HomeBlogTop 10 grootste bierbrouwers ter wereld

Top 10 grootste bierbrouwers ter wereld

De bierhandel is al jaren enorm. Maar wereldwijd blijven de biermerken en tegelijk ook de biermarkt groeien. Dat is ook niet zo gek aangezien bier ontzettend populair is. Het is vandaag de dag niet alleen de meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld, maar je ziet een duidelijk verschil ontstaan in de groei van de bierbrouwerijen. In dit artikel beschrijven we de top 10 grootste bierbrouwers ter wereld.

Castel Group

Opgericht in 1949 door Pierre Castel is de Franse Group Castel vandaag de dag actief in frisdranken, bier en wijn. En hoewel het een Frans bedrijf is, is het vooral populair in Afrika. Hier wordt het ook veel verkocht en dat maakt dat het aandeel van dit biermerk op de 2% zit. Het merk Castel is wereldwijd wel bekend. Voornamelijk op wijngebied kom je het tegen. De vele Chateaux en merken worden verkocht in meer dan 130 landen. Het overgrote deel hiervan wordt nu geproduceerd in Afrika. Het hoofdkwartier vind je nog wel in Bordeaux in Frankrijk. En de bekendste merken van dit bedrijf zijn de Flag en Castel. Door verschillende samenwerkingen heeft Castel Group een marktaandeel van 2%.

bierbrouwers

Kirin

In de drankproductie is Kirin een bekende speler, maar met de dochteronderneming genaamd Kirin Brewery Company proberen ze zich ook te richten op de bierwereld. Ze zijn voornamelijk bekend als bottelaar voor Coca-Cola. Maar sinds 1885 zijn ze al bezig met het maken van bier. Ze verkopen twee van de meest populaire bieren in Japan. Dit zijn de Ichiban Shibori en de oudste bier van Japan: de Kirin Lager. Vandaag de dag zijn ze in de hele voedselindustrie actief. Zo hebben ze een afdeling voor restaurants, voedzame voeding, agricultuur en gezondheidsproducten. Al met al een actief bedrijf dus die op vele manieren in de wereld bekend is. Hun bierproducten zijn hier in Nederland wat minder bekend. Toch hebben ze zowel hierin als in de andere onderdelen zeker hun stempel gedrukt. En dit doen ze in de bierindustrie met een marktaandeel van 2%.

Yanjing: grootste bierbrouwers ter wereld

Beijing Yanjing Brewery is zoals de naam al zegt een bierbrouwerij uit Beijing. Het is opgericht in 1980. Het is het op drie na populairste biermerk van China. Hoewel de naam doet lijken dat het zich veel op bier focust, is dit in de realiteit minder waar. De producten die ze maken zijn bier, gedestilleerde wijn en mineraalwater. Ook focussen ze zich op de verkoop van gist, eten, product materialen en plastic dozen. Buiten China is het bier dan ook niet heel erg bekend aangezien ze zich voornamelijk op Noord en Zuid China richten. Toch nemen ze 2% van het wereldaandeel met zich mee en dat is zeker niet niks. Vandaar ook dat dit merk ook in deze lijst terugkomt.

Asahi

Bier drinkenBierbrouwerij Asahi is opgericht in 1889 en door de jaren heen heeft het veel groei meegemaakt. Het verkoopt vooral bierproducten waar ze ook hun grootste winst uit halen. Daarnaast richten ze zich op frisdranken, koffie en thee. Je kent het merk waarschijnlijk wel van de merknaam Grolsch. Deze is namelijk in het bezit van deze bierbrouwer. Dit bedrijf richt zich niet alleen op dranken. Ook in de voedingsmiddelen en farmaceutische tak zijn ze vol actief. Toch blijft de basis van het bier bestaan.

In Japan is de Asahi Super dry een zeer populair product. Zo populair zelfs dat het 12 jaar achter elkaar het best verkochte product was. De Asahi Super dry is het eerste Japanse droogtapbier en deze viel dus goed in de smaak. Nu ze meer op het buitenland richten kan het zomaar zijn dat deze binnenkort ook in onze supermarkten te vinden is. En dan luidt natuurlijk de vraag: zouden wij het net zo lekker vinden als de Japanners? Met een marktaandeel van 3% staat dit biermerk op de 7e plek. Maar het kan zomaar zijn dat ze de komende jaren door hun bekende producten in deze lijst gaan stijgen.

Bierbrouwer Tsingtao

Tsingtao bier wordt gezien als één van de oudste bierbedrijven in China. Het heeft een geschiedenis van meer dan 100 jaar en verkoopt zijn producten in meer dan 100 landen. Dit laat gelijk ook zien dat de populariteit van dit merk erg groot is. Toch richt het zich specifiek op een kleine doelgroep. Het ontwikkelt namelijk vooral producten op maat. Voorbeelden hiervan zijn dranken die met perziken of dadels gebrouwen zijn. Dit zijn smaken die net even wat anders zijn dan andere stijlen en dat maakt hun ook zo uniek. Door steeds opnieuw weer te experimenteren en nieuwe bierproducten op de markt te zetten hebben ze een plek verdiend onder de grootste bierbrouwers. Dit hebben ze mede te danken aan de vele samenwerkingen die ze zijn aangegaan in Europa.

Biermerken

De strategie van Tsingtao richt zich voornamelijk op kwaliteit, zichtbaarheid en prijs. Ze zijn niet de goedkoopste omdat ze exclusiviteit willen waarborgen. Tsingtao is naast het merk Snow het tweede meest verkochte bier in China. Met een marktaandeel van ongeveer 4% wereldwijd is het niet de grootste in deze lijst. Maar qua smaak en specialiteit valt deze wel extra op.

Molson Coors brewing company

Opgericht in 2005 is Molson Coors nu één van de grootste bierbrouwers ter wereld. Het kwam tot stand door de fusie van Molson Brewery en Coors Brewing Company. Deze twee families zijn nu beide voor 50% eigenaar. Met meer dan 30 brouwerijen is het actief in de hele wereld. Het heeft meerdere merken in zijn bezit en doet zowel in Europa als Canada en Amerika erg goed zaken. Door een aantal samenvoegingen is het merk nu uitgegroeid tot het merk wat het nu is. Het marktaandeel van ongeveer 6 procent wereldwijd ligt niet alleen in normale bieren. Ook ambachtsbier en ciders behoren tot de verkoop en zal ook in de toekomst de aandacht blijven trekken.

Carlsberg Group

Carlsberg Group is een Deense bierbrouwerij die internationaal erg actief is. Het werd in 1847 opgericht door JC Jacobsen. In 2000 kwam het in een fusie met Orkla Group terecht. Hierna is het uitgegroeid tot één van de grootste bierbrouwers ter wereld. Het heeft veel bier- en andere drankmerken in zijn bezit. En op deze manier zijn ze wereldwijd ook actief. Naast hun eigen merk ken je ze mogelijk van Kronenbourg, Falcon, Grimbergen of Holsten. Ook de Cider Somersby is van dit merk. Doordat ze steeds meer bedrijven overnemen zie je dat het bedrijf steeds groter wordt. Zo was het vroeger nog een kleine jongen maar is het nu uitgegroeid tot het punt waar het nu staat. Een mooie prestatie dus die zeker nog wel verder uit zal groeien.

China Resources Beer

Met een hoofdkantoor in Hongkong staat China Resources vooral bekend om zijn drankje genaamd Snow. Dit is ook gelijk één van de best verkochte biermerken wereldwijd. In de Chinese biermarkt vertegenwoordigt dit drankje maar liefst 20% van de verkopende bieren. En dat zorgt er natuurlijk al snel voor dat het hoog op deze lijst terechtkomt. Elders in de wereld is dit product niet zo bekend. Het bedrijf is opgericht in 1994. In 2018 besloot Heineken om een aandelenbelang van 40% in dit bedrijf te stoppen. Zo krijgt Heineken meer toegang tot de Chinese bevolking en wordt het Chinese merk Snow wereldwijd geïntroduceerd. Het merk zal de komende jaren dus alleen nog maar meer groeien, maar of het dan nog in de handen van China Resources is? Dat blijft dan wel de vraag.

Grootste bierbrouwers

Heineken: grootste bierbrouwer in Europa

Het biermerk Heineken is onder de Nederlands erg bekend. En dat is ook niet zo gek aangezien het ook in Nederland gevestigd is. In Europa wordt Heineken gezien als grootste bierbrouwer maar wereldwijd staat het op de tweede plaats. Het is opgericht in het jaar 1864 en is vandaag de dag actief in meer dan 200 landen. Het heeft meer dan 160 brouwerijen in meer dan 70 landen. Op deze manier kan het zowel lokale als internationale biersoorten produceren. Ook het speciaal bier en de ciders blijven goed in de smaak. Zo maakt het biermerk dus niet alleen de naam Heineken.

In totaal heeft dit merk meer dan 60 merknamen in zijn bezit. Een aantal hiervan zijn de Amstel, Desperados en Wieckse Witte. De welbekende Jillz cider en de frisdranken Crystal Clear, Royal Club, Sourcy en Vitaminwater zijn ook in het bezit van Heineken. Hierdoor zijn ze dus niet alleen actief in de bierbrouwerij maar ook in de frisdrank industrie. Met een wereldwijd aandeel in de bierproductie van rond de 11% is het geen klein bedrijf meer en staat het nu wereldwijd dus op de tweede plaats.

Grootste bierbrouwers ter wereld: AB Inbev

Arheuser-Busch Inbev, ook wel AB Inbev genoemd, is één van de grootste bierbedrijven ter wereld. Het is gevestigd in Leuven, België en overtreft elk jaar de groeicijfers. Dit komt meestal niet door de groei van de merken die ze bezitten, maar voornamelijk doordat ze andere bedrijven overnemen. Het staat bekend om de Budweizer, Corona en Stella Artois. Maar ook de Leffe, Hoegaarden, Jupiler en Bud Light worden door hun gemaakt. Ook in Nederland is dit bedrijf actief. Zo beheert het hier de Hertog Jan, Dommelsch en Oranjeboom. Door al deze namen zie je gelijk al dat ze erg actief zijn. En dat is ook de reden dat ze de grootste bierbrouwers ter wereld zijn. En met een marktaandeel van meer dan 30% blijven ze hier voorlopig ook nog wel even staan.

Conclusie

Of je nu deze biersoorten lekker vind of niet: het blijkt maar weer hoeveel het gedronken wordt. Bier blijft een populair product. En op alcoholgebied wordt dit ook wereldwijd het meeste gedronken. De grootste bierbrouwers ter wereld hebben merken onder hun naam staan die ook in de Nederlandse supermarkt te vinden zijn. Daarnaast blijven de speciaal bier en de ciders ook erg populair. In Europa zijn vooral AB Inbev, Carlsberg en onze eigen Heineken de grootste en je ziet dat deze wereldwijd het ook erg goed doen.

Naast de heerlijke bier merken is het ook goed om de cocktails niet te vergeten. Denk bijvoorbeeld aan de Michelada Cocktail met Mexicaans bier. Zo kun je nog veel meer variaties vinden die erg lekker zijn met een goede biersoort. Voor een goed overzicht kun je ook onze beste cocktail recepten bekijken. Welk biermerk is jouw favoriet?

Meest populair