Wanneer je weleens tapas hebt gegeten weet je dat Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus hier ook echt thuishoren. Het zogenoemde Albóndigas is dan ook het meeste bekende Spaanse tapas gerecht dat er is. Met een pittige en tegelijk zoete smaak kun je het ook op vele andere manieren in de keuken inzetten. Maar hoe maak je het eigenlijk? Hieronder leggen we uit hoe je de Albóndigas in je eigen keuken kunt maken.
Albóndigas recept
Course: Tapas receptenCuisine: Spaans4
personen10
minutes15
minutesAlbóndigas is een heerlijk Spaans gerecht gemaakt van gehakt en tomaten. Het wordt ook wel Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus genoemd en is vooral populair als bijgerecht. Zowel in de Spaanse keuken als in andere landen wordt het gezien als één van de populairste tapas recepten. Met een paar ingrediënten en wat geduld heb je dit gerecht zo op tafel.
Ingrediënten
250 gram gehakt
250 gram gezeefde tomaten
2 sneetjes wit brood
5 eetlepels witte wijn
2 eetlepels peterselie (platte)
1 eetlepelsl nootmuskaat
1 ei
1 sjalot
2 teentjes knoflook
1 rode peper
Zout en peper naar smaak
Albóndigas maken
- Als eerste beginnen we met het snijden van de ingrediënten. Snijdt de rode peper doormidden en haal de zaadjes eruit. Snijd daarna deze samen met de knoflook en de sjalot in kleine stukken.
- Haal de korsten van het witbrood en snijd ook deze in kleine stukken. Meng het daarna met het gehakt, ei, sjalot, peper en de knoflook. Voeg de nootmuskaat en fijngehakte peterselie samen met het zout en peper toe.
- Maak je handen nat met wat water en begin de ingrediënten tot een geheel te mixen. Daarna pak je een deel van het gehaktmengsel en vorm je een balletje. Uit dit geheel kun je ongeveer 16 Spaanse gehaktballetjes maken.
- Zodra je de Albóndigas gehaktballetjes hebt gevormd verwarm je een koekenpan of hapjespan op hoog vuur. Voeg wat olijfolie toe en bak de gehaktballen rondom totdat ze goudbruin zijn.
- Zodra elke kant kleur heeft voeg je de gezeefde tomaten toe. Zet het op een laag vuur en laat het met een deksel op de pan ongeveer 15 minuten doorpruttelen. Proef daarna of er nog wat kruiden, zout of peper toegevoegd moet worden.
- Is alles naar smaak? Dan kun je de Albóndigas serveren. Als garnering en extra kleur kun je nog peterselie over het gerecht sprenkelen. Eet smakelijk!
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus eten
Wanneer je de Spaanse gehaktballetjes klaar hebt kun je het als snack of als tapas eten. Vaak wordt dit gegeten met wat brood. Maar je kunt het ook prima als vlees bij de pasta of rijst toevoegen. Doordat de Spaanse gehaktballetjes samen met de saus al veel smaak geven zal ook hetgeen wat je hierbij voegt veel smaak meegeven.
Wanneer je het als onderdeel van een maaltijd of als tapas wil serveren kun je het mooi combineren met andere onderdelen. Zo is het heerlijk om een salade toe te voegen en natuurlijk een stokbrood met aioli. Daarnaast is een carpaccio, garnalen en kip spiesjes ook zeker een aanrader. Zo krijg je allemaal aparte hapjes die samen goed te combineren zijn. Zeker met een grote groep geef je zo de mensen een keuze wat ze willen eten. En dat wordt vaak zeer op prijs gesteld.
Albóndigas bewaren
Het leuke aan dit Spaanse gerecht is dat je het goed van tevoren kunt maken. Je kunt het ook in grote hoeveelheden maken en daarna invriezen. In de koelkast is het 2 tot 3 dagen houdbaar. En hoe langer je het bewaart, hoe sterker de smaak zal worden. Afhankelijk van jouw eigen smaak kan dit als voordeel of als nadeel gezien worden. Soms kunnen de smaken namelijk ook te pittig worden waardoor het geheel niet zo lekker meer is. Dit kun je oplossen door bijvoorbeeld wat rijst toe te voegen om de smaak wat te dempen.
Mocht je het langer willen bewaren kun je het in bakjes in de vriezer leggen. Het is aan te raden om niet alles in één bakje te doen. Je kunt het beste het geheel over meerdere bakken verdelen zodat je altijd een portie hebt die je uit de vriezer kunt halen. Deze kun je dan als tapas serveren of door jouw spaghetti maaltijd doen om zo op een snelle manier eten op tafel te zetten. In de vriezer zijn Albóndigas ongeveer 3 maanden houdbaar. Je hebt dus genoeg tijd over om het op een andere datum op te eten.