HomeBlog10 vruchten die vaak verward worden met groente

10 vruchten die vaak verward worden met groente

Is een pompoen groente of een vrucht? Veel mensen gaan hier de fout in en noemen het een groente. Toch is dit niet waar en is op echt een vrucht. Dat er verwarring ontstaat is op zich te begrijpen, maar welke groente en vruchten haalt men nog meer door elkaar? Hieronder beschrijven we hoe je het verschil kunt zien en beschrijven we 10 vruchten die vaak verward worden met groente.

Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Wanneer je naar de verschillen kijkt tussen groente en fruit zul je deze twee beter uit elkaar kunnen houden. Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Toch gaat dit niet altijd op aangezien er ook soorten groenten zijn die je normaal gezien vruchten zou noemen. Denk hier bijvoorbeeld aan de komkommer en tomaat die onder groente vallen. Daarnaast kun je ze uit elkaar houden doordat je vruchten eigenlijk altijd rauw kunt eten. Een vrucht bestaat uit zaden en ontwikkelt zich uit een bloemgedeelte van een plant. Hoewel de meningen hier toch vaak over verdeeld zijn, zijn de onderstaande 10 de meest verwarrende vruchten die toch regelmatig nog steeds als groenten worden gezien.

Een vrucht kan in Nederland ook een groente zijn. En dat maakt het nou juist zo lastig. Voornamelijk is de regel dat we kijken naar hoe het culinair gebruikt wordt. Eet je het als voorgerecht of hoofdgerecht? Dan kun je het zien als een groente: zelfs wanneer het zaden heeft en een vruchtbegin. Is het meer een gerecht dat je eet als nagerecht of tussendoortje? Dan valt het onder de vrucht of fruitsoorten. Meer hierover kun je ook lezen in het artikel gezondste fruit.

Of dit nou correct is of niet is op zich niet belangrijk. Vandaar dat het in Nederland erg lastig is om het verschil tussen groente en fruit te leren kennen. Maar wanneer je naar het woord vrucht kijkt is het wel duidelijk dat het ontstaan is uit een vruchtbeginsel. En of we in Nederland het nou een groente noemen of niet: het blijft altijd een vrucht. Vandaar ook deze lijst met vruchten die vaak verward worden met groente.

Sperziebonen

Snijbonen

Snijbonen of sperziebonen ziet vrijwel iedereen als groente. Toch is de groene boon botanisch gezien een peulvrucht. Zo zijn ze al duizenden jaren verbouwd en zijn ze over de hele wereld bekend. Ze worden op verschillende manieren gegeten. Het is ook een plant die veel zelf gekweekt wordt.

In de moestuin bij jou in de buurt zul je vast en zeker deze plant tegengekomen. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten sperziebonen ter wereld. Je hebt ze in de groene en paarse kleuren, grote en kleine maten. De smaken van al deze soorten verschillen uiteraard ook. Hoewel sperziebonen officieel onder de peulvruchten vallen is het niet verstandig om ze rauw te eten. Ze zijn dan namelijk nog giftig. Door ze te koken verdwijnt de giftige stof en zijn ze klaar voor gebruik.

Erwt

ErwtenNet als sperziebonen vallen ook erwten onder de peulvruchten. Ze worden gekweekt in koele temperaturen en doen het dus ook goed in een Nederlandse moestuin. Je kunt ze niet rauw eten maar ze verliezen wel binnen enkele uren hun zoetheid. Daarom is dit ook een product die je het beste gelijk schoon kunt maken en in kunt vriezen. Uiteraard is het ook prima om het gelijk te gaan koken. Omdat de erwt veel wordt gebruikt in de kookwereld wordt het gezien als groente. Maar aangezien het tot de vruchten behoort kun je het ook een vrucht noemen.

Olijven

Doordat olijven culinair zoveel gebruikt worden, zien de meeste mensen het als groente. Wanneer je wetenschappelijk kijkt is het toch echt een vrucht. De olijven bevatten namelijk zaad waaruit nieuwe planten voortkomen. Nog een verschil tussen andere vruchten is dat de olijven wat harder zijn en geen zoete smaak hebben. Doordat ze daarnaast ook best bitter smaken is het niet verstandig om ze rauw op te eten. Verwerk ze met een zuur en leg ze een paar maanden tot een jaar weg en ze zijn heerlijk. Dit proces kan versneld worden door er zout bij te voegen. Olijven komen uit het Middellandse Zeegebied. Het heeft veel warmte nodig en de oogst vindt plaats in het najaar. Naast olijven wordt er ook olijfolie van het vruchtvlees en de pit gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten olijven. Sommigen zijn groot en sommigen zijn klein.

Okra

OkraDe Okra is in Nederland misschien wat minder bekend. Het is een éénjarige plant waar de onrijpe vruchten als groente dienen. Men noemt het ook wel damesvingers en het komt voornamelijk voor in Indiase en Caribische gerechten. Het heeft geen zoete smaak maar kan je wel prima rauw eten. Ook gestoomd of gebakken is het erg lekker. In de keuken wordt het vaak een groente genoemd, echter is het wel een vrucht. De Okra bestaat voor 90% uit water waardoor het ook een gezond tussendoortje is om jezelf te vullen.

Aubergine

De aubergine is een éénjarige plant, vandaar dat men het ook wel eens onder de groenten plaatst. Het komt oorspronkelijk uit Myanmar en wordt echt geproduceerd voor de vrucht. De naam is afgeleid van het woord vatinganah. Dit betekend plant die winderigheid geneest. Dit is niet het enige waar deze plant goed voor is.

AubergineDoordat het een caloriearm product is vol met vezels, mineralen, magnesium en vitamine B is het ook op andere gebieden ontzettend gezond. Wel even opletten mocht je dit product met olie koken. Het zuigt namelijk zout en olie op wanneer je dit bereid. Het beste kun je dus zo weinig mogelijk van deze stoffen gebruiken. Het product wordt daarom ook wel eens gegrild in een grillpan of in de oven. Met een klein beetje olie eroverheen krijg je een heerlijk product wat ook als snack lekker is om weg te snoepen.

Avocado

Avocado

Aangezien de Avocado voornamelijk bekend is in verschillende gerechten, kun je het als groente zien. Toch is het in werkelijkheid een vrucht aangezien het zaad bevat. Het bevat onverzadigde vetten en is zeer goed voor de gezondheid. Het helpt tegen hartziekten, bevorderd de spijsvertering en je krijgt er ook nog eens goede ogen door.

Veel mensen vinden dat de Avocado bij één van de meest gezonde vruchten hoort. Met al deze gezonde eigenschappen past hij in ieder geval in het rijtje van zeer gezonde vruchten. De avocado eet je voornamelijk rauw, maar je kunt hem ook prima gekookt in een maaltijd gebruiken.

Pompoen

In het begin van het artikel hadden we het al even kort over de pompoen. De pompoen wordt op verschillende manieren gebruikt. Zo kun je er een heerlijk hoofdgerecht mee maken, maar ook sauzen, taarten en decoraties. Het is een ingrediënt dat rijk is aan voedingsstoffen. Het bevat zaden en wordt veel gebruikt tijdens de wintermaanden. Het is een zeer oud cultuurgewas die dan ook al jaren wordt gebruikt voor maaltijden.

Pompoen

Je hebt verschillende soorten: zo heb je de reuzen pompoen die wel 70 kilo kan worden. De pompoen wordt dan in omvang maar liefst 1 meter: niet geschikt voor elke tuin dus! Ook de welbekende courgette valt onder de pompoenen, om precies te zijn de mergpompoen. Sommige van de pompoenen, zoals bijvoorbeeld de courgette, kun je prima rauw eten. Voor andere soorten is het verstandig om ze eerst vooraf te koken voordat je de pompoen in een salade of maaltijd verwerkt.

Paprika

Ook van een paprika zou je niet verwachten dat het een vrucht is. Ze zijn zowel rauw als gekookt te eten en dat maakt het gelijk ook erg lastig voor de keuze van groente en fruit. Veel mensen vinden het namelijk lekker om een paprika te eten als tussendoortje waardoor je het dus uiteindelijk als vrucht mag zien. Hoe dan ook bestaat het uit een vruchtbeginsel en is het dus duidelijk een vrucht.

Er zijn verschillende kleuren paprika’s. Zo heb je de rode, gele, oranje en groene. De rode paprika is lekker zoet met een pittige nasmaak. Gele en oranje kleuren zijn daarnaast ook zoet maar net wat minder dan de rode paprika. De groene kleur heeft een bittere smaak. Welke kleur het beste smaakt is natuurlijk afhankelijk van wat je lekker vindt.Paprika

Komkommer

Ook de komkommer wordt veel als tussendoortje gebruikt. Het behoort tot familie meloenen en je komt ze tegen in alle vormen en maten. Naast dat we ze veel eten is het ook prima te gebruiken voor je huid. Zo hebben ze een kalmerende werking, kun je ze als zonnebrandcrème gebruiken, voor beschadigd haar en om een stralende huid te krijgen. De komkommer kun je zowel met schil als zonder schil eten. Of je het nu in een salade doet of als tussendoortje neemt: het is een ontzettend gezonde vrucht die veel voordelen met zich meebrengt.

Tomaten

TomatenAls je het over lange discussies hebt, dan komt de tomaat dicht in de buurt. Mensen kunnen het maar niet eens worden of dit een groente of een vrucht is. En dat is op zich ook niet zo gek. Vanuit culinair oogpunt is dit namelijk een groente. Gebruik dit in salades en voor hoofdgerechten. Wanneer je dit vanuit biologisch oogpunt bekijkt heeft de tomaat veel zaden die hij met zich meebrengt. Uit dit perspectief is het duidelijk dat dit een vrucht is. Over de gehele wereld zijn er meer dan 10.000 soorten tomaat. Je hebt ze in de kleuren rood, geel, oranje en zelfs paars. Er zijn langwerpige vormen en ronde vormen. Je hebt ze in groot formaat en in snackformaat. Genoeg om uit te kiezen dus!

Meest populair