Wie van Tapas houdt, een Spaanstalig land heeft gezocht of weleens in een Tapas restaurant is geweest, heeft hoe dan ook van Patatas Bravas gehoord. Gekruide aardappeltjes die goed gebruikt kunnen worden als hoofdgerecht of bijgerecht. Maar hoe maak je dit gerecht op een heerlijke manier? Welke kruiden moet je toevoegen en hoe lang moet je jouw Patatas Bravas bakken om de juiste bite te krijgen? Lees dit recept verder om daar achter te komen.
De hoeveelheid van de ingrediënten is gebaseerd op een groep van 6 tot 8 personen. Houd er rekening mee dat je 45 minuten nodig hebt om dit tapas hapje te bereiden en te bakken. Hiervan heb je 10 tot 15 minuten nodig om de Patatas Bravas te maken en zijn de resterende 30 minuten voor de oven bestemd.
Patatas Bravas maken: Een Spaans recept
Course: Tapas receptenCuisine: Spaans6
personen10
minutes30
Voor het maken van Patatas Bravas is het uiteraard noodzakelijk om aardappelen in huis te hebben. Daarnaast is het belangrijk om in het bezit te zijn van verschillende kruiden. Denk hierbij aan knoflook en Rozemarijn. Het volledige overzicht van alle ingrediënten vind je hieronder.
Ingrediënten voor Patatas Bravas
800 gram aardappelen
2 teentjes knoflook
Chilivlokken
2 Theelepels Rozemarijn (vers of gedroogd)
1,5 Theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder
2 Eetlepels Olijfolie
Zout en peper naar smaak
- Overige benodigdheden
Bakpapier
Mes
Snijplank
Kommetje
Zo maak je Patatas Bravas
- Leg een velletje bakpapier op de bakplaat en zet vervolgens de oven aan op 200ºC om alvast voor te verwarmen.
- Pak dan een aantal aardappelen en boen deze goed schoon onder de kraan. Bij Patatas Bravas is dit heel belangrijk aangezien je dit gerecht met schil en al maakt en op eet.
- Zijn de aardappels schoon genoeg? Snijd ze dan vervolgens in partjes. Dit doe je door de aardappelen over de lengte te halveren. Daarna snijd je de aardappelhelften nogmaals in de lengte door.
- Pak er een kommetje bij en doe hier 2 eetlepels olijfolie in en voeg 2 uitgeperste teentjes knoflook en 1,5 theelepel paprikapoeder toe. Ook de rozemarijn, chilivlokken en een beetje zout mogen niet ontbreken.
- Meng alles goed door elkaar zodat het een lekkere, pittige kruidenmix wordt. Giet vervolgens wat olie over de aardappelpartjes en meng dit samen met de kruiden goed door elkaar met je handen of met een lepel.
- Weet je zeker dat de kruiden en de olie goed verdeeld zijn over de aardappelen? Dan is het tijd om de Patatas Bravas over de bakplaat te verdelen.
- Nu is het 25 tot 30 minuten wachten totdat jouw tapas gerecht gaar is en een mooie goudbruine kleur heeft. Daarna kun je het serveren en hier heerlijk van smullen. Eet smakelijk!
Serveertips voor deze Spaanse tapas
De Spaanse Tapas worden door hun kruiden lekker pittig. Daarom is het niet altijd nodig om er een saus bij te serveren. Mocht je dit wel lekker vinden dan kun je jouw Patatas Bravas het beste serveren met een (zelfgemaakte) mayonaise. Aioli doet het ook heel erg goed bij deze Spaanse gerechten.
Wanneer je aan Spaanse Tapas denkt, zie je waarschijnlijk allemaal kleine hapjes in gedachten voor je. Maar wist je dat Kip Empanadas er op een feestje ook goed tussen past? Dit is een gerecht dat je een goede toevoeging kan zijn aan de Patatas Bravas, omdat de Empanadas gevuld zijn met kip en stukjes paprika. Kip, aardappels en paprika gaan dan ook goed samen. Maak jouw feest dus compleet met verschillende Spaanse lekkernijen zodat je een hele maaltijd vult met verschillende gerechten.