Hoewel YouTube nog steeds groeiende is, zien veel mensen ook de populariteit langzaam dalen. Dit komt voornamelijk door de verschillende keuzes die het bedrijf de afgelopen jaren heeft gemaakt. Of YouTube er over 10 jaar nog steeds is het weet natuurlijk niemand. Toch is het wel goed om alvast naar alternatieven te kijken. Veel van deze alternatieven zijn naast YouTube ook al ontzettend groot en populair, anderen zijn net gestart en moeten de populariteit nog krijgen.
Niet alleen voor de kijkers maar ook voor mensen die video’s uploaden kan een switch naar één van deze platformen een goede keus zijn. Door de wijzigingen in regels en de veranderingen in inkomsten zie je deze veranderingen ook al langzaam zichtbaar worden. Hieronder beschrijven de top 10 beste alternatieven voor YouTube.
Vimeo: beste alternatief voor Youtube
Voor zowel videomakers als video kijkers is Vimeo één van de beste alternatieve videodiensten op het web. Deze Amerikaanse videodienst is in 2004 op de markt gebracht en staat voornamelijk bekend om de goede, hoogwaardige kwaliteit video’s. Dit is op zich ook niet heel gek aangezien dit platform opgericht is door filmmakers. Het is dus echt gericht op films, muziek video’s en documentaires.
Je kunt je eigen film hier uploaden en hier gelijk geld voor vragen. Voor de kijkers is het grootste deel van de content gratis op uitzondering van hetgeen waar de maker geld voor vraagt.
Voor de makers is het ook mogelijk om gratis video’s te uploaden. Maar wil je echt het beste van het beste eruit halen? Dan zul je wel moeten betalen. Dit is ook gelijk het grootste nadeel in vergelijking met YouTube. Ben je niet uit op geld verdienen maar wil je wel de beste content in de hoogste kwaliteit bieden? Dan is het goed om YouTube aan de kant te leggen en met Vimeo verder te gaan.
Dailymotion
Op nummer twee van de 10 beste alternatieven voor YouTube staat Dailymotion. Dit platform komt uit Frankrijk en is daar zeer populair. Maar ook in Nederland en andere gebieden wordt deze website steeds meer gebruikt voor video’s. Het is voornamelijk populair doordat je grote video’s kunt uploaden. Ook worden er veel video- en audioformaten geaccepteerd wat bij YouTube nog wel eens problemen kan geven. Het geheel is overzichtelijk en er is weinig afleiding.
Ook via deze concurrent kun je geld verdienen aan je eigen video’s waardoor het ook voor videomakers een interessant alternatief kan zijn. Toch is de vraag voor hoever dit nog relevant is en of deze website niet helemaal vol staat met onzin. Dit is waarschijnlijk ook de grootste reden waarom het in Nederland nog niet zo populair is als in andere landen.
Twitch: live alternatief voor Youtube
Hoewel Twitch een streaming programma is, kun je er ook veel video’s terugkijken. Om deze reden wordt het ook veel gezien als alternatief voor YouTube. Als jij een avondje gewoon lekker wilt relaxen is het soms ook wel leuk om iemand live te bekijken. Op Twitch is dit mogelijk op een leuke en vaak gezellige manier. Of je nu van gamen houdt of gewoon van praten: er is van alles te vinden. Zowel grof taalgebruik als een nette spreker die geschikt is voor kinderen.
Ook YouTube zelf heeft een streaming optie gericht op gamen. Maar deze optie is niets vergeleken met Twitch. Dit platform is echt de basis van het live meekijken in iemands leven. Zo kun je kijken naar artiesten die muziek spelen, zitten te schilderen of op een andere manier creatief bezig zijn zoals verschillende gamers bekijken. Het is een breed platform waar je dus prima kunt relaxen en mogelijk zelfs dingen kunt leren.
Metacafé
Net als Dailymotion is ook Metacafé een populaire locatie voor videomakers en kijkers. Het is opgericht in Amerika in het jaar 2003. Het wordt voornamelijk gebruikt voor korte video’s op het gebied van film, videogames, sport, tv en muziek. In het begin was het nog hetzelfde als Dailymotion en YouTube. Maar door de jaren heen hebben ze besloten om zich te richten op korte kleine video’s. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een andere groep mensen aantrekt die specifiek hiernaar zoeken.
Of het ooit echt een alternatief voor YouTube wordt, dat denken we niet. Maar mocht je eens andere video’s willen bekijken dan hetgeen dat je op YouTube tegenkomt? Dan is Metacafé wel een goed startpunt. Geen lange vlogs en andere onzin. Wel direct to the point informatie en informatie die niet te veel uit elkaar getrokken wordt.
9gag
De website 9gag kennen we voornamelijk om de grappige memes. Toch is het veel meer dan dat. Je vindt er video’s, games en veel andere dingen. Het wordt om deze reden dan ook wel als alternatief gezien van YouTube. Wil je gewoon lekker om je heen kijken zonder al te veel moeite? En zoek je gewoon echt de grappigste plaatjes en video’s? Dan is deze website echt wat je zoekt! Het is een Hongkongse website die in 2008 van start ging. Het is zoals eerder al aangegeven voornamelijk op humor gericht waardoor het ook een leuke activiteit is voor als je verveelt. Het enige verschil met YouTube is dat het niet alleen gericht is op video’s. Je vindt er veel memes, gif’s en verhalen die de video’s aanvullen en afmaken.
Ted Talks
Technologie, design, bedrijven, communicatie: dit zijn allemaal onderwerpen die je bij Ted Talks voorbij ziet komen. Dit platform is bedoeld voor sprekers die hun woord en kennis willen delen met anderen. Het zijn voornamelijk opnames die in het Ted platform zelf opgenomen zijn, maar af en toe vind je er ook andere informatie.
Ted is een jaarlijkse bijeenkomst die al sinds 1984 in Californië wordt gehouden. In deze bijeenkomst spreken er 4 dagen lang verschillende mensen met het motto: “Ideas worth spreading”. Dit betekent: Ideeën die het waard zijn om te delen. Deze video’s vind je ook terug op YouTube zelf, maar wil je ze liever op hun eigen website bekijken? Dan is dat gewoon mogelijk. Dus zoek je kennis of uitleg in een specifieke expertise? Wil je gewoon heerlijk naar een meeting luisteren zonder teveel afleidingen? Dan is dit het beste alternatief dat je kunt kiezen.
Beste alternatieven voor Youtube: Dtube
De website Dtube heeft veel gelijkenissen aan Dailymotion. Ook heeft het dezelfde interface als YouTube. Het enige voordeel is dat deze website blockchain technologie gebruikt om hun video’s te bewaren. Dit betekent dat er geen server is die alles bewaart. Als resultaat hiervan is de data op deze website erg moeilijk te hacken en kunnen hackers hier moeilijk iets mee doen. Dit brengt natuurlijk al veel voordelen met zich mee. Toch is er nog een voordeel: er zijn geen advertenties zichtbaar.
Dit bovenstaande is natuurlijk minder interessant voor makers van video’s. Hier is wat voor bedacht: er wordt namelijk cryptocurrency verdiensten ingezet om te gebruiken voor de videomakers. Hoe dit precies werkt kun je uiteraard lezen op hun website. Dtube is een relatief nieuw videoplatform die in 2016 is opgezet. Dit betekent dus ook dat het nog relatief weinig kijkers heeft. Maar wellicht kan het zomaar zijn dat dit alternatief in de komende jaren YouTube in gaat halen.
Bing Video’s
Voor de meeste mensen onder ons is Bing wel bekend als zoekmachine. Het is het alternatief voor Google. Maar wist je ook dat het een goede zoekfunctie is voor video’s? Veel mensen vinden dit overzicht en de zoekkracht een stuk beter dan YouTube. Het is geen volledig alternatief aangezien het wel YouTube video’s laat zien. Maar vind je de drukte, lay out en vormgeving van YouTube niet zo fijn? Probeer dan Bing video’s eens uit. Via de zoekfunctie kun je zoeken naar video’s. Daarna komen al deze video’s onder elkaar te staan.
Wanneer je een video aanklikt wordt het weergegeven in het Bing platform en kun je ook gewoon andere video’s in dit platform aanklikken. Zo hoef je dus nooit naar een website toe te gaan en kun je gewoon in de zoekfunctie blijven. Er worden daarnaast ook niet alleen YouTube video’s getoond. Ook andere platformen zoals Vimeo worden weergegeven zodat je alle keuzes van alle platformen in één oogopslag onder elkaar hebt.
Veoh
Veel is voornamelijk populair aangezien je hier video’s van onbeperkte lengte kunt uploaden. Daarnaast kun je deze video player ook embedden aan je website. Zoals je natuurlijk kunt verwachten kom je hier dan ook veel films tegen die hier geüpload zijn. Voor zowel de kijker als de maker van de video’s is het een populair platform. Toch is het voornamelijk populair in de oosterse en westerse landen en niet in Europa. Wel is het zo dat er nu een stuk minder op te vinden is dan in voorgaande jaren.
Het valt op dit moment niet onder de beste alternatieven voor YouTube maar dit werd vroeger zeker wel zo gezien. Nu zijn er ook niet veel video’s te zien. Dit komt voornamelijk door alle rechtszaken en blokkades waar deze website mee te maken heeft gehad. Vandaag de dag is er geen populair alternatief maar is het zeker wel noemenswaardig voor deze lijst. Mogelijk dat het op een later moment weer net zo wordt zoals het vroeger was als een ander persoon het overneemt.
Facebook watch
Binnen in Facebook is er een streaming dienst geplaatst genaamd Facebook Watch. Hier kun je simpel en snel jouw favoriete films kijken en zoeken. Doordat het samenwerkt met Facebook zijn de meningen over deze optie verdeeld. Toch is het zeker wel een mooie optie om nieuws, muziek, tv en film trailers te bekijken. Zelf kun je op je eigen pagina van Facebook ook video’s uploaden en via andere kanalen kun je video’s van je vrienden terugzien. Dit wordt dus echt gezien als een extra optie waar je voor kunt kiezen. Een waardevol alternatief is het niet. Maar heb je een dag geen zin om te scrollen en wil je gewoon wat kijken? Dan is dit zeker een goede optie om te overwegen.
Zit er al een alternatief voor YouTube tussen?
Zoals je kunt lezen zijn er dus verschillende alternatieven te vinden. Het ene alternatief is niet zo populair als het andere. Daarnaast zijn er ook opties die op dit moment nog niet waardig genoeg zijn om YouTube te vervangen. Toch zijn dit de beste alternatieven voor YouTube op dit moment en er zitten zeker wel potentiële mogelijkheden in. Voor nu moeten we nog even een paar jaar wachten totdat er mogelijk één van deze opties zo groot wordt als Google. Maar voor nu zijn deze bovenstaande websites zeker de moeite waard om eens uit te proberen.