HomeBlogTop 10 gevaarlijkste bergen ter wereld

Top 10 gevaarlijkste bergen ter wereld

Een berg beklimmen is een ervaring die je nooit zal vergeten. Het prachtige uitzicht en de weg ernaar toe zijn fenomenaal. Maar toch is het niet altijd even veilig om deze tocht te maken en vallen er elk jaar ook vele gewonden en doden. In dit artikel beschrijven we de top 10 gevaarlijkste bergen ter wereld.

Mount Everest

De Mount Everest lijkt door de vele ongelukken één van de dodelijkste bergen ter wereld. Maar als je kijkt naar hoeveel doden er vallen in vergelijking met de mensen die de top halen valt dit redelijk mee. Sinds 2000 zijn er van de 100 mensen die de top gehaald hebben 1,4 dodelijke slachtoffers gevallen. Met meer dan 7500 geregistreerde succesvolle tochten valt deze berg nog maar net in de top 10 gevaarlijkste bergen ter wereld. Wel wordt het gezien als de hoogste berg ter wereld. Met maar liefst 8850 meter hoogte vind je het op de grens van Nepal en China.

Zowel beginnende klimmers als ervaren alpinisten worden naar deze berg getrokken om het voor veel geld te beklimmen. Zo betaal je ongeveer 25.000 euro om deze tocht te maken door de vergunningen en andere kosten. Sinds 2017 is het niet meer toegestaan om het alleen te beklimmen. Daarnaast mogen mensen zonder benen en blinden ook niet meer de berg op en moet elke buitenlander een Nepalese gids meenemen. Hiervoor was het nog wel toegestaan, maar door het sterk groeiende gevaar zijn deze veiligheidsmaatregelen genomen.

Top 10 dodelijkste bergen

Gevaarlijkste bergen ter wereld: K2

De K2 is met 8611 meter hoogte de op één na hoogste berg ter wereld. En vooral de top van deze berg is iets waar veel mensen naar opkijken. Ongeveer 25% van de mensen die deze berg beklimmen kost het hun leven. Dit komt voornamelijk door het snel omslaande weer en de lawines. Maar ook hoogteziekte en weinig zicht zijn fatale gevolgen. Het wordt dan ook gezien als de moeilijkste berg om te beklimmen. Maar tegelijkertijd is dit de reden waarom veel bergbeklimmers ernaar opkijken om deze top op hun bucket list te zetten.

Door ervaren klimmers wordt de K2 als de heilige graal gezien. Dit is de berg die je dan ook op jouw lijstje van beklommen bergen moeten hebben staan. Maar tegelijkertijd is de bergtop ontzettend lastig om te beklimmen waardoor het gevaar best groot is. Je neemt dus een groot risico wanneer je de stap neemt om deze uitdaging aan te gaan.

Kangchenjunga

Kangchenjunga is met 8586 meter hoogte de op twee na hoogste berg wereldwijd. Met meer dan 200 mensen die de top gehaald hebben is het een prachtige omgeving die niet alleen voor mensen in de buurt bekend is gebleven. Zo kreeg het een rol in één van de James bond films waar hij in 1999 op deze berg loopt. Toch schijnt er door de mooie omgeving ook een negatievere kant heen. Er is namelijk een 20% kans dat je de top niet zult halen. De sterftecijfers zijn dus enorm en dat heeft voornamelijk te maken met de lawines en de kou. Vandaar ook dat deze berg als één van de dodelijkste bergen ter wereld wordt gezien.

Dodelijkste bergen

Nanga Parbat

De Nanga Parbat, ook wel bekend als het dodelijke  monster van Pakistan staat vooral bekend om zijn enorme ijs- en rotsruggen. De berg is 8126 hoog en de zuidkant is waarschijnlijk de hoogste bergwand ter wereld. Vanaf 1930 kwam deze berg in de belangstelling. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat er ook maar iets over een succesvolle tocht bekend was.

In 1953 werd het voor het eerst beklommen door de Oostenrijker Hermann Buhl. Met hiertussen maar liefst 31 doden wordt ook deze berg gezien als één van de gevaarlijkste bergen. In 2010 is er ook de bergfilm genaamd Nanga Parbat van deze berg gemaakt. Hierin vertellen ze onder andere meer over de gevaren van deze expedities. Mocht je het interessant vinden is het kijken van deze film zeker een aanrader.

Gevaarlijkste bergen

Annapurna

De Annapurna staat met 8091 meter hoogte bekend om zijn lawinegevoelige top. Ongeveer 200 klimmers hebben deze berg beklommen waarvan 64 mensen het niet gehaald hebben. Het sterftecijfer staat daarmee op 33%: het hoogste sterftegetal van de bergen rond de 8000 meter hoog. Tevens is het één van de eerste bergen van deze hoogte die beklommen is. De omgeving rondom deze berg is erg populair als trekkingsgebied. Dit maakt ook dat dit ondanks het hoge cijfer nog steeds een aanzienlijk populaire locatie blijft waar het helaas regelmatig slecht afloopt.

Annapurna

Siula Grande

De Siula Grande is een berg in de Peruaanse Andes met een hoogte van 6344 meter. Het is vooral bekend door het boek: Touching the void die later ook verfilmd is. In dit boek beschrijft bergbeklimmer Joe Simpson zijn verhaal over de klim samen met Simon Yates of de West face van deze berg. Dit is een erg steile, verticale klim en wordt ook gezien als één van de gevaarlijkste bergbeklimmingen die er zijn. Door de jaren heen zijn er een paar nieuwe routes op deze wand uitgestippeld, maar het blijft een gevaarlijke berg om naar toe te gaan.

Mt. Washington

De Mt. Washington is een berg van 1917 meter hoog in New Hampshire. Door het snel veranderende weer is het een erg gevaarlijk gebied. De temperatuur kan op de top maar liefst -45 graden Celsius worden. Dit in combinatie met de orkaan krachtige windstoten zorgt ervoor dat je eigenlijk niet eens op deze berg wil wandelen. De hoogst gemeten windsnelheid op aarde van 372 kilometer per uur werd op deze top gemeten.

Denali: één van de gevaarlijkste bergen

De Denali is met 6194 meter de hoogste top van Noord Amerika en tevens ook de meest geïsoleerde berg op aarde. Het staat voornamelijk bekend om de duur van de klim. Het kan namelijk maar liefst twee tot vier weken duren voordat je boven bent. Dit is dan ook waarschijnlijk de reden dat veel mensen de top niet halen. Elk jaar proberen mensen het hoe dan ook nog steeds waarvan slechts de helft de top haalt. Je hebt te maken met veel aardbevingen. En door de extreme breedtegraad in combinatie met de hoogte heb je veel sneller last van hoogteziekte.

Denali

Mont Blanc: een onderschatte gevaarlijke berg

De Mont Blanc is met 4808 meter de hoogste berg in de Alpen en is erg populair onder klimmers. En niet elke klimmer is even goed voorbereid op deze tocht. Het is een berg die onderschat wordt en daardoor vaak fatale gevolgen heeft. Met meer dan 20.000 beklimmingen per jaar blijft het een populaire berg. In het hoogseizoen zie je de reddingsdiensten op en aanvliegen met een gemiddelde van 12 reddingen per weekend. Jaarlijks sterven er meer dan 100 mensen aan deze tocht. Over het algemeen dus een stuk minder dan de bovenste, maar dat maakt deze berg niet minder gevaarlijk.

Vooral de lange wandeling maakt de klim uitdagend. Maar ook vallende rotsen en lawines komen hier in grote getallen voor. En aangezien de berg vrij makkelijk te beklimmen is, is het ook iets wat voor veel mensen op de bucket list staat. Dit maakt het dan ook één van de gevaarlijkste bergen ter wereld ondanks dat het dus minder dodelijk is. Toch is dit één van de gevaarlijkste sporten die er is aangezien een foutje in een klein hoekje zit.

Gevaarlijkste bergen ter wereld

Matterhorn

De Matterhorn werd met een hoogte van 4478 meter in 1965 voor het eerst beklommen. Door deze beklimming groeide het in bekendheid. En ondanks dat het een ontzettend gevaarlijke berg is denken steeds meer mensen klaar te zijn om deze te beklimmen. Net als de Mont Blanc is de bekendheid van deze berg dan ook het grootste gevaar. Onervaren wandelaars die elkaar op de overbelaste passage proberen in te halen is nu niet echt een goede combinatie. Dit samen met mensen die geen geduld hebben, losslaande rotsen, slecht weer en nog vele andere problemen maakt dat er elk jaar wel 12 doden vallen.

Matterhorn

Conclusie

Een berg beklimmen kan ontzettend leuk zijn. Zo heb je een simpele berg met paden in bijvoorbeeld Oostenrijk, maar ook deze grote jongens die worden gezien als de gevaarlijkste bergen ter wereld. Wanneer je een tocht naar deze top wil ondernemen is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden en goed te weten waar je mee bezig bent. Het is niet voor niks dat er elk jaar zoveel mensen dood gaan op een berg. Het zuurstofgehalte is niks vergeleken met wat we hier beneden ervaren. Daardoor is het energieniveau ook totaal niet te vergelijken. Toch blijven het prachtige bergen om van een afstand te zien.

Meest populair