HomeBlogGezondste fruit ter wereld

Gezondste fruit ter wereld

Fruit als tussendoortje of als toevoeging bij jouw toetje is natuurlijk heel erg lekker. Maar welke vruchten behoren eigenlijk tot het gezondste fruit ter wereld? Dat fruit lekker is, is voor veel mensen geen verrassing meer. Toch weten veel mensen niet welke fruitsoorten het gezondste zijn. Om dit uit te vinden is vaak nog een hele uitdaging. Daarom willen wij jou graag een handje helpen om hier achter te komen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het gezondste fruit ter wereld of wil je graag weten welk fruit je het beste kunt gebruiken voor een gezonde smoothie? Lees dan gauw hieronder verder. De gezondheidsgraad van het fruit dat hieronder beschreven staat is gebaseerd op de vitamines die er in zitten. Maar ook is er rekening gehouden met suikers, anti-oxidanten en calorieën.

Blauwe Bessen

Als het om gezondste fruit ter wereld gaat is de blauwe bes zeker een fruitsoort die je vaak voorbij ziet komen. Voor veel mensen is dit niet alleen een gezonde vrucht, maar behoort deze ook tot de favoriete fruit soorten. Deze kleine bessen bevatten vele vitamines zoals vitamine K, vitamine C en Mangaan. Daarnaast is het fruit ook voornamelijk rijk aan vezels en bevat deze vrucht ook veel anti-oxidanten. Volgens sommige bronnen bevat deze bes zelfs het hoogste aantal anti-oxidanten dat er mogelijk is bij fruit. Door al deze goede stoffen zijn de blauwe bessen ontzettend voedend en kan het zelfs chronische ziekten voorkomen zoals alzheimer, diabetes en hartziekten.

Wist je al dat blauwe bessen bekend staan om hun krachtige werking op het immuunsysteem? Regelmatig blauwe bessen eten zorgt ervoor dat de killer cellen in het lichaam vermeerderd worden. Op deze manier heb je dus minder kans op infecties en ernstige vormen van stress. Ook is het zo dat je door het eten van blauwe bessen langer van een gezond verstand kunt genieten. Oudere volwassenen zouden namelijk door het eten van deze bessen meer kunnen onthouden dan wanneer ze dit niet doen.

De oorsprong en populariteit

Oorspronkelijk komt de blauwe bes uit het noorden van Amerika. Het is dus ook niet zo gek dat de blauwe bes pas sinds 1930 in Europa te vinden is. Om die reden is deze bes in Europa minder lang populair dan aan de andere kant van de wereld. Deze fruitsoort lijkt op de Bosbes waardoor de blauwe bes hier vaak mee wordt verward. Je kunt de blauwe bes er aan herkennen dat deze een groter formaat hebben en ze in trossen groeien. Ook is het vruchtvlees van een blauwe bes wit terwijl dat bij een bosbes rood is. Van de blauwe bessen zijn er twee soorten te vinden namelijk de kleine en de grote variant. De grote bessen groeien aan hoogstruiken en de kleine bessen groeien in het wild aan laagstruiken.

Blauwe bessen

Gezondste fruit ter wereld: de aardbeien

Door de zoete smaak van aardbeien zou je misschien niet zo snel verwachten dat deze vrucht tot het gezondste fruit ter wereld behoort. Toch is de aardbei één van de meest voedende soorten fruit. Net zoals dat bij velen bessen het geval is, bezitten ook aardbeien een hoog aantal anti-oxidanten. Door deze stoffen heb je minder kans op chronische ziektes. In vergelijking met andere vruchten zit er in aardbeien een lage hoeveelheid glykemische index. Dit betekent dat aardbeien niet een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Tenminste niet als je een normale hoeveelheid aardbeien eet. Misschien is dit wel mogelijk op het moment dat je een extreem aantal aardbeien nuttigt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het eten van aardbeien er voor moet zorgen dat kanker en tumoren voorkomen kunnen worden.

Aardbeien gezond

Vitamines die je in aardbeien kunt vinden zijn Kalium, Mangaan, vitamine C en folaat. De aardbei is lekker sappig en daarom ook zeker lekker om met ijs te eten. natuurlijk kun je er ook een heerlijke smoothie van maken. Je kunt de aardbeien gewoon in de supermarkt kopen, maar beter is het om wat aardbeienplantjes in de tuin te planten. Koop je de goede variant dan zijn ze veel lekkerder en sappiger dan degene die je in de winkel koopt. Als je geluk hebt, kun je zo de hele zomer lekker genieten van een hele voorraad aardbeien. Uiteraard is de aardbei ook lekker voor op pannenkoeken! Of wat dacht je van een heerlijke zelfgemaakt taart met aardbeien als topping? Zo zie je maar weer dat de volzijdigheid van deze vrucht erg groot is.

Kiwi fruit is gezond

Buiten Nieuw-Zeeland kennen wij de kiwi vrucht die ook wel bekend staat als de Chinese Kruisbes, voornamelijk als kiwi. Oorspronkelijk komt de kiwi uit het noorden van China vandaar ook de naam Chinese Kruisbes. Pas in de beginjaren van de 20e eeuw werden de zaden van deze vrucht naar Nieuw-Zeeland geëxporteerd. De grootte van de kiwi is te vergelijken met een ei en de reden dat deze vrucht in de lijst staat van gezondste fruit ter wereld heeft er mee te maken dat er enorm veel vitamines in zitten. De kiwi bevat zoveel vitamine C dat je na het eten van één stuk fruit al gelijk jouw dagelijkse vitaminebehoefte binnen hebt. Ook bevat de kiwi 50% aan vitamine K, Vitamine A en Vitamine E. Daarnaast is het ook een hele goede kalium en eiwittenbron. Er zit dus ontzettend veel in deze kleine, groene vrucht.

Ben je zwanger of net bevallen? Dan wordt de kiwi ook vaak aangeraden om te eten. Dit is vanwege het foliumzuur en zink. Door het eten van deze vrucht sterkt jouw lichaam aan. En wist je al dat er stoffen in de vrucht zitten die cholesterolverlagend zijn? Genoeg redenen dus om van dit heerlijke fruitstuk te genieten.

Gezondste fruit ter wereld

Appels

Appels

Uiteraard hoort de appel ook bij de lijst met gezondste fruit ter wereld. Niet voor niets zegt het spreekwoord dat één appel per dag eten goed is voor de gezondheid, waardoor je niet naar de dokter hoeft. Appels zijn heel voedend en bevatten veel soorten vitamines. Onder andere C, K en een paar B vitamines, maar ook kalium en een hoge hoeveelheid vezels zijn er in de appel terug te vinden.

Door regelmatig een appel te eten verminder je de kans op hartziektes en diabetes 2. Maar ook alzheimer en kanker kunnen minder snel voorkomen. Dit heeft te maken met de anti-oxidanten die de appel bevat. In appels zit ook veel pectine waardoor je heerlijke jam kunt maken. Deze stof zorgt er voor dat je een goede spijsvertering hebt.

Bramen behoren tot het gezondste fruit

Bramen zijn net als vele andere fruitsoorten ontzettend lekker, maar wist je al waarom deze vrucht behoort tot de lijst met gezondste fruit ter wereld? De braam scoort hoog als het gaat om anti-oxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat je minder snel ontsteking krijgt en ook worden je slagaderen minder snel oud. De stoffen zorgen er voor dat je beschermt bent tegen chronische ziektes zoals hartziekten en kanker. En wist je al dat de kleur van de braam uitmaakt? Het is namelijk zo dat hoe paarser de braam is, hoe meer bio-actieve stoffen er in te vinden zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je door deze stoffen een beter geheugen krijgt en dat je ook veel beter kunt leren.

Uiteraard bevat de braam ook veel vitamines en mineralen. Denk maar eens aan Vitamine: A, B1, B2, B6, B11 C, E en K. Daarnaast zitten er in de braam ook mangaan en vezels. De mineralen die je in deze bessensoort kunt vinden zijn: calcium, kalium, ijzer, koper, fosfor, natrium en magnesium. Al deze stoffen hebben natuurlijk hun eigen functie. Wanneer je bramen eet kun je verwachten dat je sterkere botten krijgt. Het Calcium in deze bessen zorgt daar voor. Ook zorgt B11 ervoor dat er bloedcellen worden aangemaakt en het kalium in de bramen is goed voor je bloeddruk. Deze caloriearme snack is heerlijk gezond en kun je gewoon bij ons in Nederland vinden.

Liggen ze niet vers in de winkel? Kijk dan eens in het vriesvak. Daar vind je namelijk ook meestal wel een pakje bramen. We hoeven dus gelukkig niet helemaal naar Afrika of Amerika af te reizen om te kunnen genieten van bramen.Bramen gezond

Frambozen

Net als bramen zijn ook frambozen erg gezond. Ze zijn caloriearm en bevatten toch veel vezels. Met veel vitamine A en C in deze vruchten zijn ze erg geschikt om door de dag te eten. Je kunt ze in Nederland vinden in het bos. Maar ook in eigen tuin doen ze het vaak erg goed. Zo heb je de zomer en de herfstvariant. De zomer variant is eerder in het jaar rijp en de herfstvariant aan het einde van het jaar.

FrambozenDaarnaast heb je ook een rode en een gele variant van de vrucht. De takken zijn tweejarig waardoor je er ook het tweede jaar nog vruchten aan kunt krijgen. Dit zullen wel beduidend minder zijn dan de eerste keer. Elk jaar komen er ook nieuwe takken omhoog waar ook vruchten aan zullen groeien. Een mooie, meerjarige plant dus die goed kan voorzien in jouw dagelijkse vitamines.

Gezondste fruit: de Mango

Mango gezondste fruitNet als de frambozen is ook de mango een grote bron van vitamine C. Daarnaast heeft het veel vezels en oxidanten die ervoor zorgen dat je minder snel ziek wordt. Ook is uit onderzoek gebleken dat het bij dieren diabetes kan voorkomen. Of dit ook zo bij mensen werkt blijft een vraag die nog niet beantwoord is. Het is een vrucht die voornamelijk in India en Pakistan wordt gekweekt waar het ook de nationale fruit is. De bomen kunnen maar liefst 35 tot 40 meter hoog en 300 jaar oud worden. Om deze reden wordt het ook gezien als een bijzondere fruitsoort. En de meeste mensen vinden het nog lekker ook!

Ananas

Tropische vruchten zijn altijd lekker om te eten, zo ook de ananas. Het is zelfs zo dat de ananas er tussen alle andere vruchten bovenuit steekt als het om tropische varianten gaat. Dit heeft er mee te maken dat de ananas ontzettend voedend is. De ananas bevat heel veel vitamine C en mangaan. Daarnaast bevat de ananas ook bromelaïne. Dit is een mix van enzymen die bekend staat om eiwitten te kunnen verteren en het heeft ook een ontstekingsremmende werking. Naast deze positieve effect op het lichaam, is deze zure en frisse fruitsoort ook gewoon ontzettend lekker om te eten.

Ananas gesneden

Watermeloen

Meloenen zijn er in velen soorten en maten. Zowel de zoete variant als de watermeloen horen thuis in de lijst van gezondste fruit ter wereld. Hoewel sommige soorten net iets zoeter zijn dan anderen, bevatten meloenen vaak veel water en veel vitamine C. De watermeloen staat dan ook bekend als één van de gezondste meloen soorten. Deze meloen bevat vitamine A, B en C. Gaat het om mineralen? Ook dan mag je weten dat er veel voedende stoffen in zitten zoals ijzer, koper, zink, kalium, fosfor en mangaan.

Een groot voordeel van de watermeloen is dat er bijna geen calorieën in zitten, maar wel veel vezels en eiwitten. Hierdoor is het een hele goede optie om watermeloen te eten wanneer je graag wilt afvallen. Ook schijnt het eten van watermeloen te zorgen voor een gezonde huid en voorkomt het zowel een hoge bloeddruk als kanker. Ook helpt het eten van een watermeloen bij het gezond houden van je lever. Een positief fruitstuk dus dat ook nog eens goed is voor je hart! De watermeloen is dus hoe dan ook een echte aanrader op bijvoorbeeld een tropische zomerfeest.

Watermeloen

Banaan fruit is gezond

Tenslotte mag natuurlijk de klassieke banaan ook niet ontbreken in het rijtje met gezondste fruit ter wereld. Veel mensen verwerken bananen in smoothies of eiwitshakes om te drinken voordat zij gaan sporten. Dit wordt voornamelijk gedaan omdat er gezonde suikers in zitten die er voor zorgen dat je weer nieuwe energie krijgt. Dit komt door de hoge hoeveelheid koolhydraten en mineralen die de banaan bevat. Daarnaast is het vaak makkelijk om even snel een banaan te pakken tijdens een pauze of voor als je onderweg bent.

Banaan gezond fruitOmdat je in bananen veel vitamines en mineralen vindt is het een hele gezonde vrucht. Een voordeel aan bananen is dat deze erg vullend zijn. Om die reden is het dan ook een heel geschikt tussendoortje. Door het eten van bananen kun je jouw bloedsuikerspiegel ook verbeteren. Deze heerlijk vullende fruitsoort is dus een simpele snack die ook nog eens aangeraden wordt om te eten voordat je begint aan een serieuze work out. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de banaan te mixen met andere fruitsoorten voor een lekkere smoothie.

Conclusie gezondste fruit

Zoals je kunt lezen zijn veel fruitsoorten niet alleen lekker, ze vullen ook nog enorm en zijn super gezond. Uiteraard hebben we niet alle goede producten kunnen opnoemen. Toch worden deze bovenstaande vaak gezien als de gezondste fruitsoorten. Maar als je een koudje of een griepje hebt is dit zeker goed fruit om te eten.

Meest populair