HomeBlogWarmste plaatsen ter wereld

Warmste plaatsen ter wereld

Hoewel de temperaturen per zomer verschillen, zijn er toch een aantal plekken op aarde die behoren tot de Warmste plaatsen ter wereld. Juist vanwege de hitte is het moeilijk om deze plaatsen te bereiken. Je kunt hier dus niet zomaar even naartoe voor een mooie zonvakantie. Zelfs een weerstation zou het in deze hete temperaturen moeilijk hebben om te overleven. Vandaar dat de hitte in de meeste plaatsen gemeten wordt met behulp van satellieten.

Voor mensen op het noordelijk halfrond betekent de zomer vaak een aangename tijd met heerlijk warm weer. Zomer in de warmste plaatsen ter wereld is daarentegen helemaal niet uit te houden. Ben jij benieuwd waar de warmste plaatsen ter wereld zich bevinden? Lees dan gauw verder om te ontdekken waar je beter niet heen kunt gaan voor een zonvakantie.

Azizia in Libië is één van de warmste plaastsen

Voor meer dan 90 jaar lang was Azizia in Libië met 49 graden Celsius de warmste plaats op aarde. Midden in de zomer is dit dan ook regelmatig de temperatuur. In 1922 was er zelfs een record van 58 graden Celsius. Hoewel dit erg hoge temperaturen zijn, werd Azizia toch om verschillende redenen ongeldig verklaard door Wereld meteorologische organisatie. Deze plaats behoort dus officieel niet langer tot de warmste plaatsen ter wereld. Eén van de redenen waarom Azizia in Libië ongeldig is verklaard, is omdat de temperaturen gemeten zouden zijn voor iemand die onervaren was.

Warmste plaatsen op aarde

Californië in Amerika

In de Amerikaanse plaats Californië vind je het nationale park genaamd de Death Valley. Deze woestijn maakt deel uit van de Mojave woestijn en Grote bekken. Het is bijna 14.000km2 groot en bevindt zich 86 meter onder het zeeniveau. Hiermee is dit gebied het laagste punt van Amerika. Hoewel de Death Valley onbewoonbaar is voor mensen vind je er wel veel dieren zoals slangen, schapen en muizen. Voornamelijk in de nacht zwerven ze rond op zoek naar eten. Door de WMO organisatie is dit uitgeroepen tot de heetste plaats ter wereld. Met een gemiddelde temperatuur van 47 graden Celsius en een hoogst gemeten temperatuur van 57 graden komt deze in onze lijst op de tweede plaats.

Arabisch schiereiland Rub’al Khali

De grootste doorlopende zandwoestijn ter wereld vind je in Rub’al Khali. Dit Arabische schiereiland bestaat voor ongeveer een derde uit zand. Het klimaat is ontzettend warm en voelt daarom niet prettig aan. Vergeleken met de rest van de wereld is het ook een heel droog gebied. Met maar 1,2 centimeter regen per jaar is dit eigenlijk niet noemenswaardig. Een bijzondere plaats dus. De naam zelf betekent “het lege kwartier”. Door de zandduinen maakt deze plaats zijn naam ook wel waar. Er is op het oppervlakte van 640.000m2 ook echt niks te vinden. Met een hoogte van 800 meter boven het zeeniveau vind je er wel een aantal planten die het overleven. Toch valt het wel onder de droogste woestijnen ter wereld. De hoogste temperatuur gemeten ligt rond de 56 graden.

Dallol in Ethiopië: warmste plekken op aarde

Over het algemeen is Afrika een warm land, maar als het gaat over warmste plaatsen ter wereld steekt de Ethiopische plaats Dallol er met kop en schouders bovenuit. Deze plaats ligt in de buurt van een actieve vulkaan in het gebied van Danakildepressie. In de jaren 60 van de twintigste eeuw was dit een plek waar mijnbouw plaatsvond. Tegenwoordig is het een verlaten gebied waar je niet zo snel meer iemand zult tegenkomen. Niet alleen tijdens de zomer, maar het gehele jaar door is het hier extreem warm. Dallol heeft dan ook iedere dag een gemiddelde temperatuur van 35 graden Celsius. Overdag kan de temperatuur zelfs oplopen tot 38 graden Celsius. Het is dus absoluut geen pretje om hier te zijn.

Dallol in Ethiopië

Wadi Halfa in Soedan

Vlak tegen de grens van Egypte aan vind je de plaats Wadi Halfa dat in het land Soedan gevestigd is. Het hoogste record dat in deze stad ooit gemeten is, was in april 1967 toen er een meting gedaan werd van 53 graden Celsius. Het bijzondere is dat de stad Wadi Halfa onder water kwam te staan toen men in 1971 werkte aan het project Aswan High Dam en een meer aanlegde. Op dat moment werden er 50,000 mensen geforceerd om hun stad te verlaten. Vandaar dat het tegenwoordig een hele verlaten plek is. Gedurende de zomer komt het veel voor dat hier heftige stofstormen plaatsvinden.

Warmste plaatsen ter wereld: Tirat Zvi in Israël

Ten westen van rivier de Jordaan ligt in de vallei de Beit She’an de plaats Tirat Zvi. Deze plek ligt 220 meter onder de zeespiegel en is gelegen in het land Israël. Van de ongeveer 1000 inwoners is het merendeel boer. Ruwe zomers zorgen er voor dat het moeilijk is om in Tirat Zvi te leven. Een warmterecord werd in juni 1942 behaald met een temperatuur van 54 graden Celsius.

Ghadames in Libië

In het zuidwesten van Libië vind je de Oasestad Ghadames die ook wel beschreven wordt als ‘de parel van de woestijn’. Deze plaats staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De bevolking bestaat uit ongeveer 10.000 inwoners. Hiervan wonen de meeste mensen in huizen die gemaakt zijn van dikke lemen muren. Dit is gedaan zodat de hete temperaturen van 55 graden Celsius goed te overleven zijn. Zeker in de zomer kun je maar het beste in je huis blijven.

Oase Libië

Kebili in Tunesië

Net als Ghadames is ook Kebili een Oase. Het bevindt zich in Tunesië in het noorden van Afrika. Men gelooft dat hier vroeger ook mensen gewoond hebben. In deze tijd zochten ze verkoeling bij het water en onder de palmbomen. Vandaag de dag wonen er nog steeds mensen, nu kunnen ze de warmte ontwijken in de gebouwde huizen. Maar hoe ze zulke hoge temperaturen elke dag uithouden? Dat is als Nederlander echt een grote vraag. De woestijnstad haalt regelmatig een temperatuur van boven de 50 graden en heeft een hoogst gemeten temperatuur van 56 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen is het een goed gebied voor fruitplanten. Voornamelijk dadels worden hier gekweekt die overal in de wereld verkocht worden.

Warmste plaatsen ter wereld

Timboektoe in Mali: warmste plaatsen ter wereld

Ten noorden van de rivier de Niger ligt de oude stad Timboektoe. Waarschijnlijk ken je deze plaatsnaam wel van verhaaltjes, maar wist je ook al dat dit in de buurt van de Sahara-woestijn is? Lang geleden was Timboektoe een hele bekende handelsplaats voor zout. De bevolking bestaat uit ongeveer 60.000 mensen. Dit is een flink aantal inwoners voor één van de warmste plaatsen ter wereld. Hoewel enorme zandduinen vaak de stad gedeeltelijk bedekken, kun je in de zomer temperaturen van 54 graden Celsius verwachten. Hier moet je dus heel goed tegen kunnen, mocht je hier willen wonen.

Dasht-e Lut-woestijn in Iran

Over de afgelopen 7 jaar heeft NASA de temperatuur in de Dasht-e Lut-woestijn in Iran gemeten. Dit werd gedaan met behulp van satellieten. Op een gegeven moment werd er een meting gedaan met een temperatuur van 70 graden Celsius. Met deze hoogste temperatuur ooit gemeten staat deze woestijn zeker op nummer één als het gaat om warmste plaatsen ter wereld. Met zo’n hoge temperatuur overleef je het als mens echt niet. Daarnaast bestaat er ook geen leven in deze zoutwoestijn omdat het een abiotisch gebied is. De Dasht-e Lut-woestijn is 321 kilometer lang.

Vind je dit een interessant onderwerp? Wellicht spreekt dan ook de top 10 koudste plaatsen ter wereld je aan. Uiteraard kun je ook één van onze andere artikelen lezen met interessante, vaak informatieve informatie over bijzondere top 10 lijsten.

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair