HomeBlogDe 25 leukste wereld weetjes

De 25 leukste wereld weetjes

De wereldbevolking bestaat uit miljarden mensen met hele diverse culture. Daarom is het heel interessant om de leukste wereld weetjes op een rijtje te hebben. Bijna elk land heeft wel iets unieks waar het zich mee identificeert. Veel interessante kenmerken sta je dan ook niet zo snel bij stil, maar zijn wel ontzettend leuk om eens te lezen. Benieuwd naar welke 25 leukste wereld weetjes wij hier beschreven hebben? Lees dan gauw verder.

Huisdieren in Nieuw-Zeeland

Huisdier

Hoewel Nederlanders vaak gek zijn op het hebben van huisdieren kunnen de inwoners van Nieuw-Zeeland er al helemaal wat van! Daar schijnt 68% van de huishoudens wel in het bezit te zijn van in ieder geval één huisdier. Maar meestal zijn dit er dus twee of meer. De bewoners van Nieuw-Zeeland zijn dus nooit alleen wanneer zij thuis komen uit het werk. Als echte dierenliefhebber is dat uiteraard geen enkel probleem en kijk je meestal juist naar uit om je hond of konijn weer te zien.

De stilste kantoorkamer op aarde

Vaak is het leven hectisch waardoor het heerlijk is om even tot rust te komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen werkomgeving rustiger te maken. In de staat Washington dachten ze er bij Microsoft ook zo over. Hun hoofdkantoor beschikt namelijk over de stilste kantoorkamer op de aarde. Met een achtergrondgeluid van -20,35 decibel wordt deze ruimte zelfs wat ongemakkelijk ervaren door de meeste mensen die hier binnenstappen. Dit heeft er mee te maken dat het aantal decibellen een stuk lager ligt dan je normaal ervaart. Het kan dus zomaar zijn dat je een piepgeluid in je oren krijgt of dat je het gevoel hebt dat je oren vol zitten. Ook interessant om te weten is dat geluiden die je normaal gezien nauwelijks hoort, nu juist wel heel duidelijk hoorbaar zijn. Zo kun je jezelf ineens heel hard horen ademen.

De langste plaatsnaam ter wereld

Lange plaatsnamen zijn eigenlijk altijd wel leuk om te zien. Zeker als je er over na gaat denken hoe je dit het beste uit kunt spreken. Als je taalkundig bent aangelegd kun je elkaar mooi uitdagen met een spelletje: “spreek het woord zo foutloos mogelijk”. Maar wist je al dat er een aantal plaatsnamen in de wereld bestaan die zo lang zijn dat je ze in meerdere lettergrepen zou kunnen verdelen? Deze lijken niet meer op een plaatsnaam maar eerder op een woord dat je gebruikt voor het spelen van galgje.

Zo heb je in Australië de plaatsnaam Mamungkukumpurangkuntjunya Hill. Erg lang om op te schrijven dus. Echter is het in Amerika nog erger als je in Massachusetts bent. Daar ligt namelijk Lake Chargoggagoggman-chauggagoggchaubunagungamaugg. Ook Zuid-Afrika kan er wat van met Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein. Vind je deze drie plaatsnamelijk al vervelend om te spellen? Dan moet je zeker niet in Nieuw-Zeeland gaan wonen waar men met 85 letters de langste plaatsnaam ter wereld heeft: Taumatawhakatangihanga-koauauotamateaturipukakapikimaung-ahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

Drie landen zonder metrische systeem

Meten

Heb je er ooit bij stilgestaan hoe normaal het voor ons is om zowel lengte als massa te kunnen meten? De wereld bestaat uit ongeveer 200 landen waarvan de meerderheid hetzelfde metrische systeem gebruikt. Wel zijn er nog 3 landen waar dit anders is. De Verenigde Staten gebruikt een ander systeem en Myanmar ook. In Myanmar, Liberia en de Verenigde Staten is dit meetsysteem niet toegepast. Alhoewel ze daar in 2018 in Liberia wel over nagedacht hebben.

Wereld weetjes: vier geboortes per seconde

Elke seconde telt! En hoewel er helaas overal ter wereld mensen overlijden worden er gelukkig ook weer nieuwe baby’s geboren! Het is zelfs zo dat er iedere seconde 4 geboortes plaatsvinden in verschillende hoeken van de wereld. Reken dit om en je ontdekt ineens dat dit super veel geboortes op een dag zijn. Zo vinden er 360.000 geboortes op een dag plaats. Dit houdt in dat er 15.000 baby’s per uur geboren worden en dus 250 per minuut. Als deze berekeningen kloppen komen er dus elk jaar 131,4 miljoen baby’s bij. Dat is toch fantastisch om bij stil te staan? Wellicht ben je misschien zelf wel ouder van één van deze vele baby’s!

Geboorte meisje en jongen

Jonger dan 30 jaar en 60plussers

Een wereld weetje waar je niet elke dag bij stil staat is er één als deze: van alle mensen die er op de aarde leven is 52% daarvan nog geen 30 jaar oud. We leven dus in een generatie waarvan de jongeren het steeds meer voor het zeggen hebben. Ook niet zo gek als je terug denkt aan het aantal baby’s dat er per jaar bijkomen. Maar het is natuurlijk niet zo dat er helemaal geen oude mensen meer op de aardbol rondlopen. In tegendeel zelfs! De mensen op aarde die 60 jaar of ouder zijn bestaat uit 12,3 procent. Er wordt vanuit gegaan dat dit over 30 jaar met minstens 10 procent is toegenomen. Ergens ook best logisch want de jongere generatie wordt gelukkig ook weer een dagje ouder.

Leukste wereld weetjes: Meer tweelingen dan ooit tevoren

Vaak wordt het als heel zeldzaam gezien als je een tweeling bent of krijgt. Toch is dit aantal sinds 1995 flink gegroeid waardoor er dus steeds meer tweelingen te vinden zijn. De veranderingen werden gemeten tussen de periode van 1915 en 1980. In die tijd was 2 procent van de geboren baby’s ongeveer een tweeling. 15 jaar later is het percentage gestegen naar 2,5 procent. Dit werd de jaren daarna alleen maar meer. Zo stond het percentage in 2001 al op 3 procent en in 2010 was dit zelfs 3,3 procent. Dus dan zal het ondertussen nog wel verder gegroeid zijn. Wetenschappers gaan er vanuit dat het groeiende percentage aan tweelingen te maken heeft met het feit dat vrouwen op een latere leeftijd moeder worden dan eeuwen geleden het geval was.

De nationale vlag: twee landen met paars

Met zoveel landen op de wereld is het vanzelfsprekend dat er dan ook heel wat vlaggen te vinden zijn. Ondanks dat er vaak gebruik wordt gemaakt van dezelfde soort kleuren, zijn ze wel allemaal uniek. Vooral als het gaat om de vlaggen van Nicaragua en Dominica. Dit zijn de enige twee landen die er voor gekozen hebben om de kleur paars in hun vlag te verwerken.

Vlag Dominica

Geen enkel ander land maakt gebruik van deze kleur in hun vlag. Je hebt er vast nog nooit eerder op gelet, maar als je nu een vlag tegenkomt waarbij er een regenboog met een paarse band in het midden te zien is weet je dat dit de vlag van Nicaragua is. De vlag van Dominica kun je herkennen aan de paarse papegaai.

Leukste wereld weetjes: Tijdzones over de gehele aarde

Dat er veel tijdzones zijn is algemeen bekend, maar wist je al dat dit er meer dan 24 zijn? Best grappig als je bedenkt dat er ook 24 uur in een dag zitten. Toch is het niet zo dat ieder land gewoon 1 uur vooruit of achteruit gezet is qua tijdzone. Dit kan ook niet omdat er niet 24, maar meer dan 24 zijn. Veel tijdzones hebben ook nog een verschil van 30 of 45 minuten. Dit maakt het allemaal net wat lastiger om te berekenen. Wel blijft het een interessant onderwerp.

Vernoeming Canarische Eilanden

Wanneer je weleens van de Canarische Eilanden hebt gehoord of hier bent geweest is het logisch om te denken dat deze naam ontstaan is door de kanarievogel. Dit is echter helemaal niet het geval! Hoe gek het ook klinkt, het eiland is namelijk vernoemd naar honden. Honden? Maar hoe kan dat dan? De Canarische Eilanden zijn onderdeel van Spanje. De Spaanse benaming voor de eilanden is dan ook Islas Canarias. De Latijnse uitdrukking “Canariae Insulae” is hieraan verbonden. Dit betekent “Eiland van honden”. Ergens wel jammer want het beeld van de tropische vogels past net iets beter bij het beeld van de zonnige eilanden.

Wereld weetjes

Zweedse Eilanden

Je zou het niet 1,2,3 verwachten maar Zweden heeft de meeste eilanden van de wereld. Het gaat dan om 221.800 eilanden. Dit klinkt ontzettend veel, maar als je weet dat hiervan 1.000 bewoond zijn valt het best wel mee. Zweden mag dan het grootste aantal eilanden tot haar beschikking hebben, maar daar is het dan ook wel mee gezegd. Wil je eens een Zweeds eiland bezoeken voor een heerlijke vakantie in de natuur? Dan is het zeker een aanrader om dit te doen.

Meest dichtbevolkte eiland ter wereld

Als je het hebt over een eiland met een grootte van twee hectare oftewel net zo groot als twee voetbalvelden bij elkaar, moet je bij de kust van Colombia zijn. Daar ligt in de archipel van San Bernardo het eiland Santa Cruz del Islote. Dit dichtbevolkte eiland bestaat uit 10 buurten waarvan er 4 hoofdstraten zijn. In ongeveer 155 woningen wonen zo’n 500 mensen. Dit is dus erg krap en wordt om die reden dan ook gezien als het dichtstbevolkte eiland ter wereld.

Geen Coca-Cola in Cuba en Noord-Korea

Coca-Cola is zo’n populaire frisdrank geworden dat het eigenlijk niet meer weg te denken is. Je kunt het je dan ook bijna niet voorstellen dat er een plaats op de wereld zou zijn waar dit drinken niet te verkrijgen is. Toch is dit het geval als je naar de landen Cuba en Noord-Korea kijkt. De reden dat het in deze twee landen niet te koop is heeft er alles mee te maken dat beide landen vallen onder langdurige Amerikaanse handelsembargo’s. Best apart als je je bedenkt dat dit in Amerika en de rest van de wereld juist volop te krijgen is.

Coca Cola

Koudste temperatuur ooit gemeten

Koudste temperatuur

Hoewel wij in Nederland best wat koude winters gehad hebben en ook best wat stormen kennen, komen koude temperaturen in het buitenland vaker voor. Daar hebben ze vaak met nog strengere winters te maken. De koudste temperatuur ooit is gemeten in Antarctica met -144 graden Fahrenheit. Dit is -97.7 graden Celsius. Deze temperatuur is zo ontzettend koud dat je dit niet kunt overleven. Na een paar keer ademen maak je namelijk je longen kapot. De dag dat dit precies heeft plaatsgevonden moet ergens tussen 2004 en 2016 zijn.

Zuid-Soedan: jongste land op aarde

Dat de ene plaats ouder is dan de andere dat wist je waarschijnlijk al. Zo zijn er landen die honderden jaren oud zijn, maar ook landen die al duizenden jaren oud zijn. Er zijn genoeg landen die nog niet ontzettend oud zijn. Heb jij je weleens afgevraagd wat het jongste land op aarde is? In Noord-Afrika ligt het land Zuid-Soedan. Pas in het jaar 2011 is dit land onafhankelijk geworden van Soedan. Om die reden is dit het jongste land ter wereld.

43 landen met Koninklijke familie

We weten dat Nederland beschikt over een Koningshuis. En hoewel het meest bekende koningshuis zich bevindt in Engeland zijn er nog vele andere landen met een koninklijke familie. In totaal zijn er 27 koninklijke families die verspreidt zijn over 43 landen. Landen die beschikken over een koninklijke familie zijn: Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Liechtenstein, Spanje, Frankrijk, Monaco, Bhutan, Swaziland, Thailand, Japan, Tonga, Saoedi-Arabië, Samoa, Qatar, Oman, Marokko, Lesotho, Koeweit, Jordanië, Cambodja, Brunei en Bahrein.

Canada beschikt over 9 procent van de bossen

Dat Canada een prachtig land is, is algemeen bekend. Zo is er ontzettend veel natuur te vinden wat voor natuurliefhebbers helemaal geweldig is! Wist je ook al dat er in dit prachtige land zoveel bos te vinden is dat er gewoon 9% van de hele wereld tot hun land behoort? Dat wil zeggen dat zij in het bezit zijn van 396,9 miljoen hectare bos. Je hebt dus ontzettend veel keus als het gaat om kiezen waar je een boswandeling wilt maken.

Leukste wereld weetjes

De hele wereldbevolking past in Los Angeles

Op de aarde leven er 7,5 miljard mensen. Dit is enorm veel en daarom is het ook mooi dat iedereen een eigen plek heeft om te wonen. Wil je toch graag iedereen op aarde op dezelfde plek verzamelen? Dan zou dat in theorie kunnen. Om het praktisch voor elkaar te krijgen is dit een hele klus. Stel je eens voor dat iedere aardbewoner naar Los Angeles zou gaan dan is het mogelijk om al die mensen schouder aan schouder neer te zetten. Als je dit weet lijkt de wereld in verhouding juist erg klein. Een wereld weetje wat je vast nog niet wist, maar wel leuk is om te weten.

90 procent plattelandsbevolking

De wereld kent veel mooie plaatsen waar men een goed leven heeft. Helaas zijn er ook ontzettend veel plekken op de aarde waar mensen niet eens in een fatsoenlijk huis kunnen wonen. Dit is vooral in derde wereld landen het geval. Zo zijn er ook heel wat mensen in bijvoorbeeld India, Afrika en zelfs China te vinden die onderdeel uitmaken van plattelandsbevolking. In India zijn dit ongeveer 893 miljoen mensen en in China 578 miljoen. Dit is dus veel meer dan wij ons kunnen voorstellen.

Kortste mensen Indonesië

De kortste mensen ter wereld wonen in Indonesië

Zoals we weten staat Nederland met een gemiddelde lengte van 1,80 bekend om zijn lange mensen. Niet alleen mannen maar ook juist vrouwen zijn erg lang in ons land. Er zijn in de wereld ook gebieden waar de mensen helemaal niet zo lang van stuk zijn. Zo leven de kortste mensen in Indonesië. De gemiddelde lengte voor zowel mannen als vrouwen ligt daar rond de 1,52cm. Naast Indonesië komt Bolivia ook erg in de buurt als het gaat om kleine mensen.

Japan meest gevoelige land voor aardbevingen

Aardbevingen komen op veel plaatsen in de wereld voor. Toch is de ene plek gevoeliger voor het schudden van de grond en het verschuiven van gebouwen dan een ander gedeelte van de aarde. Wanneer je in zo’n gebied woont is dit dan ook niet te ontwijken. Landen die het meest gevoelig zijn voor aardbevingen zijn Indonesië, Turkije, Iran en China. Uit onderzoek blijkt dat Japan er met kop en schouder bovenuit steekt als het gaat om meest gevoelige land voor aardbevingen.

Recordaantal landen nam deel aan Olympische Winterspelen 2018

De Olympische Spelen wordt door miljoenen mensen iedere 4 jaar gevolgd. De competitie tussen de verschillende atleten blijft een boeiende bezigheid om naar te kijken. Zeker omdat de spelen iedere keer op een andere plek in de wereld plaatsvindt verveelt het niet gauw. De atleten hebben zich jarenlang voorbereid en mogen nu laten zien hoe zij het beste uit zichzelf halen. In 2018 werden de Olympische Winterspelen gehouden in Pyeongchang. Dat jaar namen er 92 landen deel aan de spelen en waren er 2952 atleten ingeschreven.

Olympische Spelen Pyeongchang

FIFA Wereldbekerwedstrijden 2010 en 2014

Net als Olympische Spelen is ook FIFA zo’n evenement wat eens in de zoveel jaar voorkomt. Daarom is het ook zo interessant om naar te kijken. Het is net als bij het Europees Kampioenschap of het Wereld kampioenschap voetbal. Zelfs als je helemaal niks met voetbal hebt, is het toch leuk om naar te kijken. Daar dacht de helft van de wereldbevolking ook zo over toen het in 2010 en 2014 ging om de wereldbekerwedstrijden. Dit betekent dat er zo’n 3,2 miljard mensen hebben gekeken naar deze wedstrijden. De saamhorigheid die erbij komt kijken als jouw land speelt is een geweldig gevoel! En ja, wie wil er dan niet weten welk land er gaat winnen?

Mandarijn-Chinees

Mandarijn Chinees

Dat Engels en Spaans wereldtalen zijn dat weet bijna iedereen. Maar heb je er ooit bij stilgestaan dan een ingewikkelde taal zoals Chinees ook zijn opmars doet? In veel landen spreekt men niet meer alleen zijn of haar moedertaal. Vaak wordt er een tweede taal bijgeleerd omdat je graag wilt reizen of omdat je het gewoon interessant vind om iets te kunnen waar een ander misschien niet zo goed in is. Zo is dat ook het geval bij de Chinese taal Mandarijn. Deze taal wordt vaak als tweede taal geleerd en is met ongeveer 200 miljoen mensen de populairste taal van de wereld. Zou deze taal de Engelse taal inhalen?

De meestvoorkomende vogel op aarde

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van de rood-gefactureerde queleas. Toch is dit de vogel die op de hele wereld het meest voorkomt. Voornamelijk in de Sahara en in Afrika kun je deze vogels in overvloed vinden. Er bestaat 1 tot 10 miljard van dit type vogels. Daarom wordt er door wetenschappers vanuit gegaan dat dit het grootste aantal vogels is dat er bestaat. De mensen die bekend zijn met dit vogelsoort zijn vaak niet zo blij omdat de vogels vaak in kuddes veel schade aanrichten in de landbouw. Dit is natuurlijk zonde als je als boer probeert te overleven en dat je oogst dan toch mislukt.

Meest populair