HomeBlogKoudste plaatsen ter wereld

Koudste plaatsen ter wereld

Wil jij dit jaar eens de koudste plaatsen ter wereld ontdekken in plaats van alweer naar een warme locatie te gaan? Dan komt deze top 10 lijst vast goed van pas. Hieronder beschrijven we de plaatsen met de geregistreerde laagste temperatuur op aarde. Het zijn waarschijnlijk geen plekken waar je graag wilt wonen, aangezien de temperatuur al snel ver onder de nul kan reiken. Toch kunnen het best bijzondere plaatsen zijn om over te lezen of om een keer te bezoeken. Uiteraard is het op de meeste plaatsen niet altijd koud. Maar wanneer je het gemiddelde van het jaar erbij pakt wordt je er als warmteliefhebber in ieder geval niet vrolijk van!

Rogers Pass

In de hoge bergpas van Canada vind je Rogers Pass. Deze plek in de Selkirk Mountains wordt gebruikt door de Canadese Pacific Railway en de Trans Canada Highway. Het is een kortere weg om over de rivir Columbia heen te gaan. Deze plek ligt 5610 meter boven zeeniveau en heeft de warmste temperaturen van dit lijstje. In 1954 daalde de temperatuur hier tot -57 en ook vandaag de dag kan het er ontzettend koud zijn. Toch behoort het tot één van de warmste gebieden van deze lijst als we het over een jaar bekijken. Een mooie start dus voor deze top 10 koudste plaatsen ter wereld.

Rogers pass

Eureka Canada

In het Canadese grondgebied van Nunavut vind je een onderzoeksbasis genaamd Eureka. Je vindt het op het schiereiland Fosheim en het is het derde meest noordelijke permanente onderzoeksgemeenschap. Het heeft elk jaar de laagste temperatuur gemeten van elk weerstation in Canada. Mocht je niet van neerslag houden, dan is dit wel de plek voor jou aangezien het hier ontzettend weinig regent. In totaal wonen er acht mensen die in de basis opereren. Ze houden de Eureka luchtvaartterrein, Evironment Canada weerstation en het Pearl onderzoekers laboratorium in werking zodat iedereen steeds weer nieuwe data binnenkrijgt. De gemiddelde temperatuur door het hele jaar heen bedraagt ongeveer -19 graden.

Northern Ice

Koudste plek op aarde

Het onderzoekstation genaamd Northern Ice is in Groenland één van de koudste plaatsen ter wereld. Van 1952 tot 1954 werd het gebruikt door de Brits Noord Groenlandse expeditie. Op deze expeditie werd een temperatuur van -66,1 graden gemeten. Veel is er niet bekend over deze locatie maar koud is het er in ieder geval wel. Het behoort tot één van de koudste plekken op aarde. De locatie ligt in het Barth gebergte en het Queen Louise land.

Prospect Creek

Met een minimum temperatuur van -62,2 staat Propect Creek in Alaska bekend als het koudste gebied in de Verenigde Staten. Net als in de andere gebieden wonen er maar weinig mensen. Het bijzondere is dat, ondanks de grote temperatuursverschillen er toch nog veel wilde dieren te vinden zijn. Ook de planten en bloemen overleven de zware temperaturen goed. Met 196 meter boven het zeeniveau is het geen hele hoge plaats. Toch blijft de temperatuur best laag waardoor je hier als koukleum beter niet kunt zijn. De hoogste temperatuur is in 1977 gemeten, dit was 31 graden. Dit is wel een uitzondering, aangezien het gemiddelde toch een stuk lager ligt.

Koudste plaatsen ter wereld

Snag: één van de koudste plaatsen ter wereld

25 kilometer ten oosten van Beaver Creek vind je Snag in Yukon. Het ligt in de vallei van de White River omgeven door al haar zijrivieren. De vallei Snag is een plaats waar je over het gehele jaar de laagste temperatuur van het Noord-Amerikaanse continent vindt. Met een gemiddelde temperatuur van 0 graden is het er ‘S winters extreem koud en zomers niet heel erg warm. Een gemeten record van -63 graden is hier ook de laagste temperatuur van Noord-Amerika ooit gemeten. Goed je lichaam inpakken dus als je hier op bezoek komt.

Beaver Creek Snag

Stanley

De stad Stanley heeft ongeveer 63 inwoners maar wordt toch beschouwd als één van de koudste plekken op aarde. Het is een plaats op een berg in Idaho en is meestal de koudste plaats buiten Alaska. Je vindt het midden in het Sawtooth nationale recreatiepark op een hoogte van 1896 meter boven zeeniveau. Vroeger woonde er meer mensen, toch zie je dit de afgelopen jaren sterk dalen. Wellicht dat dat ook veel te maken heeft met de ontzettend koude temperaturen. Nu wonen er ongeveer 30 huishoudens die de boel in deze omgeving draaiende houden.

Stanley Sawtooth

Oymyakon

Met een gemiddelde temperatuur van -50 in de maanden december, januari en februari past Oymyakon, ook wel Ojmjakon genoemd in Rusland heel goed in het rijtje Top 10 koudste plaatsen ter wereld. Ook de rest van de maanden is het hier ontzettend koud en blijft de gemiddelde temperatuur vaak onder de 0 graden. Het koudste wat hier ooit gemeten is, was in februari 1933. Op deze dag daalde de temperatuur tot maar liefst -67,7 graden celcius. Deze plaats ligt in de Indigirka riviervallei en ligt ongeveer 741 meter boven zeelevel. Het heeft rond de 500 inwoners die zich veel bezighouden met rendieren, vis en bont. En hoewel het erg koud is vindt je wel een warmtebron waardoor het water niet bevriest. Hier komt de naam Ojmjakon ook vandaan, dit betekent in het Jakoets namelijk niet bevriezend water.

Reindierkudde koud

Koudste plaatsen ter wereld: Eismitte

Eismitte, ook wel midden ijs of ijscentrum genoemd, is een expeditiesite waar de Duitse onderzoeker Alfred Wegener in 1931 stierf. De gemiddelde temperatuur op jaarbasis is -30 graden. De gemiddelde temperatuur in Juli ligt ongeveer rond de -12 graden. De temperatuur stijgt dus eigenlijk nooit boven de 0 graden. Doordat dit kamp zo dicht bij de poolcirkel zit is er continue één van 13 mei tot 30 juli. Van 23 november tot 20 januari komt de zon nooit op waardoor de temperaturen ook aanzienelijk kouder zullen aanvoelen. Geen fijne plek dus om te zijn.

Ulaanbaatar: de koudste hoofdstad van de wereld

Op een hoogte van 1350 meter boven de zeespiegel vindt je de plaats Ulaanbaatar in Mongolië. Het is de meest bevolkte plaats op deze lijst en wordt in de winter toch als de koudste hoofdstad beschouwd ter wereld. De gemiddelde temperatuur in januari is ongeveer 24,5 graden en over het gehele jaar heen heeft het een gemiddelde van -1,3 graden celcius. Het heeft een heel afwisselend klimaat. Zo kan het in de zomer gewoon 35°C worden en in de winter afkoelen tot -40. Er valt weinig neerslag en wanneer er wel neerslag valt is dit voornamelijk in de zomer. Deze plaats is een belangrijk knooppunt tussen de trans-Siberische spoorlijn en het Chinese spoorwegennet. Er gaan dus jaarlijks veel mensen door deze plaats heen terwijl het toch gezien wordt als de koudste hoofdstad van de wereld.

Koudste stad ter wereld

Koudste plek op aarde: Vostok

Vostok is een Russisch poolstation in Antarctica. Het is vernoemd naar het schip voorstok waarmee de ontdekkingsreiziger Fabian Gottlieb von Bellingshausen in 1819 en 1820 in deze omgeving aan het varen was. Van april tot en met oktober heeft het een gemiddelde temperatuur van ongeveer -65 graden. En dat terwijl de temperatuur van november tot maart gemiddeld -42° is. Het is dus één van de koudste plaatsen ter wereld met temperaturen van -30 tot -40 graden in de zomer en in de winter maar liefst -60 tot -70 graden. Het heeft een hoogte van 3488 meter boven zeeniveau en ligt ongeveer 1000 kilometer ten noorden van de zuidpool. Er gaan nog geregeld onderzoekers naar dit station. Hier doen ze voornamelijk onderzoek naar het ijs. Deze plaats heeft ook het temperatuur record op zijn naam staan van maar liefst-98,4 graden.

Meest populair