HomeBlog10 oudste nationale parken in de Verenigde Staten

10 oudste nationale parken in de Verenigde Staten

In 1872 kreeg de Verenigde Staten zijn eerste nationale park genaamd: Yellowstone. Sinds die tijd zijn er ontzettend veel bijgekomen waardoor ze nu op een totaal van 63 zitten. Het zijn prachtige parken om naar toe te gaan. Heerlijk wandelen in de natuur en genieten van de bijzondere bezienswaardigheden die er zijn. In dit artikel beschrijven we de 10 oudste nationale parken van de Verenigde Staten. En ze zijn het allemaal nog steeds waard om te bezoeken.

Yellowstone National park – 1872

Met een oppervlakte van 8980 km2 wees president Ulysses S. Grant, Yellowstone op 1 maart 1872 aan als eerste national park van de Verenigde Staten. Het is tevens het eerste Nationale park van de wereld en dat is ook de reden dat het op de lijst werelderfgoed staat. In het park vind je de grootste verzameling geisers, waaronder de beroemde geiser genaamd Old Faithful. Het ligt in Wyoming, Montana, Idaho en is door zijn grootte ook het grootste nationale park van de Verenigde Staten. Het staat dus op nummer één op vele verschillende manieren en is zeker aan te raden om eens te bezoeken.

Yellowstone National Park

Oudste nationale parken VS: Sequoia – 1890

Enkele jaren na de oprichting van Yellowstone kwam het tweede Nationale park in de Verenigde Staten tot leven. Met een oppervlakte van 1635 km2 is het in Californië gelegen gebied wel een stuk kleiner. Maar toch heeft ook dit gebied een prachtige omgeving. Vanuit Los Angeles moet je ongeveer 3,5 uur naar boven rijden om hier te komen. Het park dankt zijn naam aan de mammoetboom die hier groeit, ook wel sequoia’s genoemd.

Het bijzondere aan deze omgeving is dat er eerst veel houtkapactiviteiten in het Giant Forest plaatsvonden. Maar zodra dit als nationaal park werd neergezet moest dit allemaal stoppen. Zo is Sequoia National Park dus bespaard gebleven. In dit gebied staat de General sherman tree: de boom met het grootste volume ter wereld. Deze boom is maar liefst 84 meter hoog en wordt geschat op 2200 jaar oud. Naast deze boom zijn er nog veel meer bomen te bezichtigen. Dit wordt dan ook wel gezien als de plek om de grootste bomen ter wereld te zien.

Oudste nationale parken Verenigde Staten

Yosemite National Park – 1890

Met elk jaar meer dan 4 miljoen bezoekers staat dit park in de top 5 meest bezochte nationale parken van de Verenigde Staten. En dat is eigenlijk ook niet zo gek aangezien het een prachtig gebied is. Zowel voor de wandelaars als de klimsport is dit gebied erg populair. De granieten rotswanden hebben al vaak het nieuws gehaald en komen ook in verschillende klimfilms naar voren. Hierin zijn de Half dome en de El Capitan voor klimmers de meest populaire wanden van de Yosemite Valley.

Naast de rotswanden heeft het ook mooie gletsjers. Met prachtige bergrivieren en watervallen blijft het een prachtig plaatje die sinds 1984 een plek op de werelderfgoedlijst heeft verdiend. Met een oppervlakte van 3081 km2 is dit gebied in Californië zeker een aanrader. Zowel wanneer je tot rust wil komen als wanneer je een wild avontuur aan wil gaan. Maar ondanks dat het zo groot is, bezoekt eigenlijk iedereen het gedeelte Yosemite Valley omdat dit gezien wordt als het mooiste gebied in deze omgeving.

Nationale parken VS

Mount Rainier – 1899

Mount Rainier National Park is een nationaal park met een oppervlakte van 954 km2. Je vindt het in de Amerikaanse staat Washington. Het is door de twee grote steden Seattle en Portland één van de meest toegankelijke parken van het land en werd in 1899 opgericht door president William McKinley. Het gebied staat om de Stratovulkaan Mount Rainier bekend. In de omgeving vindt je zowel oerbossen, bloemenweide als watervallen. Hierdoor varieert de omgeving waardoor er altijd wel iets te zien is. Je kunt hier een poema tegenkomen. Daarnaast zijn er ook elanden, zwarte beren en rode lynxen die hier in het wild leven. Het is het vierde nationale parken in de Verenigde Staten.

Mount Rainier

Crater Lake – 1902

Crater Lake is het enige nationale park in Oregon. En dat is bijzonder aangezien de omgeving best mooi is. Het is opgericht in 1902 door president Theodore Roosevelt en het heeft een oppervlakte van 741 km2. Het ligt rondom de Stratovullkaan Mount Mazama. Hier vindt je ook het kratermeer genaamd Crater lake waar deze omgeving ook naar vernoemd is. Naast het prachtige blauwe meer vind je hier ook veel bossen die voornamelijk uit coniferen bestaan. In de omgeving leven er veel wilde dieren zoals de zwarte beer, coyotes, muildierhert en de rode vos. Het bijzondere aan het meer is dat er voor 1888 geen vissen in voorkwamen. Maar door de jaren heen zijn er steeds meer vissen in geplaatst waardoor er nu wel veel verschillende soorten vissen rondzwemmen.

Crater Lake

Nationaal park Wind Cave – 1903

Wind Cave National Park is in 1903 net als het vorige park opgericht door president Theodore Roosevelt. Het was de eerste grot ter wereld die de status van nationaal park kreeg. Met 240 kilometer aan bekende passages is het ‘s werelds zesde langste grot. Het is met een oppervlakte van 114 km2 niet erg groot, maar het blijft een bijzonder gebied gevestigd in South Dakota. Boven het oppervlak heeft het park één van de laatste intacte prairies van het land.

De naam komt van de wind die uit de grot komt. Toen de broers Tom en Jess Bingham in deze omgeving gingen wandelen hoorde ze het ruisen van de wind. Toen ze hier gingen kijken waaide het zo hard dat de hoed van hun hoofd werd geblazen. Dit moment is tevens de eerst gedocumenteerde ontdekking van de grot in het jaar 1881.

Wind Cave National Park

Mesa Verde National Park – 1906

De geschiedenis van Mesa Verde gaat terug lang voordat het in 1906 door president Theodore Roosevelt werd aangewezen als nationaal park. Al in 600 na Christus was deze locatie de thuisbasis van de klif bewonende Pueblo voorgangers. Hierdoor zijn er op deze locatie zo’n 5.000 archeologische vindplaatsen en daarbij behoren ook enkele van de beste in de Verenigde Staten. De ruïnes werden vanaf 1891 al bestudeerd. Vanaf 1906 werd het aangewezen als Nationaal park en in 1978 stond deze locatie door zijn cultuur ook op de werelderfgoedlijst. Met een oppervlakte van 211 km2 kun je deze plek vinden in Colorado.

Mesa Verde

Oudste Nationale parken Verenigde Staten: Glacier 1910

Met een oppervlakte van 4101 km2 is deze werelderfgoed Glacier National Park een paradijs voor wandelaars. Het heeft 6 bergtoppen die meer dan 3000 meter hoog zijn. Daarnaast bevat het meer dan 130 meren, meer dan 1130 km aan paden en honderden verschillende dierensoorten. De naam geeft al aan dat het gebied vele gletsjers heeft. Helaas is dit de afgelopen jaren wel sterk afgenomen, maar toch blijft het een mooie plek om te wandelen. Met elk jaar meer dan 3 miljoen bezoekers blijft het ook één van de populairste Nationale parken en dat komt voornamelijk door de meest spectaculaire landschappen ter wereld die hier te zien zijn.

Nationale parken Verenigde Staten

Rocky Mountain National Park – 1915

Rocky Mountain is een nationaal park dat vooral bekend staat om zijn bijzondere berggezichten. Het is makkelijk te bereiken en heeft mooie kampeerplaatsen om voor meerdere dagen hier te verblijven. Gelegen in Colorado heeft het een oppervlakte van 1078 km2. Sinds 1915 is het door President Woodrow Wilson bestempeld als een Nationaal park. Toch was het daarvoor ook al een bekend gebied. Uit onderzoek blijkt dat er al 10.000 jaar mensen leven en vandaag de dag is het niet anders. Natuurliefhebbers en kampeerders trekken hier volop naar toe om te genieten van de prachtige uitzichten. Het is dan ook niet zo gek dat dit gebied volgens de kenners de beste campings ter wereld kent.

Rocky Mountain National Park

Hawaii Volcanoes – 1916

Hawaii Volcanoes National Park is een nationaal park op het eiland Hawaï. Het is opgericht in 1916, heeft een oppervlakte van 1309 km2 en staat op de werelderfgoedlijst. In 1961 werd het park in tweeën gesplitst en werd een groot deel van het land het Haleakalā National Park. Op de Hawaii Volcanoes vind je de grootste vulkaan ter wereld genaamd Mauna Loa. Daarnaast vind je hier ook de Kilauea die een stuk kleiner is. Je vind er op dit moment twee actieve kraters waar ook lava uitstroomt. Door al deze vulkanen is dit zeker een interessant gebied om te bezoeken.

Kilauea

Conclusie

De 10 oudste nationale parken in de Verenigde Staten hebben allemaal wel iets bijzonders waardoor ze een nationaal park zijn geworden. Sommige hebben helaas niet meer de charmes van vroeger, maar het blijven allemaal nog steeds wel mooie parken. Vele van hen zijn ook opgenomen als werelderfgoed en worden hierdoor ook goed onderhouden. Zo zorgen we er met zijn allen voor dat ook in de toekomst deze gebieden nog zo mooi zullen blijven als ze nu zijn. Welk van deze oudste parken in de VS zou jij weleens willen bezoeken?

Meest populair