HomeReceptenAppelflappen voor de feestdagen

Appelflappen voor de feestdagen

Het leuke aan bladerdeeg is dat je er oneindig veel verschillende soorten hapjes mee kunt maken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de frikandelbroodjes, loempia’s en quiches. Maar vergeet ook zeker de appelflappen niet! Met de feestdagen in het vooruitzicht is het ontzettend gezellig om lekkere bladerdeeg hapjes op tafel te zetten. Zeker met de kerst en jaarwisseling kun je wel wat inspiratie gebruiken. Daarom kun je hieronder lezen hoe je heerlijke appelflappen maakt. Voor het maken van appelflappen moet je ongeveer 35 minuten uittrekken. Hiervan zijn er 10 minuten ontdooi tijd, 10 minuten bereidingstijd en 15 minuten baktijd. Het echte maken van de appelflappen duurt dus niet heel lang waardoor je hier in no time mee klaar bent.

Ingrediënten voor het maken van Appelflappen

Het spreekt voor zich dat je voor appelflappen appels nodig hebt, maar welke soort heeft jouw voorkeur? De één houdt van Jonagold en een ander vind Elstar juist weer heel lekker. Maar heb je bijvoorbeeld zelf een appelboom in de tuin staan waardoor je genoeg appelgerechten kunt maken? Dan kun je deze uiteraard ook gewoon in jouw appelflappen verwerken. Dit is geen enkel probleem. Wat je nog meer nodig hebt voor het maken van heerlijke appelflappen lees je hieronder.

Appelflappen recept– Appels
– Bladerdeeg
– Kaneel
– Suiker
– 1 ei of een beetje water
– Eventueel 50 gram rozijnen

Overige benodigdheden:
– Bakplaat of een rooster
– Kwastje
– Bak
– Bakje

Zo maak je Appelflappen

Wanneer je in het bezit bent van een Heteluchtoven verwarm je deze voor op 210 °C. Voor een Elektrische oven zet je de temperatuur op 225 °C. Heb je een gasoven? Dan zet je deze op stand 5 of 6. Haal ondertussen alle bladerdeeg plakjes uit de verpakking om deze voor ongeveer 10 minuten te laten ontdooien. Terwijl het deeg aan het ontdooien is, kun je beginnen met het schillen van de appels.

Afhankelijk van of je 10 of 20 appelflappen maakt is het handig om van tevoren te weten hoeveel appels je nodig hebt. Voor 20 appelflappen is een maximum van 5 appels genoeg. Maak je 10 appelflappen? Dan zou 3 appels voldoende moeten zijn. Snijd na het schillen en verwijderen van de klokhuizen de appels in kleine blokjes. Leg de appelstukjes vervolgens in een bak en strooi hier suiker en kaneel overheen. Mix dit goed door elkaar zodat de appels op smaak gebracht worden.

Tijd voor de extra toevoegingen

Houd je van rozijnen? Dan is dit een goede toevoeging om jouw appelflappen nog lekkerder te maken. Meng ze door de appels heen. Ondertussen zijn de deegplakjes goed ontdooit en kun je deze vullen door met een lepel een hoopje van het appelmengsel erop te leggen. Herhaal deze handeling totdat al jouw appelflappen gevuld zijn. Vouw ze vervolgens goed dicht zodat er niets meer uit het deeg kan lekken. Druk hiervoor de randen ook goed aan.

Als je de randen mooi wilt maken kun je met een vork de zijkanten aanduwen. Klop nu één ei los in een bakje en bestrijk met een kwastje voorzichtig de appelflappen. Houd je niet van ei of heb je dit niet in huis? Dan kun je dit ook gewoon met water doen: het zal dan alleen wel wat minder knapperig uit de oven komen. Strooi voor de finishing touch wat suiker over jouw appelflappen heen en ze zijn klaar om de oven in te gaan. Leg ze op een bakplaat of op het rooster van de oven en bak de appelflappen voor circa 15 minuten goudbruin. Laat ze hierna ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je een hap uit je eigen gemaakte hapjes neemt. Je maakt het nog eens extra lekker door er eerst wat poedersuiker op te strooien. Eet smakelijk!

Meest populair