HomeVakantie10 tips voor backpacken

10 tips voor backpacken

Je bent net afgestudeerd en besluit om niet gelijk te gaan werken maar eerst een tussenjaar te nemen. Of je hebt er juist een aantal jaren werk op zitten en bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dan is het ontzettend avontuurlijk om te gaan backpacken! Maar wat zijn nou geschikte plekken om naartoe te gaan en waar moet je nog meer op letten? Lees gauw verder voor de 10 tips voor backpacken.

Budget is heel belangrijk

Om voor langere periode te gaan backpacken heb je uiteraard genoeg geld nodig. Want ja, reizen komt nou eenmaal geld. Daarom is het verstandig om van tevoren een bedrag opzij te zetten voor jouw backpack plannen. Houd er rekening mee dat je niet alleen je vliegtickets moet betalen, maar eventueel ook het openbaar vervoer in het buitenland. Daarnaast kun je voor de eerste paar dagen wel wat compacte maaltijden en wat snacks meenemen, maar na een tijdje raakt ook dat op. Daarom kun je het beste je budget verdelen in verschillende categorieën: boodschappen, reizen en mocht je dit nog niet hebben: kampeerspullen.

Zorg ervoor dat je altijd een groter budget hebt dan dat je gaat verwachten. Zeker als je met een vliegtuig eerst ergens heen vliegt kan het zomaar zijn dat je flink hogere bedragen moet uitgeven. Zo kan het zijn dat je je terugreis moet om boeken of dat je toch langer op deze locatie moet blijven. Door een groter budget te hebben raak je door elke wijziging in jouw reis niet in de problemen maar kun je blijven genieten van jouw backpack avontuur.

Backpacken: bedenk waar je heen wilt

Het avontuurlijke van backpacken is dat je vaak niet een route tot in de puntjes hebt uitgestippeld. Het is juist de kunst om één land als startpunt te kiezen en van daaruit verder te reizen. Kies dus van tevoren wel één land uit waar je heen wilt gaan zodat je ook jouw kleding erop aan kunt passen. Daarnaast heb je als reiziger vaak wel een beetje een idee welke kant je uit wilt gaan. Ga jij je focussen op Azië, Afrika, Europa, Amerika of wordt het toch Canada, Australië of Nieuw-Zeeland? Zoveel richting waaruit jij in ieder geval de eerste reisbestemming moet kiezen.

Backpacken

Het kiezen van de juiste rugzak

Zoveel soorten, maten en kleuren. Welke rugzak moet ik kiezen als ik ga backpacken? En hoeveel liter moet de inhoud van de tas in ieder geval hebben? Als je van plan bent om naar landen te gaan waar het heel vochtig is of waar het regelmatig regent kun je het beste gaan voor een backpack die waterdicht is. Je wilt natuurlijk niet dat je op plaats van bestemming in een doorweekte slaapzak moet slapen. Het assortiment backpack rugzakken breidt zich steeds verder uit. Het is dan ook helemaal niet gek als je door de bomen het bos niet meer ziet. Ga je voor de eerste keer backpacken en wil je graag advies krijgen? Kijk dan eerst in je familie of vriendenkring of er iemand is die al wat backpack ervaring heeft. Wellicht kan hij of zij jou verder op weg helpen met het kiezen van een goede rugzak.

Is dit geen optie? Dan kun je het beste naar een speciaalzaak zoals Bever of Decathlon gaan. Hier werken mensen die verstand hebben van hetgeen dat jij zoekt. Dus kom je er echt niet uit en weet je niet goed hoe je het beste je tas op een praktische manier in kunt pakken? Schroom dan niet om de winkelmedewerkers om advies te vragen. Het dragen van een goede rugzak is namelijk essentieel. Zeker wanneer je voor een langere tijd een flink gewicht op je rug moet meeslepen is het heel belangrijk om op je rug te letten. Je wilt natuurlijk niet dat je na een prachtige reis terugkomt met een pijnlijke rug. Daarom is het belangrijk dat je een rugzak uitkiest waarmee je zelf goed overeind blijft staan.

Backpack reizen

Backpack tip: Pak niet te zwaar in

Nu je hebt besloten welke kant jouw reis op gaat en je ook een keuze hebt kunnen maken uit de vele rugzakken, is het de hoogste tijd om jouw tas voor het backpacken in te pakken. Wanneer je jouw backpack inpakt zit er een systeem in. Vaak wordt dit door middel van een tekening aangegeven. Het kan dus best zijn dat dit afwijkt van de manier hoe jij normaal gezien je kleding inpakt. Bij backpacken gaat het er namelijk om dat je zo compact mogelijk inpakt.

Voor backpack reizen zie je dus ook vaak slaapzakken die tot een pakketje zijn samengeperst. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van een goede tent. Voor backpacken kun je het beste kijken naar een tent die je snel opzet zoals bijvoorbeeld een pop-up tent. Deze heb je vaak al binnen enkele seconden staan en scheelt je ontzettend veel tijd. Precies wat je moet hebben als backpacker!

Kampeerspullen tijdens het backpacken

Bij dat inpakken horen natuurlijk ook slaapattributen zoals een lichtgewicht slaapzak, een handig oprolbaar slaapmatje en een lichtgewicht tent. Daarnaast is het ook heel handig als je een kleine lamp bij je hebt die je in je tent kunt ophangen. Nog iets wat echt niet mag ontbreken tijdens het backpacken is een drink zak voor water. Het handige van zo’n zak is dat je deze achter in je tas hebt en er drinkbuisjes uit je tas komen. Heb je dorst gekregen na een lange, intensieve wandeling? Dan hoef je niet eerst een bidon uit je rugtas te halen, maar kun je gelijk wat drinken.

Naast de overnachtingsuitrusting, drink zak, kleine lamp en een goede backpack heb je vaak nog een aantal dingen nodig. Let erop dat je niet je hele rugzak volstouwt met allerlei dingen die je onderweg toch niet gaat gebruiken. Dit is namelijk alleen maar ruimteverspilling. Wat wel belangrijk is om over na te denken is: hoe ga ik onderweg voor mijn eigen eten zorgen? Ga ik compleet op de survival tour en neem ik één pannetje en een klein gasstel met extra glasfles mee? Of deel ik mijn reis zo in dat ik al mijn maaltijden in een restaurant of bistro kan nuttigen? Ook dit zijn overwegingen waarbij je in je budget rekening moet houden.

Backpack kampeerspullen

Neem een opvouwbare tas mee

Je hebt een keuze kunnen maken uit de vele soorten backpacks. Toch is het erg handig om een klein opvouwbaar tasje in je rugzak mee te nemen. Dit is heel handig voor als je maar even boodschappen gaat halen want dat past natuurlijk niet meer in je volle rugzak. Als je jouw backpack tour alleen met tent reist zul je jouw extra tasje waarschijnlijk nauwelijks gebruiken, omdat je je waardevolle spullen niet zomaar ergens achterlaat.

Indien je tijdens je reis gebruikmaakt van hostels kun je altijd daar even de hoofdzakelijke spullen in een kluisje zetten. Als je dan bijvoorbeeld even naar een bezienswaardigheid in de stad bent, hoef je niet al jouw spullen mee te slepen. Dit maakt ook gelijk dat jouw reis er iets ontspannender aan toe gaat. Ben je in een grote stad waar je heel erg op je persoonlijke spullen moet letten? In dat geval is het aan te raden om een heuptas mee te nemen. Doordat je die om je middel draagt, kun je altijd makkelijk en snel bij je portemonnee en mobiel.

Plan niet te ver vooruit

Backpacken gaat er heel anders aan toe dan een normale vakantie. Het hele idee van backpacken is namelijk om op een startpunt te beginnen en nog niet precies te weten waar je uitkomt. Onderweg kom je vaak allerlei mooie plekken tegen die je anders niet ontdekt zou hebben. Dat is dan ook gelijk één van de redenen waarom het wijs is om niet alle bestemmingen al van te voren vast te pinnen. Hoewel je de routes kunt berekenen, weet je van tevoren nooit of je ergens vertraging oploopt. Het kan zo zijn dat jouw bus of trein niet op het aangegeven tijdstip aankomt waardoor je weinig of geen speling meer hebt om op tijd te arriveren bij je volgende bestemming. Dit levert irritatie en stress op en dat is juist iets wat je zoveel mogelijk moet voorkomen als je heerlijk op avontuurlijke vakantie bent. Je bent in een ander land waar alles er net even anders aan toe gaat dan in Nederland. En daar moet jij je in aanpassen.

Daarnaast kan het je een hoop geld besparen als je niet alles vooruit boekt. Dit komt doordat de prijzen in het land zelf vaak veel lager liggen dan wanneer je het vanuit Nederland zou boeken. Uiteraard mag je natuurlijk wel van te voren wel wat ideeën hebben hoe je jouw vakantie wilt invullen. Mocht je toch heel ergens anders uitkomen dan je van tevoren had gedacht, is de kans op teleurstellingen ook veel kleiner. Bij een vaste route heb je namelijk al gauw het idee dat je je strikt daaraan moet houden.

Rust nemen tijdens backpacken is belangrijk

Backpacken rust nemen

Tijdens je backpack avontuur moet er ook voldoende ruimte zijn om uit te rusten anders jaag je door je reis heen en wil je waarschijnlijk nooit meer backpacken. Dit zou erg zonde zijn van alle voorbereidingen en spullen die je hebt aangeschaft. Bedenk dus: ik hoef niet alles in één keer te ontdekken.

Heb je genoten van het land? Dan is het de moeite waard om nogmaals te bezoeken en andere gebieden te ontdekken. En het is natuurlijk helemaal leuk om ter plekke in gesprek te gaan met de lokale bewoners en andere reizigers die je onderweg tegenkomt. Misschien ontstaan er wel hele leuke vriendschappen uit of geeft iemand je een tip voor wat je echt niet mag missen.

Maak kopieën van je reisdocumenten

Wanneer je op reis gaat neem je je identiteitskaart of paspoort mee. Maar wanneer je deze kwijtraakt zit je met de gebakken peren. Vandaar dat het altijd belangrijk is dat je een kopie van je reisdocumenten meeneemt. Je paspoort, kopie van je zorgpasje, tickets, hotelgegevens en ga zo maar door. Zorg ervoor dat deze in een andere tas liggen dan waar je de officiële documenten hebt liggen. Als één van de backpacks kwijtraakt heb je altijd nog de andere met een kopie van de belangrijke papieren. Zorg dat je dit ook met geld doet zodat in welke situatie dan ook je altijd iets op zak hebt om een paar dagen te overleven.

Paspoort reisdocumenten

Het is ontzettend lastig om zonder officiële documenten een land uit te komen, maar doordat je een kopie hebt gemaakt kun je in ieder geval bewijzen dat jij het echt bent. Dit zal het proces versnellen waardoor je vervangende documenten krijgt of je alsnog met de kopie naar huis kunt gaan. Zo kun je dus met een gerust hart op vakantie gaan en weet je zeker dat ondanks welke situatie dan ook, je altijd een back-up plan hebt. Zeker wanneer je naar een gevaarlijke locatie reist is extra waakzaamheid wel op zijn plaats.

Ga alleen of samen met goede vrienden op reis

Voor de eerste keer backpacken is niet alleen leuk. Het is ook ontzettend spannend. Wat ga je allemaal tegenkomen? Welke gebieden zal je onderweg tegenkomen? Hoe zijn de verschillende culturen? Is het buitenlandse eten lekker? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen gaan, maar waarvan je de antwoorden pas onderweg krijgt. Sommige antwoorden dringen misschien pas veel later door. Het kan zelfs zo zijn dat dit pas gebeurt op het moment dat je weer huiswaarts keert of op het moment dat je weer thuis bent. Een avontuur alleen aangaan is zeker weten de moeite waard. Dit wordt dan ook vaak aangeraden als je single bent. Op het moment dat je getrouwd bent en een gezin hebt ga je namelijk niet heel snel meer alleen op reis. En dat zou toch een gemiste kans zijn. Zeker als je weet dat je het avontuurlijke in je hebt!

Vind je het iets te eng om alleen op pad te gaan of ben je bang dat je zult verdwalen in de grote wereld? Dan kun je uiteraard ook gezellig met een goede vriend of vriendin of met een iets grotere vriendengroep op pad gaan. Niets is leuker dan samen dingen ondernemen en lekker veel lol beleven. Daarnaast is het ook ontzettend leuk dat je het avontuur van het reizen samen meemaakt. Hierdoor heb je altijd iemand waarmee je er over kunt praten. Hartstikke gaaf om al die herinneringen na maanden of misschien zelf jaren, weer op te halen.

Samen backpacken

Leg je reis vast!

Veel mensen maken tegenwoordig notities op hun telefoon of een tablet. Toch is het beter om de accu’s van deze apparaten onderweg juist zoveel mogelijk te sparen. Je weet namelijk niet wanneer je weer de mogelijkheid hebt om je telefoon op te laden. Houd die dus zoveel mogelijk uit of in vliegtuigmodus. Hoewel het voor veel mensen vast wat ouderwets klinkt is het een echte aanrader om een reisschrift mee te nemen. Al is het maar om onderweg een paar zinnen te noteren. Het hebben van een speciaal reisschrift tijdens het backpacken maakt dat je tijdens een hele lange reis weer mooi kunt terugblikken op jouw avonturen.

Leg je reis vastVaak als je dingen niet op schrijft weet je al lang niet meer wat er allemaal gebeurd is en dat zou natuurlijk jammer zijn van je mooie avontuur. Je hebt natuurlijk ook je camera bij je om de mooiste momenten mee vast te leggen, maar toch kan het erg leuk zijn om je reis ook in een verslag vast te leggen. Dit kun je doen op je eigen manier en wat bij jou past. Door je reisverslag in een schrift te zetten onthoud je vaak meer van de reis en ook is het ontspannender voor je ogen dan een internetblog bijhouden. Daarnaast heb je op reis niet altijd overal internet.

Meest populair