Grieken houden van eten en delen het dan ook graag met hun vrienden en familie. Ze hebben prachtige traditionele gerechten die voornamelijk verse lokale ingrediënten bevatten. Hierbij kun je denken aan mediterrane groenten, olijfolie en vele verschillende soorten vlees en vis. In dit artikel beschrijven we de top 10 Griekse gerechten. Dit zijn allemaal traditionele recepten uit de Griekse keuken die je heerlijk thuis kunt eten.
Bekendste Griekse gerecht: Gyros
Gyros kun je vergelijken met hetgeen wat wij kennen als kebab. Het is een Griekse sandwich die bestaat uit een flatbread of pitabroodje gevuld met vlees, salade en saus. Traditioneel gezien maak je het met gegrild varkensvlees. Het vlees wordt gekruid gebraden op het spit en daarna hiervan afgesneden. Je kunt het ook prima met kip, lam of rundvlees maken en dit wordt in Griekenland dan ook volop gegeten. Het broodje kun je naast het vlees vullen met bijvoorbeeld tomaat, ui, aardappel of Griekse yoghurt.
Vaak wordt er een heerlijke tzatziki saus gemaakt die perfect bij het vlees en de kruiden past. En deze saus is ook echt iets wat bij Grieks eten hoort. Dit in combinatie met wat vlees, een broodje en wat patat is genoeg vulling voor het avondeten. Maar ook als lunch kun je het heerlijk als sandwich eten.
Moussaka
Moussaka is naast Gyros waarschijnlijk wel het bekendste Griekse gerecht. Deze maaltijd bestaat uit verschillende lagen en kun je dan ook goed vergelijken met een lasagne. Voor de ingrediënten kijk je voornamelijk naar aubergine, gehakt en aardappelen. Dit in combinatie met een romige bechamelsaus bak je in de oven af om hier na ongeveer een half uur van te kunnen smullen. Het is een relatief eenvoudig recept dat je met weinig moeite op tafel kunt zetten. Alleen de saus vergt enige oefening, maar heb je ook zo onder de knie. Zodra je dit onder de knie hebt kun je dit heerlijke Griekse recept ook op tafel zetten.
Moussaka kun je op verschillende manieren serveren. Zo is het ook mogelijk om in Griekenland een vegetarische versie te kopen. Je begint met het frituren van aardappelschijfjes en het grillen van strookjes aubergine. Hiervoor kun je ook prima courgette gebruiken. Je bakt het gehakt op en voegt hier als je dat wil nog wat extra groente aan toe. Daarna kun je lagen maken door eerste aardappelschijfjes in een glazen schaal te leggen. Hier overheen doe je dan de aubergine of courgette en daarna het gehakt. Voeg de bechamelsaus toe en herhaal deze stappen totdat je de gewenste hoogte hebt behaald.
Meer over dit Griekse recept en hoe je de bechamelsaus maakt lees je in het Moussaka recept.
Griekse recepten: de Souvlaki
Wanneer je aan Grieks eten denkt, staat de souvlaki ook hoog aan de lijst. Heerlijke spiesjes van gegrild vlees, dat is in het kort wat een Souvlaki is. Het wordt meestal met varkensvlees gemaakt en is wereldwijd ontzettend populair. Vandaar dat het ook in de top 10 lijst van Griekse gerechten hoort te staan. Je kunt het zowel los als met een pita broodje serveren. Samen met een heerlijke tzatziki saus gemaakt van Griekse yoghurt, komkommer en knoflook krijg je een bijzondere smaaksensatie. Door er wat friet bij te leggen heb je een hele maaltijd waar iedereen van kan smullen. Zowel bij food trucks als lokale restaurants in Griekenland kun je dit kopen. En ook in Nederland zijn er Griekse restaurants die het aanbieden.
Naast varkensvlees wordt ook wel eens lamsvlees gebruikt. Dit geeft net een iets andere smaak, maar wordt in principe wel op dezelfde manier gemaakt. Mocht je de kans hebben om het boven een houtskool vuur te grillen dan zal dit nog meer aan dit Griekse gerecht toevoegen. Het Souvlaki recept staat op onze website. Zo kun je ook thuis een keer deze maaltijd uitproberen.
Griekse salade
Ook de Griekse salade is wereldwijd erg bekend en behoort dan ook zeker in dit artikel met Griekse gerechten. Het wordt zowel als voor als bijgerecht geserveerd. Het is een relatief simpele salade, maar door de bijzondere smaken toch erg populair.
Je maakt het met tomaten, komkommer, rode ui, olijven, groene paprika, oregano en natuurlijk feta. Door dit allemaal te snijden en in een bak te mixen krijg je een goede smaak. Voeg hier nog wat olijfolie, zout, peper en rode azijn aan toe en het geheel is compleet. Uiteraard heb je bij de Griekse salade ook vele variaties. Zo kun je er vlees of vis aan toevoegen om het wat meer vulling mee te geven. Over het algemeen is dit niet nodig wanneer je ook nog andere maaltijden serveert. Door alle groente grof te snijden krijg je de textuur die ook de salade in Griekenland zal hebben en kom je dus het dichtste bij het traditionele Griekse gerecht.
Frappé
Wanneer je een echte koffieliefhebber bent, zal het drankje genaamd Frappé je ook bekend in de oren klinken. Het wordt namelijk zowel in Nederland als in de rest van de wereld veel verkocht. Het is een schuimend Grieks koffiedrankje dat gemaakt wordt van oploskoffie. Het bijzondere is dat je deze juist koud moet serveren. Je drinkt dus geen warme koffie, maar daarentegen koude die geserveerd wordt in hoge glazen.
De oorsprong van de frappé stamt al uit het jaar 1957. Hier in Thessaloniki wou een medewerker van het bedrijf Nestlé koffie drinken. Helaas kon hij geen warm water vinden waardoor hij ervoor koos om oploskoffie met water in een shaker te doen. Hij vond dit zo lekker dat hij het is blijven drinken waardoor de populariteit steeds groter werd. Vandaag de dag is het de nationale drank van Griekenland. Dit komt uiteraard ook door het bedrijf Nestlé die van deze uitvinding goed gebruik heeft gemaakt.
Loukoumades
Loukoumades, ook wel bekend als lokma zijn als het ware Griekse oliebollen gedompeld in siroop of honing. Het is een klassiek Grieks dessert dat vooral bij de kinderen erg populair is. De buitenkant is erg knapperig terwijl de binnenkant juist luchtig is. Je kunt het ook vergelijken met een donut aangezien het hier ook veel van weg heeft. Toch is het net even wat anders. Deze hapklare gouden versnaperingen maak je door het deeg te bakken in frituurolie. Zodra deze klaar is laat je ze even uitlekken en bestrooi je ze het zoete siroop, walnoten en kaneel. Zo krijg je een heerlijk dessert die ook als tussendoortje prima opgegeten kan worden. Meer over hoe je deze varianten maakt, lees je in het Loukoumades recept.
Griekse gerechten: Revani
Nog een ander bekend Grieks dessert is de Revani, ook wel beschreven als Ravani. Dit is een Griekse cake met griesmeel en afgewerkt met de sinaasappelsiroop. Deze cake is niet alleen in Griekenland erg populair, maar ook in de andere landen ten oosten van het Middellandse Zeegebied. Zo is het niet per se een Grieks recept, maar zeker wel een variatie die je veel in Griekenland terug ziet komen. Je kunt het alleen als cake serveren, wil je er echt wat lekkers van maken voeg dan een beetje ijs of yoghurt toe. Het maken van dit recept vergt wel enige tijd, mocht je het leuk vinden om eens te proberen kun je het Revani recept hier vinden.
Keftethes: Griekse gehaktballetjes
De Keftethes is een traditioneel Grieks recept voor Griekse gehaktballen. Je serveert het meestal bij een schotel in combinatie met wat tzatziki-saus en pitabroodjes. Door wat rijst toe te voegen en een beetje Griekse salade kun je er een volledige maaltijd van maken. Maar ook als snack kun je hier prima van genieten. Je maakt het door het rundergehakt en varkensgehakt te combineren met een rode ui en een teen knoflook. Daarna voeg je wat brood, ei, peterselie, munt en oregano toe. Samen met nog een aantal andere ingrediënten maak je hiervan jouw gehaktballen. Voor de volledige rijst kun je het Keftethes recept bekijken.
Tomatokeftede
De Tomatokeftede zijn gefrituurde tomatenballetjes. Het wordt voornamelijk als aperitief geserveerd op het Griekse eiland Santorini. Toch vind je het steeds vaker op andere plekken, en dat mag ook wel aangezien het erg lekker is. Je maakt het gerecht met gepureerde of geplette tomaten. Deze leg je in een deeg gevuld met peterselie, ui, munt en andere specerijen om het daarna te frituren. Zo krijg je een knapperig tomatenhapje die je heerlijk warm kunt opeten. Je kunt ze zowel in ronde als in platte vorm maken. Door het rond te maken krijg je een zachtere textuur aan de binnenkant terwijl de platte variant juist wat knapperiger is. Beide zijn erg lekker en kun je in combinatie met feta kaas ook nog een stuk aantrekkelijker maken. Hoe je dat precies doet lees je in het Tomatokeftede recept op onze website.
Een bekende variant van dit gerecht is de vegetarische Kolokithokeftedes. In het Nederlands noemt men het ook wel courgetteballen. In plaats van tomaat wordt hier courgette gebruikt wat weer een hele andere textuur geeft. Ook het Kolokithokeftedes recept hebben we hier beschreven. Dus mocht je nieuwsgierig zijn naar de smaak kun je deze ook vanuit huis uitproberen.
Dolmadakia
Dolmadakia wordt gemaakt van domades oftewel gevulde wijnbladeren. Het is een bijzonder Grieks gerecht die vooral in de Mediterraanse keuken voorkomt. Je kunt het op veel verschillende manieren maken. Zo wordt er in Griekenland voornamelijk druivenbladeren gebruikt, maar ook boerenkool is een optie. Als vulling legt men in de bladeren wat groete. Denk bijvoorbeeld aan paprika, aubergine, tomaat en aardappelen. Mocht je een vleesliefhebber zijn kun je hier ook lam of rundvlees aan toevoegen. Samen met wat rijst is de vulling dan volledig compleet. Het wordt vaak geserveerd met wat partjes citroen als voorgerecht.
Lees meer over het Dolmadakia recept
Conclusie
De Griekse cultuur staat echt bekend om zijn eten en dat zie je zeker in deze Griekse gerechten terug. Door een aantal van deze recepten te leren krijg je ook variatie in je eigen kookstijl. Maar mocht je geen kookliefhebber zijn, is het ook zeker aan te raden om een keer naar Griekenland te gaan om Grieks eten eens uit te proberen. Wanneer je vlees liefhebber bent en ook van groente houdt zul je hier zeker geen spijt van hebben.