Het krijgen van een baby is vermoedelijk de grootste verandering die je ooit in je leven kunt hebben. Je valt gelijk in een diep gat waar je onbekende dingen moet leren die veel tijd en energie kosten. Het maakt niet uit hoeveel jij je erop voorbereid: het zal toch altijd anders zijn dan hoe je verwacht had dat het zou zijn. Natuurlijk is het allemaal de moeite waard omdat je een kind krijgt waar je met al je liefde van kan houden. Door het internet en mensen om je heen hoef je er gelukkig niet helemaal blind in te stappen. Toch hebben we deze lijst opgemaakt met dingen die goed zijn om te weten voordat je een kind neemt om je nog wat meer op weg te helpen.
Grenzen stellen is vanaf het begin belangrijk
Waarschijnlijk heb je tijdens je zwangerschap al grenzen moeten stellen toen iedereen het gevoel had dat ze toestemming hadden om je buik aan te raken. Er is dus ook een grote kans dat je al klaar bent om de grenzen nog wat op te schroeven wanneer je kind geboren is, of toch niet? Je zult merken dat wanneer je een baby hebt iedereen zich genoodzaakt voelt om er naar te kijken, het aan te raken en op te pakken. Elke kans die ze krijgen zullen ze nemen om maar te genieten van jouw creatie. Of het nu je eigen ouders zijn, mensen in de winkel of totaal onbekenden. Het maakt niet uit, een baby heeft een bepaalde aantrekkingskracht waar je als ouders voorzichtig mee om moet gaan. Bedenk vooraf alvast wat je wel en niet wil dat zowel bekenden als onbekende mensen met je baby doen.
Je zult gezamenlijk als koppel grenzen moeten stellen aan wat je denkt dat het beste is voor je baby. Zodra jij verteld hebt dat je zwanger bent zul je het gelijk al merken. Overal wordt er ongevraagd advies gegeven en krijg je tips hoe jij het kind op moet voeden. Eerst zul je hier blij mee zijn maar na een tijdje zul je merken dat het toch wat minder prettig is dan je eerst dacht. Het probleem is namelijk dat iedereen iets anders zegt waardoor je dus alleen maar meer vragen krijgt. Op deze momenten is het al goed om te beginnen met grenzen stellen zodat je zelf ook de rust en tijd hebt om samen jullie eigen weg overal in te vinden. Het is tenslotte jullie baby en niet die van de ander.
Pin je niet vast aan het geboorteplan
Hoewel je vaak al vooraf veel plannen hebt over wat je wilt proberen voor de geboorte van jouw baby, kan hij of zij vaak andere ideeën hebben. Zo kan het zomaar zijn dat je veel eerder of later zal bevallen dan je op de planning hebt staan. Vandaar dat het goed is om je niet volledig te focussen op het geboorteplan maar er los in te staan. Gaat er iets anders dan gepland? Geen probleem! Het is niet anders en we gaan met de nieuwe flow mee. Wanneer je je namelijk ergens aan vasthoudt en het loopt toch anders zal het tijdens de zwangerschap als een klap binnenkomen. Hierdoor verloopt het proces van de bevalling wat stroever en kunnen hier ook problemen door ontstaan.
Geboorteplan: alleen voor je wensen, niet de verplichtingen
Niet alleen tijdens de bevalling kan het vastpinnen aan het geboorteplan problemen geven. Ook hierna kunnen deze niet nagekomen verwachtingen ervoor zorgen dat je in een depressie komt. Dit is uiteraard niet fijn als je net je eerst kindje hebt gekregen en vandaar ook dat het beter is om dit te voorkomen. Een geboorteplan is er om zoveel mogelijk jouw wensen duidelijk te maken aan de verloskundige en kraamverzorgster. Maar als er om wat voor reden dan ook van afgeweken moet worden om te voorkomen dat je kind in gevaarlijke situaties komt dan gaat dit vaak om seconde werk en is er geen tijd om te overleggen.
Voorbereid zijn op alle geboorte mogelijkheden is belangrijk. Het van tevoren weten dat je gewoon niet alles in handen hebt als het gaat over hoe je baby ter wereld komt kan de druk wegnemen. Zeker als het niet in lijn is met het plan dat je beschreven hebt. Uiteraard is het wel goed om je wensen wel op te schrijven: grote kans dat in ieder geval een aantal van je wensen in vervulling zullen gaan.
Postpartum-depressie komt veel voor
Je hebt naar alle waarschijnlijkheid wel eens gehoord van postpartum-depressie, maar weet je ook dat ongeveer één vijfde van de nieuwe moeders hier last van heeft? Houd er dus rekening mee dat er een kans bestaat dat je hier zelf als moeder ook last van krijgt en dit heel normaal is. Tijdens een bevalling komt een stemmingswisseling of een angststoornis het meeste voor. Van alle moeders heeft 20% hier wel eens last van. Het bijzondere is dat dit niet alleen bij moeders het geval kan zijn.
Maar liefst 10% van de mannen kan deze complicatie ook krijgen: en zij hoeven niet eens te bevallen. Dit kan voor beide erg verontrustend zijn omdat je niet weet waarom dit jou overkomt. Je krijgt het idee dat je als ouder faalt en gaat twijfelen aan jezelf. Ben ik wel goed genoeg? Waarom heb ik dit eigenlijk gedaan? Allemaal vragen die in deze periode ontstaan.
Als je van tevoren weet dat dit veel voorkomt kun je een aantal van deze negatieve gevoelens en ideeën verzachten. Het is niet jouw schuld. Je bent niet de enige die hier last van heeft, het komt voornamelijk doordat er zoveel in je leven in één moment verandert. Met hulp zul je je snel weer goed voelen. Het is dus echt belangrijk dat je je schaamte aan de kant zet en hulp gaat zoeken. Dan zul je ook de hulp krijgen die er nodig is en kun je ook tijdens de eerste maanden van je baby genieten. Ben je bang voor hetgeen wat er met je gebeurt in een depressie? Lees jezelf dan vooraf in zodat je weet wat je kan verwachten. Zo sta je niet volledig voor verassingen en ben je goed voorbereid: ongeacht of je hier last van gaat krijgen of niet.
Borstvoeding geven vergt oefening
Als je borstvoeding wil geven, wees dan niet geschokt als je wat hulp nodig hebt en niet alles op rolletjes loopt. Veel mensen denken dat het aanleggen aan de borst vanzelf gaat. Dit is op zich ook niet raar aangezien er tijdens de zwangerschap weinig aandacht aan wordt besteed. Eerst moet het kind leren om aan te happen. Daarna is het nodig dat jij leert hoe je het kind aanlegt. En juist dit is het lastigste aangezien er in verschillende situaties anders aangelegd moet worden. Gelukkig helpt de kraamverzorgster hier wel mee voor zover dat kan en anders wordt de lactatiedeskundige ingeschakeld.
Deskundige hulp en gewenning
Veel vrouwen zeggen altijd dat ze het wel fijn hadden gevonden als ze wisten dat borstvoeding geven oefening vergt. Zo kan het de eerste weken best wel wat pijn doen aan je borsten en is het aanleggen vaak een hele klus. Na een paar weken zal de pijn wel verminderen en zullen de borsten en de baby aan elkaar gewend zijn. Wees niet bang om een deskundige in te schakelen of bij de verloskundige aan de bel te trekken. Zeker wanneer je denkt dat het kindje niet goed drinkt kan dit ernstige gevolgen hebben.
Valt het kind af of heeft het geen zin meer in drinken? Neem dan altijd contact op maar ook voor vragen of twijfels is het altijd goed om dingen na te vragen. Het is beter dat je teveel vraagt dan achteraf tegen een probleem aan te lopen. Een beetje doorzettingsvermogen is wel nodig maar uiteindelijk heb je er altijd profijt van. Je kunt namelijk altijd voeden en bent niet afhankelijk van warm water en melkpoeder. Borstvoeding blijft toch de beste voeding voor een baby tot 6 maanden. Hierna wordt het aangeraden om bijvoeding te geven. Hoe dan ook is het wel handig om te weten dat je niet de enige bent die wel eens tegen een voedingsprobleem aanloopt en kun je als je nog geen kind hebt je alvast voorbereiden op dit proces.
Meer hulp en ondersteuning nodig dan je verwacht
Als je gewend bent om alles alleen te doen, zul je eraan moeten wennen dat dit niet mogelijk is wanneer je een baby hebt. Dan is het juist zo dat je alle hulp wilt die je kunt krijgen. Er zijn heel veel middelen beschikbaar om jezelf klaar te maken voor de komst van je baby, en veel aanstaande moeders hebben dit ook goed voor elkaar. Maar hoe goed je je ook voorbereid, je lichaam heeft een hele slag gekregen en dat heeft impact op je leefstijl. Wijs daarom ook geen hulp af en voel je niet schuldig als je meer hulp nodig hebt dan andere mensen om je heen.
Voorbereiding en hulp van vrienden
Of het nu vrienden en familie is die jouw helpt of dat je de kraamverzorgster wat langer laat komen: dit maakt niet uit. Als jij het nodig hebt, is het nodig dat er mensen om je heen zijn. Al is het alleen maar om je op gang te helpen. Denk hier niet alleen aan praktische hulp. Ook een schouder om even op te huilen kan heel fijn zijn. Een vriend of familielid die even op de baby past terwijl jij even gaat slapen is ook zeker geen overbodige luxe.
Qua voorbereiding is het goed dat je alle spullen in huis hebt die je voor een baby nodig hebt. Daarnaast is het ook goed om jouw voorraadkast op orde te hebben. Heb je wat tijd over? Denk er dan eens aan om wat maaltijden te bereiden. Deze kun je dan invriezen zodat je ze in drukke weken gelijk op kunt warmen. Toch is het eigenlijk altijd wel zo dat er iets vergeten wordt. En dan is het mooi als jouw eigen man thuis kan blijven en iemand anders hetgeen wat je mist even ophaalt.
Voorbereiden baby: vraag vooraf en wijs ze niet af
Vraag vooraf wat mensen of ze er voor open staan om je te helpen wanneer je het nodig hebt en wijs ze niet af als ze nee zeggen. Zij hebben ook hun eigen leven en moeten meestal ook werken. Maar door een aantal mensen te vragen zul je het uiteindelijk wel voor elkaar krijgen. En ben je de kraamverzorgster even zat? Dan kun je altijd aangeven dat je even rust nodig hebt. Heb je geen hulp die een handje kan helpen als het nodig is? Geef dit dan aan tijdens de zwangerschap bij de verloskundige. Zo kan er altijd gekeken worden naar een passende oplossing en kun jij met een gerust hart de bevalling ingaan.
Er is niets mis met andere voeding voor jouw kind
Wanneer je ingesteld bent op borstvoeding geven, maar het blijkt dat jouw baby anders moet worden gevoed (of als je vanaf het begin flesvoeding wilt geven), begrijp dan dat zolang jullie baby eten binnenkrijgt het goed is. Soms is er gewoon geen andere keus omdat de melk niet voedend genoeg is of dat er niet genoeg melk uit de borsten komt. Wanneer dit het geval is zul je jouw idee van voeding los moeten laten en door moeten gaan met de andere mogelijkheden die er zijn.
Iedereen kan een mening hebben over de meest effectieve manier om je baby te voeden. Toch is niet alles altijd mogelijk. Zo kan het ook zijn dat de baby een melkallergie heeft waardoor er weer een compleet andere voeding gegeven moet worden of is het aanhappen niet vanzelfsprekend waardoor er steeds opnieuw naar alternatieven gekeken moet worden. Het belangrijkste in dit geval is dat het kind eten krijgt. Focus op het voeden van je baby, niet op wat mensen van je verwachten te proberen. Het enige wat je hoeft te doen is je baby voeden. Of het nu flesvoeding, moedermelk of een combinatie van beide is, het verwijst niet naar hoe goed je als ouder bent. Je kent jezelf het beste, dus doe wat voor jou werkt en voor zowel jou als je baby gezond is.
Let niet op wat andere mensen in je omgeving zeggen dat je moet proberen. Tenzij het de lactatiedeskundige, kraamverzorgster, arts of verloskundige is. Je hebt zelf al genoeg aan je hoofd en kan er niet nog wat extra meningen van jan en alleman bij hebben. Zonder voeding kan je kind een achterstand oplopen. Het is dus belangrijk dat er gelijk gehandeld wordt en de baby voeding binnenkrijgt, ongeacht wat er aan de hand is.
Het krijgen van een kind eist zijn tol op je relatie
Of je relatie nu solide is of niet, verwacht dat je pasgeboren baby invloed zal hebben op jullie relatie. Het hebben van een baby eist zijn tol op je relatie. Dit zul je ook van andere jonge ouders horen wanneer je dit vraagt. Sommige zullen zelfs beweren dat dit hun relatie heeft vernietigd. Je kunt nu gaan denken: dat is bij ons niet mogelijk aangezien we zo’n goede relatie hebben. Toch is dit wel een ultieme test die helaas meestal wel wat schade oplevert.
De realiteit is dat hoe goed je relatie ook is, een kind wel alles aan het schudden zal brengen. Dit komt voornamelijk omdat je uitgeput bent en overspoeld wordt met nieuwe ervaringen. En wanneer de baby dan ook nog niet wil slapen, je man de was maar niet aanzet of de vrouw tijdens de voeding in slaap valt en bijna op de baby valt zal de bom uiteindelijk wel eens uitbarsten. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de koppels ontevreden is over hun relatie wanneer de baby geboren wordt. En het grootste gedeelte hiervan komt doordat de communicatie tussen man en vrouw niet goed genoeg is.
Om de eerste weken met baby te overleven zonder kleerscheuren is het belangrijk om elke dag met elkaar te praten. Vraag aan elkaar hoe je je voelt, wat je mist en praat vooral over de goede en mooie dingen van het hebben van jullie kind. Vergeet uiteraard niet om over de uitdagingen en moeilijke dingen te praten maar focus je voornamelijk op de leuke dingen. Jullie kindje is geboren en dat is prachtig. Het is niet altijd even makkelijk en het vergt de eerste weken ontzettend veel energie. Maar als je er uiteindelijk op terug kijkt zul je zien dat het het allemaal waard was en is.
Het is prima dat je niet elke minuut van je baby houdt
Voel je niet schuldig als je niet in een buitengewoon constante staat van je baby kan houden met volle liefde en zaligheid. Zelfs als je je nieuwe kind voor het eerst ontmoet verwacht dan niet dat je reactie gelijk blijdschap is. De mogelijke pijn en uitputting waar je in dit moment doorheen bent gegaan kunnen ervoor zorgen dat je net wat anders reageert dan je eigenlijk wil. Sommige moeders hebben dat onmiddellijke, overweldigende, liefde op het eerste gezicht gevoel met hun pasgeborenen; anderen niet. En dat is oké. Na een tijdje zal dit wel komen zodra je tot rust bent gekomen en weer kan genieten van je omgeving.
Je kunt niet altijd elke minuut aan de baby denken en hem of haar liefhebben. Je bent zelf ook bezig met een proces van herstel en dan is het ook belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen. Het is heel veel arbeid en het veroorzaakt geen slecht ouderschap. Vaak voelt men zich schuldig terwijl dit echt niet nodig is. Het is normaal dat je een tijd hebt waar je blij en gelukkig bent en een tijd dat je even aan jezelf moet denken. Dit maakt jou geen slechte vader of moeder maar wel een mens die ook gevoelens heeft. Je weet namelijk wat je zelf nodig hebt. Uiteindelijk is dit dus alleen maar positief in plaats van negatief.
Kind krijgen: alles is een fase
Terwijl je bezig bent, heb je een lastige tijd voor de boeg. En zodra het gaat om het krijgen van een pasgeborene is het even extra vechten tegen de moeite, vermoeidheid en pijn. Besef dan wel dat dit niet permanent is maar dat dit tijdelijk zo is. Baby’s groeien en veranderen heel snel gedurende hun eerste jaar. Niets duurt te lang, dat is geruststellend om te weten wanneer je tegen problemen bij een pasgeboren baby aanloopt.
Of het nu gaat om slaapproblemen, aanhankelijkheid of problemen met voeden, geef het tijd en het zal uiteindelijk beter worden. Het kan zomaar zijn dat het op de ene dag heel slecht gaat en er van de ene op de andere dag er geen enkel probleem meer is. De baby’s groeien zo snel en worden op hetzelfde tempo volwassen. Hierdoor lossen sommige problemen waar je tegenaan loopt vanzelf op. Dit alles zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen.
Wanneer het teveel impact op je leven heeft, en het invloed gaat hebben op je baby, is het wel verstandig om hulp in te schakelen. Zo weet je zeker dat zowel jij als je kind er geen last van zullen hebben. Toch kan het wel geruststellend zijn als je weet dat hetgeen waar je tegenaan loopt niet voor eeuwig is. Het is en blijft een fase waar je tijdelijk doorheen moet breken.
Het wordt uiteindelijk weer normaal
Hoewel je misschien wilt dat je nooit meer terug zult gaan naar een standaard leven, zul je dat wel doen. Alles wat je nu doet zal de nieuwe standaard voor normaal worden. En na een paar dagen is hetgeen wat je eerst zo bijzonder vond niet zo bijzonder meer. Dit betekent niet dat je niet meer kan genieten van je baby, integendeel zelfs. Maar je geniet steeds opnieuw van de nieuwe dingen die je met je kind meemaakt.
Het eerste jaar, en dan met name de eerste vier maanden, is een klein beetje gek. Je lichaam is aan het herstellen van de bevalling en het zwanger zijn. Je leven is helemaal de andere kant opgegaan. En nu ben je verantwoordelijk voor dingen waar je eerst nog helemaal geen raad mee wist. Maar op een dag ben je jezelf weer en ga je weer je hele toekomst positief tegemoet. Je hebt alles rondom het babyleven weer onder controle en begint ook je eigen leven naast de baby weer op te pakken. Dit is het moment dat alles weer normaal begint te worden en je weer uitkijkt naar andere uitdagingen. En dat natuurlijk nu samen met je kind en partner in plaats van met zijn tweeën.
Conclusie tips krijgen van een kind
Een kind hebben is ontzettend leuk. Je leert er zelf ook heel veel van en er wordt tegelijkertijd ook een spiegel voor je neus gehouden die jou reflecteert. Je groeit er van en ontdekt nieuwe dingen van jezelf. Maar wanneer je problemen tegenkomt kan het ook een negatieve kant hebben. We hopen dat dit artikel een aantal van de zorgen, twijfels en zelfverwijt hebben weggehaald. Zolang jij hulp zoekt wanneer het nodig is en niet teveel verplichtingen hebt van hoe alles moet gaan weet je zeker dat ook jij klaar bent om de bevalling in te gaan. Welke van de bovenstaande dingen die goed zijn om te weten voordat je een baby neemt wist jij nog niet?