HomeBlog10 dingen die volwassenen kunnen leren van kinderen

10 dingen die volwassenen kunnen leren van kinderen

Als je wel eens kinderen om je heen ziet of zelf kinderen hebt dan zie je dat ze anders zijn dan volwassen. Dit komt voornamelijk doordat ze nog niet gevormd zijn. Ze weten niet wat wel en niet mag en denken ook niet na over wat anderen er van vinden. In het proces van kind zijn worden ze veel aangesproken door de volwassenen. Zo groeien ze naar volwassenheid toe en leren ze wat wel en niet mag. Toch kunnen wij als volwassenen ook ontzettend veel leren van de kinderen. Want ook wij zijn niet volmaakt en maken wel eens fouten. Hieronder beschrijven we 10 dingen die volwassenen kunnen leren van kinderen.

Schaam je niet

Kinderen doen alles waar ze zin in hebben. Ook als het er raar uitziet. Ze laten zich niet leiden door schaamte en het maakt dan ook niet uit wat andere mensen van hen denken. Dit is iets waar veel volwassenen erg veel moeite mee hebben. Want bij elke stap die jij zet denk je vaak eerst al na voordat je het doet. En dit is bij kinderen juist niet zo.

Kind springen

Rennen, springen, dansen, gillen en zingen: wat zijn de kinderen toch lekker actief bezig. Lekker over straat lopen met wat schmink op het gezicht is geen enkel probleem. Ze praten over scheten, plas, poep en stinken wordt gewoon gedaan waar compleet onbekende bijstaan. Een verkleedpartij hoort er natuurlijk ook altijd bij. Zelfs het vragen om een gratis product zoals een lekker plakje worst bij de slager in de supermarkt is iets wat ze gewoon doen. Wanneer we dit alles als volwassenen doen, zullen veel mensen raar naar ons opkijken. Het is niet gepast om als ouder persoon over smerige dingen te praten terwijl je in de buurt van een onbekende staat. Ook gillen of boos zijn in het openbaar wordt meestal niet getolereerd. En toch is dit iets wat wel veel opluchting geeft.

Zonder schaamte over straat

Stel je voor dat we zonder schaamte over straat konden lopen en niet steeds zaten te denken wat andere mensen wel niet van ons denken. Wat nou als we gewoon hetgeen aan konden doen wat we qua kleding aan willen doen? En dit alles zonder na te denken of dit wel goedgekeurd wordt door je vrienden en mensen die je tegenkomt. Wanneer je er zo over nadenkt zal dit waarschijnlijk nooit gebeuren. Maar toch is het wel goed als we met z’n allen wat vrijer worden en de schaamte loslaten. Dit betekent natuurlijk niet dat we ons onfatsoenlijk hoeven te gedragen en te kleden. Maar het betekent wel dat we ons niet hoeven af te vragen wat anderen van ons denken en dat we juist zelf gaan nadenken hoe wij willen zijn.

Leven zonder angst

Hoogtevrees, angst voor spinnen, mensen, dieren, fouten maken en nog veel meer. Waar wij als volwassenen bang voor zijn is onvoorstelbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel iemand die hier een angst voor heeft. Een kind heeft hier geen last van. En hoewel dit natuurlijk leuk klinkt om zonder angst door het leven te gaan brengt het ook veel gevaren met zich mee. Toch mogen wij als mensen die wat ouder zijn wel wat meer gaan kijken naar deze vrijheid die de kinderen hebben. Zo kunnen we ook onze angsten afleggen en wat avontuurlijker worden.

Kinderen maken zich geen zorgen en zijn nergens bang voor. Ze gaan altijd de uitdaging aan en blijven maar ontdekken. Nieuwe dingen zijn voor hen dan ook een uitdaging en niet een vrees waar ze voor weglopen. Wanneer je naar volwassenen kijkt zie je dit nog maar deels waardoor we vaak bang zijn om te falen. Maar juist door te falen leer je en dat vergeten we vaak. Dit is ook bij kinderen het geval. Zij maken fouten, worden gecorrigeerd en leren hiervan. En vanuit deze nieuwe informatie maken zij de volgende stap waar ook weer iets fout zal gaan. Ze gaan op ontdekkingstocht en laten geen elke vorm van angst hun leven bepalen.

Of ze nou een berg op klimmen, een spin vastpakken of nieuwe uitdagingen aangaan, zij staan er open voor en dat zouden wij ook moeten doen. Angst wordt vaak aangepraat of is binnengeslopen door een gebeurtenis. Hierdoor is angst ook altijd te overwinnen en hebben kinderen vanaf de geboorte geen angst. Dus ga de uitdaging aan en probeer je angsten te overwinnen zodat ook jij met minder angsten door het leven kunt gaan.

Leven zonder angst

Gewoon eerlijk zijn scheelt heel veel tijd

De uitspraak eerlijkheid duurt het langst is niet van toepassing bij kinderen. Zij spreken eigenlijk bijna altijd de waarheid. Ze verdraaien de boel niet en weten ook nog niet dat ze iemand kunnen kwetsen met hun woorden. Ze zijn gewoon eerlijk zonder toevoegingen. Een uitspraak zoals: “wat een rare jurk heb jij aan” kan zomaar uit de mond van een kind komen. Natuurlijk is dit niet altijd goed, maar we kunnen er als volwassenen wel wat van leren. Want van hen weet je eigenlijk nooit wat ze echt bedoelen. Je weet niet of ze iets echt leuk vinden of maar stilzwijgend het laten zitten. Het nadeel hiervan is dat je nooit weet wat je aan iemand hebt. Als iemand toch nooit de waarheid vertelt en er altijd omheen praat bouwt jou dat niet op.

Je hebt soms mensen nodig die direct tegen je zijn en zeggen waar het op staat. En het zou fijn zijn als het niet alleen van kinderen afkomt. Er zijn wel eens kinderen die proberen te liegen maar ook dat kun je gemakkelijk zien aan de lichaamstaal. Toch is het van nature zo dat kinderen altijd eerlijk proberen te zijn. Want dit is het enige dat zij kennen. Een mooie eigenschap die veel mensen helaas verleerd zijn. Het kan soms kwetsbaar overkomen maar dit is af en toe ook gewoon nodig. En in de andere gevallen kun je je woorden beter verwoorden zodat alsnog de waarheid op een zachtere manier uitgesproken wordt. Liegen is niet nodig, tenzij je wat te verbergen hebt. Maar ook dit brengt alleen maar een last met zich mee terwijl het op de manier zoals kinderen doen zo makkelijk kan zijn.

Ze genieten volop van de natuur

Waar kinderen ook zijn: ze genieten van alles. Geef ze iets om te doen en ze hebben urenlang plezier. Het maakt niet uit of ze ergens binnen zijn of in de natuur. Wanneer je samen met hun naar buiten gaat zullen ze op zoek gaan naar kastanjes, eikels of dennenappels. Op het strand zoeken ze naar schelpen en als ze daar klaar mee zijn bouwen ze een zandkasteel.

Water, sneeuw en wind: het houdt ze niet tegen. Want zelfs in de regen vinden ze nog een waterplas waar ze uren van kunnen genieten. Of het nu het spel is om er met zijn allen in te springen of dat ze proberen er iets op te laten drijven: dat maakt natuurlijk niet uit. Ze vermaken zich. En als wij naar onszelf kijken is dat helaas niet altijd zo.

Ga op pad op een regenachtige dag

Als het regent blijven we binnen, als het sneeuwt is het te koud en als het waait pakken we de auto wel om ergens heen te gaan. In het bos kan het nog wel leuk zijn maar zodra er mieren of muggen zijn, zullen we al snel een andere weg zoeken of weer snel naar huis vertrekken. Van alles wat we doen mogen we als volwassenen best wat meer genieten want het leven is veel te kort om dit niet te doen. Dus ook hierin mogen we het voorbeeld van de kinderen volgen.

Heb je zelf kinderen in huis? Neem ze dan eens mee op een regenachtige dag en ga zelf ook de uitdaging aan. Of vraag ze op een willekeurige dag wat ze willen doen en doe het gewoon zonder chagrijnig te worden. Een dag vanuit hun ogen beleven zal jouw beeld veranderen waardoor jij misschien ook meer kan genieten van de kleine dingen om je heen. En dat is natuurlijk een mooie winst die je je hele verdere leven nog met je mee kunt dragen!volwassenen kunnen leren van kinderen

Gevoelens en emoties zijn één

Wanneer een kind blij is kun je dit aan alles zien. Ze spelen met alles en iedereen en reageren enthousiast. Maar als een kind boos is kun je dat ook gelijk zien. De gevoelens en emoties van een kind gaan eigenlijk gelijk op. Ze verbergen hun emoties niet en laten gewoon merken hoe zij zich voelen. Boos op straat staan springen zitten ouders alleen niet altijd op te wachten waardoor dit al snel verleerd wordt. Toch heeft dit wel iets moois in zich waar volwassenen van kinderen kunnen leren.

dingen die volwassen kunnen leren van kinderenAls een kind boos is gaat het stampen met een boos gezicht, is een kind blij is dan straalt het en is het ontzettend vrolijk. Een verdrietig kind kan alles bij elkaar krijsen totdat het zich getroost voelt en iemand die de boel niet vertrouwt verschuilt zich totdat de situatie onder controle is. Elk gevoel wordt op één of andere manier zichtbaar aan de buitenwereld. En zeker als de ouders volgens hen de schuldige zijn zullen ze laten merken wat ze ervan vinden. Maar wanneer is het nou zichtbaar bij volwassen mensen?

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat wij allemaal krijsend op de grond gaan stampen of maar blijven huilen totdat iemand ons zware lichaam oppakt. Toch is het niet verkeerd om af en toe eens goed over je gevoelens te praten en echt te zijn over hoe jij je voelt. Vaak hebben mannen het hier moeilijker mee dan vrouwen. Maar beide geslachten kunnen hier van de kinderen veel van leren en zichzelf meer open stellen naar de mensen die zij vertrouwen.

Geen besef van tijd

Tijd, wat is dat eigenlijk? Ze weten alleen dat ze op moeten schieten als de ouders dit tegen hun zeggen. En dat levert nog weleens de nodige stress op bij volwassenen. Kinderen hebben hier natuurlijk helemaal geen last van en gaan gewoon op hun eigen tempo door. Ze zijn de rust zelve en laten alles over zich heen komen. In een tijd waar alles snel moet en er geen tijd te verliezen is, is dit ontzettend mooi om te zien. Maar pak jij ook wel eens de tijd om hiervan te genieten als je zelf een kind in huis hebt?

Meestal zijn wij als volwassenen te druk om ergens echt de tijd voor te nemen. Voordat we met het ene klaar zijn moet het andere al gebeuren. Hierdoor verliezen we veel genietmomenten en gaan we vaak aan onszelf voorbij. En dat is eigenlijk zonde van de tijd. Het blijft een feit dat er natuurlijk wel dingen moeten gebeuren waar je zelf geen controle over hebt.

Af en toe een moment nemen om net als je kind gewoon een hele lange tijd ergens mee bezig te zijn kan een hele opluchting zijn. En of je dit nu met een kind doet of in je eentje: dat maakt natuurlijk niet uit. Maar zet wel even je telefoon uit en zet de klok op een locatie waar je het niet kunt zien. Waarschijnlijk zul je merken dat dit best lastig is en je steeds nadenkt over hoe laat het is. Als dit het geval is merk je gelijk dat het goed is om dit vaker te doen zodat je ook een moment zonder druk kan genieten.

Leven in het nu

Als volwassenen zijn we een ster in plannen. Onze agenda’s staan vol en op elk moment van de dag denken we alweer over de volgende stap na. Kinderen hebben hier geen last van en zijn juist op het moment met het moment bezig. Zij denken niet na over wat er nog meer gaat gebeuren maar zijn bezig met hetgeen dat ze op dat moment doen. Als ouderen kunnen we hier ontzettend veel van leren. Voornamelijk omdat we vaak het moment missen doordat we al met een ander moment bezig gaan. En wanneer je met je hersenen ergens anders mee bezig bent kun je niet volledig genieten van hetgeen waar je op dit moment mee bezig bent.

Meisje genietenEen kind die speelt met zijn favoriete speelgoed is alleen maar met zijn speelgoed bezig. En ook als je ze een zakje chips geeft zul je niets meer van ze horen en genieten ze van de heerlijke smaken. En natuurlijk moeten kinderen leren vooruit te plannen, maar wij als volwassenen mogen best leren om wat minder met de toekomst en het verleden bezig te zijn. Een gouden tussenweg zou voor beide een mooie oplossing zijn, maar of dit echt mogelijk is? Dat hangt natuurlijk van jouw wilskracht af.

Ontspannend spelen

Wanneer is de laatste keer dat jij gewoon lekker hebt gespeeld? Samen met wat vrienden of familie een spelletje spelen zit er meestal al niet meer in. Soms nog even een potje voetballen, tafeltennissen of poolen en dan houdt het ook wel weer op. Vooral de games hebben de vrijetijdsspellen opgeslokt maar dit is niet altijd even positief. Als je naar kinderen kijkt spelen zij de hele dag door. Hier hebben ze dan natuurlijk ook de tijd voor. Al doende leren ze hun motorische skills te bevorderen en krijgen ze steeds meer vaardigheden. Maar wist je dat dit op een volwassen leeftijd nog steeds geldt?

Of je nu kinderen hebt of niet: het is altijd goed om te spelen. Dit kan bijvoorbeeld met een hobby zoals Lego maar ook lekker buiten in de natuur met een voetbal. En elk jaar blijkt maar weer dat we dit met zijn allen steeds minder doen. En dat is zonde. Maar zeker als je een kind hebt is het goed om samen met het kind te spelen. Zo geef je het aandacht, leer je het samen spelen en geef je jezelf ook de tijd om lekker te ontspannen. Daarnaast leer je tijdens deze momenten ook veel over je eigen kind en jezelf. En hoewel games natuurlijk ook ontzettend leuk kunnen zijn is het wel beter om je ogen van het scherm te houden en lekker actief bezig te zijn op een andere manier. Welk spelletje ga je binnenkort zelf, met familie of met je kind(eren) spelen?

volwassenen leren van kinderen spelen

Met volle teugen genieten van de kleine dingen

Als je één doelgroep mag aanwijzen die het meeste geniet, dan zijn het wel kinderen. Ze zijn namelijk overal al blij mee. En waar ze ook ter wereld leven, hoe arm of rijk ze ook zijn, het maakt allemaal niet uit. Zolang kinderen in arme landen een paar planken hebben maken ze hier een fiets van en spelen ze hier dagen mee. En wanneer een kind in Nederland een stuiterbal krijgt is het hier vaak blijer mee dan al die andere dure cadeaus die je het geeft. Het gaat bij hun niet om de waarde maar om het plezier dat ze eraan kunnen beleven. Zelfs het zien van iets nieuws trekt hun volle aandacht.

Wanneer kinderen eendjes kunnen voeren is hun hele dag compleet. Helaas werkt dit bij ons als ouderen net wat anders terwijl we eigenlijk van precies dezelfde dingen mogen genieten. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je de eendjes kunt voeren en kunt spelen met een stuiterbal. Maar er zijn natuurlijk ook nog veel meer dingen waar jij als volwassene van kunt genieten. Zodra wij al onze bezigheden op dezelfde manier zouden bekijken als een kind dat doet, zou ons leven een stuk leuker zijn. We zouden ons niet meer vervelen, haasten en de kantjes ervan af lopen. We zouden genieten van elk moment dat voorbij komt. En dat allemaal zonder dat we een moment missen. Een prachtige eigenschap waar we als volwassenen van kinderen kunnen leren.

Genieten van de kleine dingen

Conclusie

Nu weten we allemaal dat niet alle kinderen hetzelfde zijn. Sommige genieten meer dan de ander terwijl de ander juist weer eerlijker is. Toch zul je de bovenstaande lijst vast en zeker wel herkennen in jouw omgeving. En door wat vaker naar de positieve dingen te kijken en te reflecteren naar ons eigen leven kunnen we hier zelf ook van groeien. Het zou mooi zijn als we van de kleinere onder ons kunnen leren en een stukje van hun vrijheid mee kunnen nemen in ons eigen leven.

Onze dag wordt meestal geleefd in plaats van dat we leven. En genieten van de kleine dingen, de natuur, eerlijk zijn en zonder schaamte leven zijn mooie eigenschappen waar we allemaal in kunnen groeien. Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Maar om dat te doen moeten we wel eerst weer weten wie we eigenlijk ook alweer zijn. Wat valt jou het meeste op aan het positieve gedrag van kinderen?

Meest populair