming is. Midden in de Alpen heb je het mooie landschap wat je gewend bent van de landen eromheen. De hoofdstad Vaduz heeft een kasteel uit de 12e eeuw. Maar de meeste mensen komen hier toch voor de natuur en de goedkope belastingen. Al met al blijft het een mooi land waar je veel kan beleven. Maar met een oppervlakte van 160 km2 en ongeveer 38.000 inwoners hoort het wel in dit rijtje thuis.

Malta: kleinste landen van Europa

Malta is als eiland qua oppervlakte bijna even groot als Vlieland. Toch is ook dit een erg populair vakantiegebied voor Nederlanders. Dit komt voornamelijk door zijn ligging in de Middellandse Zee ten zuiden van Sicilië en ten oosten van Tunesië. Het heeft hete zomers en een aangenaam winterklimaat. Hierdoor is het zowel in de zomer als in de winter een populaire vakantiebestemming.

Met meer dan 450.000 inwoners en een oppervlakte van 316 km2 komt dit land op een mooie vijfde plaats terecht. Vooral bekend van de warme temperaturen en de zee. Maar zeker ook de gebouwen, cultuur en het binnenland zijn de moeite waard om te bezoeken. Om deze reden kun je hier gerust een week vakantie vieren ondanks dat het wat kleiner is. De Republiek Malta is eigenlijk geen eiland maar drie eilanden bij elkaar dit omvat Malta, Gozo en Comino. Deze drie bij elkaar omvatten dan ook dit gebied.

Kleinste landen van Europa

Andorra

Andorra staat voornamelijk bekend om belastingparadijs. Je kunt er goedkoop drank, sigaretten en elektronica halen. De meeste bezoekers die naar dit land gaan zullen ook om deze reden hier maar één dag blijven. Toch is er veel meer te doen zoals bijvoorbeeld wandelen in de bergen. In de winter vind je hier prachtige wintersportlocaties die eveneens erg goedkoop kunnen zijn. Andorra ligt in de oostelijke Pyreneeën. Begrensd door Spanje en Frankrijk heeft ook deze locatie de welbekende aangename temperaturen. Met een oppervlakte van 468 km2 blijft het nog steeds een klein gebied. Qua inwoners zie je dit ook terug, dit ligt namelijk iets boven de 77.000.

Andorra

Luxemburg

Net als Andorra is ook Luxemburg bekend als belastingparadijs. Voornamelijk de benzineprijzen die soms wel 50% lager liggen dan in Nederland zijn erg populair. Hoewel dit land qua toerisme niet heel populair is heeft het wel ontzettend mooie omgevingen. Zo staat het voornamelijk bekend om het middeleeuwse kasteel van Vianden. Maar ook de hoofdstad is een bezoekje meer dan waard.

Wanneer je de natuur intrekt kom je prachtige bossen tegen met kleine riviertjes. En ook dit is zeker een locatie waar je prima een week vakantie kan vieren. Het bekendste gebied is waarschijnlijk wel Mullerthal, dat ook wel het Luxemburgse Klein Zwitserland wordt genoemd. Met meer dan 615.000 inwoners op een oppervlakte van 2586 km2 behoort ook Luxemburg tot de kleinste landen van Europa.

Kleinste landen in Europa

Kleinste landen van Europa: Cyprus

Met een oppervlakte van 5896 km2 is Cyprus als eiland niet heel klein te noemen. Maar als land valt het hier zeker wel onder. Het is voornamelijk bekend als vakantiegebied. Door de late feestjes, het zonnebaden en volop drinken is een groot gebied hierdoor niet erg geliefd in het nieuws. Maar voor jongeren is dit echt het uitgaansgebied van het jaar en wordt hier ook echt naartoe geleefd.

Voor de mensen die wat meer van de natuur houden en minder van drank zijn de andere gebieden van Cyprus juist ontzettend interessant. Je kunt er prachtig duiken doordat het water zo ontzettend helder is. Het wrak van Zenobia dat voor de haven van Larnaca ligt wordt beoordeeld als ’s werelds beste wrakduiken. Dit is dan ook een locatie waar veel toerisme op afkomt. Al met al dus voor jong en oud, strandgangers als avonturiers een leuke land om heen te gaan.

Cyprus

Kosovo

Het land Kosovo bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Het werd namelijk op 17 februari 2008 onafhankelijk van Servië. Op dat moment werd het gelijk ook het nieuwste land van Europa. Deze staat wordt gedeeltelijk herkend, maar ondanks dat is het wel echt een prachtig land. Zowel qua natuur als historische gebouwen kun je er veel beleven. Samen met de hoofdstad Pristina kun je ondanks dat het een klein gebied is er nog steeds een leuke vakantie van maken. Ook qua wintersport is dit een topgebied die langzaam aan steeds populairder wordt. In de bergen van Brezovica vind je namelijk met 15,6 km piste één van de beste skiterreinen van dit gebied. Met een oppervlakte van 10.887 km2 en ongeveer 2 miljoen inwoners is het op zich geen kleine plaats meer te noemen. En dat is ook de reden waarom het bijna onderaan de lijst staat.

Kosovo

Montenegro

Prachtige vissersdorpjes, verlaten baaien en stranden. Montenegro heeft ontzettend veel te bieden ondanks dat het een klein gebied is. Het wordt door veel mensen gezien als een resort en wordt daardoor ook steeds vaker bezocht. Je hebt bergen, meren, rivieren en oeroude bossen. Zowel in de zomer als in de winter kun je hier dan ook prachtig wandelen. In de winter zijn vooral de skigebieden in bijvoorbeeld Kolasin erg populair. Terwijl het berglandschap met de bossen en stranden in de zomer ook steeds vaker worden gevonden.

Een mooi gebied dus wat overal wel iets van weg heeft. Met een oppervlakte van 13.812 km2 kun je hier op veel locaties vakantie vieren. Je hoeft je dan ook niet snel te vervelen en hebt zeker genoeg te doen voor een week. In vergelijking met de eerder genoemde landen is het met 622.000 inwoners geen dichtbevolkt gebied. Een prachtig land dus om de top 10 kleinste landen van Europa mee af te sluiten.

Montenegro

Conclusie kleinste Europese landen

Europa heeft veel meer te bieden dan veel mensen denken. Vaak gaan we naar de bekende landen om ons heen die wat groter zijn. En uiteraard hebben ook deze gebieden mooie locaties waar je leuk vakantie kunt vieren. Toch hebben een aantal van de kleinste landen van Europa iets bijzonders dat deze gebieden niet hebben. Sommige zijn eilanden en zijn erg populair onder de duikers. En andere hebben een mooi bosrijk gebied waar je ook allemaal activiteiten in kunt doen. Ben je meer van de geschiedenis, ook dan vind je hier in deze gebieden bijzondere dingen. Neem eens een kijkje in deze landen en wellicht kun je hier binnenkort vakantie vieren.

Meest populair