HomeDierenTop 10 mooiste paardenrassen

Top 10 mooiste paardenrassen

In de natuur zijn er een aantal prachtige paarden te vinden. Sommige hiervan zijn wild en andere zijn echt gefokt. En door de jaren heen hebben deze dieren ons veel geholpen. In de landbouw werden ze ingezet als trekpaard en daarnaast waren ze zowel in de oorlog als in de stad een vervoersmiddel. Vandaag de dag zijn het in ons land voornamelijk prachtige dieren waar we van mogen genieten. Even op het strand of in het bos paardrijden hoort er dan ook zeker bij. Hieronder beschrijven we de top 10 mooiste paardenrassen ter wereld.

Arabier

De Arabier, ook wel Arabisch volbloed genoemd, is een paardenras uit Noord-Afrika. Het stamt af van de Arabische paarden en bestaat al 4500 jaar. Het staat voornamelijk bekend om zijn intelligentie en vriendelijkheid naar de mensen. Het wordt vaak gebruikt in dressuur, springen en shows. Dit komt voornamelijk doordat het een betrouwbaar karakter heeft en er natuurlijk ook prachtig uitziet.

Paardenrassen

Fries paard

Het Friese paard, ook wel Friesian genoemd, is het oudste, inheemse paardenras van Nederland. Het komt zoals de naam al aangeeft uit Friesland en onderscheid zich als ras om zijn zachtheid. Het heeft een goed karakter en wordt om deze reden vaak gebruikt in het circus. De prachtige zwarte vacht werd in het verleden ook veel gebruikt in oorlogen. Daarnaast ken je het wellicht ook van de film: The mask of Zorro. Ook hier gebruikte ze het Fries paard. Hoewel de kleur meestal zwart is, hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het kan ook een kastanjebruine kleur hebben. Hoe oud het dier is weten we niet zeker. Het wordt in ieder geval in de 13e eeuw voor het eerst genoemd.

Fries paard

Andalusiër paardenras

De Andalusiër is een bekend Spaans paard uit Andalusië. Het straalt gratie en elegantie uit. Het heeft een enorm formaat waardoor het niet veel gebruikt wordt voor paardenwedstrijden. Wel wordt er veel op gereden en kun je ze onder andere in het circus wel eens zien. In de film Braveheart en The lord of the Rings wordt het dier ook gebruikt. Zowel onder de paardrijders als de filmliefhebbers dus een bekend exemplaar.

Andalusier

Akhal-Teke

De Akhal-Teke is een volbloed paard uit Turkmenistan. Door zijn glanzende vacht heeft het de bijnaam horse of gold gekregen. Het staat bekend om zijn snelheid en uithoudingsvermogen. Het is tevens het nationale symbool van het land. Het kan goed omgaan met wisselende klimaatomstandigheden. In de paardensport wordt het door zijn atletische vorm veel gebruikt bij dressuur en springen. Ook in andere onderdelen doet dit mooie paardenras het erg goed waardoor de waardering van dit ras ook erg hoog staat.

Mooiste paardenrassen: Fjord

De fjord, ook wel Noors fjordenpaard genoemd, is een prachtig paard uit de bergachtige streken van Noorwegen. Het wordt door zijn sterke lichaamsbouw voornamelijk in de landbouw gebruikt, maar is ook prima om mee te rijden. Het is één van de zuiverste en oudste rassen ter wereld.

Mooiste paardenrassen

Tinker

De tinker, ook wel Gypsy horse genoemd, is een middelgroot paard uit de VK en Ierland. Het heeft meestal meerdere kleuren dat onder andere zwart, wit of bruin kan zijn. Het is het resultaat van de fokkerij in Ierland. Hier proberen ze paarden te maken die klusjes kunnen klaren zonder dat ze hier veel eten voor nodig hebben. Door de vacht en de verschillende kleuren kun je het ras in vergelijking met de andere soorten snel herkennen. Een mooi soort om rond te zien rennen.

Marwari

De Marwari is een zeldzaam paardenras uit Marwar, India. Je kunt ze herkennen aan de oren die naar binnen staan. Het stamt af van de Cavelerie paarden en werd voornamelijk gebruikt in het leger en de landbouw. Daarnaast wordt het ook in de dressuur en springsport ingezet. Een mooi showpaard die dus op vele manieren in te zetten is.

Mustang: het bekendste paardenras

Wellicht het bekendste paardenras van allemaal is de Mustang. Dit ras is door de Spanjaarden naar Amerika gebracht en is vooral bekend om zijn grote kracht. Het staat bekend als woest en dat is ook waarom het de naam Wild American horse heeft gekregen. Het is een ras die vandaag de dag prima in de wildernis kan leven. Maar van oorsprong komt het echt vanuit het binnenland. Hun goede uithoudingsvermogen maakt het een goed werkpaard. Maar het behoort zeker ook thuis in de lijst met mooiste paardenrassen ter wereld.

Paardenrassen top 10

Appaloosa

De Appaloosa is een bijzonder soort die gelijk opvalt. Het wordt gekenmerkt door zijn gespikkelde vacht. Mocht je veel naar westerse films kijken kan het best zijn dat je deze weleens vaker hebt gezien. In deze films worden ze namelijk volop gebruikt. Het populaire paard komt uit Amerika. Het wordt naast de filmindustrie ook volop ingezet in alle takken van de paardensport. Ze zijn snel wendbaar en hebben een goed uithoudingsvermogen.

Appaloosa

Mooiste paardenrassen: IJslander

De IJslander is een prachtig paardenras uit IJsland. Wanneer je een fan bent van pony’s, dan is dit wellicht ook een paardenras die jou aanspreekt. Door zijn lengte van 1.30 tot 1.50 meter is het niet het typische paard met een klein en pony achtig uiterlijk. Maar toch behoort het er door de lengte eigenlijk wel onder. Het wordt vooral in de vrije tijd bereden en soms ook ingezet voor races. Het uiterlijk maakt dat ook dit dier bij de mooiste paardenrassen behoort.

Ijslander

Conclusie

De mooiste paardenrassen ter wereld komen niet alleen uit Europa. Overal ter wereld vind je prachtige paarden die allemaal unieke eigenschappen hebben. Sommige zijn snel terwijl anderen juist heel wendbaar zijn. Mocht je zelf op zoek zijn naar een paard om mee te rijden kun je eerst naar hetgeen kijken wat je met het paard wil gaan doen. Om vanuit hier een keuze te maken. En uiteraard is het uiterlijk wat jij mooi vind hier dan ook een belangrijk onderdeel van.

Meest populair