HomeReceptenGambas al ajillo: garnalen in knoflookolie

Gambas al ajillo: garnalen in knoflookolie

Gambas al ajillo is één van de lekkerste Spaanse tapas die er is. Het is een snel gerecht gemaakt van garnalen en knoflook. Samen met wat brood is het een heerlijke maaltijd, maar uiteraard kun je het ook combineren met andere hapjes. In dit artikel beschrijven we het Gambas al ajillo recept zodat je het simpel en snel thuis kunt maken.

Gambas al ajillo recept

Course: Tapas recepten
Hoeveel

4

serveringen
Voorbereiding

1

minute
Kooktijd

4

minutes

Het recept Gambas al ajillo, oftewel garnalen met knoflook is een simpel gerecht uit Spanje. Je kunt het als tapas eten, maar het is ook heerlijk als avondsnack. In 5 tot 10 minuten heb je het met de volgende ingrediënten op tafel.

Ingrediënten

  • 400 gram gepelde gamba’s

  • 4 teentjes knoflook

  • 80 ml Olijfolie

  • 1 el fijngehakte peterselie

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl chili vlokken

  • Zout naar smaak

  • Optioneel: scheutje droge witte wijn

Gambas al ajillo maken

  • Dep de garnalen droog met een doek en breng het op smaak met zout
  • Verhit de olijfolie in een pan en snijd de knoflook. Zet het vuur van de pan op middelhoog en voeg de knoflook en chili vlokken toe.
  • Kook dit ongeveer 1 minuut of totdat de knoflook wat kleur krijgt en voeg dan de garnalen en paprikapoeder toe.
  • Kook het geheel kort en schud het regelmatig om totdat het vruchtvlees ondoorzichtig wordt. Wanneer het een roze kleur heeft kun je het van het vuur afhalen. Dit duurt afhankelijk van de grootte van de garnaal ongeveer 3 minuten.
  • Blus eventueel het gerecht af met een scheutje witte wijn om nog wat extra smaak aan het gerecht mee te geven. Strooi daarna de peterselie eroverheen en het gerecht is klaar.
  • Serveer de garnalen in tapas schaaltjes samen met wat brood. Zo kun je met een groep heerlijk van deze tapas genieten.

Tips en tricks

Dit recept is goed voor 4 tot 6 personen. Zowel als aperitief of als tapas kun je het met een heerlijk stuk brood eten. Je kunt het brood dan in de saus dopen om nog wat extra smaak te geven. Dit is uiteraard het lekkerste als je een extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit gebruikt. Wanneer je de knoflook in de olie legt is het echt opletten geblazen: als de knoflook verbrand kun je in principe opnieuw beginnen en dat is natuurlijk zonde.

Voor het koken van de garnalen kun je opletten of het vruchtvlees ondoorzichtig en roze wordt. Houd er rekening mee dat ook als je de pan van het vuur hebt, de garnalen nog steeds in de saus doorkoken. Mocht je dit willen voorkomen kun je het afblussen of uit de pan halen. Zo weet je zeker dat je het beste resultaat op tafel kunt zetten.

Garnalen in knoflookolie

Conclusie

Het maken van Gambas al ajillo is niet erg moeilijk. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo wil je dat alles goed gaar is, maar ook weer niet te gaar. We hopen dat deze tips en ingrediënten jou zullen helpen om dit heerlijke gerecht op tafel te zetten.

Meest populair