HomeReceptenThaise Loempia's

Thaise Loempia’s

In Nederland zijn wij wel bekend met cultureel eten, zo is de Thaise Loempia in ons land ook eigenlijk niet meer weg te denken. Ga je naar de Chinees of naar de wok? Dan is de kans groot dat er ook loempia’s op het menu staan. Maar ook op verschillende straathoeken zie je loempia kraampjes staan en in de supermarkt kun je deze snack ook gewoon kant en klaar kopen. Uiteraard is het veel leuker om zelf thuis Thaise Loempia’s te maken. Zeker wanneer je een feest organiseert is het ontzettend leuk om verschillende lekkere hapjes op tafel te kunnen zetten.

Wanneer je met kokkerellen bezig bent, is het leuk om met een bepaald thema te werken. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor Spaanse tapas. Maar ook Mediteriaans, Turks of Aziatisch eten valt vaak heel goed in de smaak. De Thaise Loempia valt ook onder andere onder de laatste categorie. Lees hieronder hoe je deze knapperige snack zelf kunt bereiden.

Let op: Voor het maken van deze snack ben je minimaal 2,5 uur kwijt. Het ontdooien van het deeg waarmee je de loempia’s maakt duurt namelijk 2 uur. Voor de bereidingstijd ben je 30 minuten kwijt. Deze loempia’s zijn niet geschikt voor in de frituurpan, dit is echt een gerecht dat je in de oven maakt.

Thaise Loempia’s

Course: Recepten
Hoeveel

4

personen
Voorbereiding

5

minutes
Kooktijd

20

minutes

Voor het maken van dit Thaise loempia recept heb je niet veel ingrediënten nodig. De basis bestaat uit groente, vlees en filodeeg. De overige ingrediënten zijn er om de smaak te versterken en zo het gerecht nog lekkerder te maken.

Ingrediënten voor Thaise Loempia’s

  • 250 gram Chinese wokgroente taugé-rode paprika

  • 150 gram gerookte kipreepjes

  • 6 vellen diepvries filodeeg

  • 3 Eetlepels Thaise Vissaus

  • 1 Rode Peper

  • 3 Eetlepels traditionele olijfolie

  • Verse Gember

  • Zout en peper naar smaak

  • Overige benodigdheden
  • Een goede wokpan of een braadpan

  • Bakpapier

  • Bakje

  • Kwast

  • Mes en lepel

Thaise Loempia’s maken

  • Zoals je al hebt kunnen lezen kost het 2 uur om het filodeeg te ontdooien. Leg dit dus een lange tijd van tevoren op het aanrecht voordat je begint met de bereiding van de loempia’s.
  • Voor het bereiden van Thaise Loempia’s begin je met het halveren van de rode peper. Verwijder ook de zaadlijsten en snijd de peper vervolgens in dunne reepjes.
  • Pak de gember erbij en schil deze. Na het schillen snijd je de gember heel fijn. Vervolgens roer je de gember samen met de peper door de Thaise vissaus.
  • Zet de wokpan of braadpan op het vuur en giet hier 1 eetlepel olijfolie in. Doe de wokgroente in de pan en bak dit voor ongeveer 3 minuten. Schep de groente regelmatig om en roer daarna ook het mengsel van de vissaus er doorheen. Nadat je bovenstaande allemaal gedaan hebt laat je de groenten afkoelen en schep je de kipreepjes er doorheen.
  • Verwarm de oven voor op een temperatuur van 200 °C. Indien je een gasoven hebt, verwarm je deze voor op stand 4. Leg ook alvast wat bakpapier op de bakplaat zodat je straks snel aan de slag kunt.
  • Pak er een vel filobladerdeeg en bestrijk met een kwastje de hoeveelheid van 1 eetlepel olie over één helft van het bladerdeeg. Schep aan de korte kant met een eetlepel het groentemengsel in het bladerdeeg. Zodra je dit gedaan hebt, vouw je de zijkanten ongeveer 2 centimeter naar binnen. Rol vervolgens de filodeeg om de vulling heen. Herhaal deze handeling 12 keer zodat alle Thaise loempia’s klaar zijn.
  • Als je klaar bent met het maken van de Thaise Loempia’s heb je er als het goed is 12 uit het filodeeg kunnen krijgen. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om meer of juist wat minder te bereiden.
  • Na het bereiden leg je alle loempia’s op het bakpapier dat je van te voren in de oven hebt gelegd. Liggen de loempia’s op de het bakpapier? Bestrijk ook deze dan met het kwastje met olie. De baktijd voor de Thaise Loempia’s is ongeveer 20 minuten. Op het moment dat ze een mooie bruine kleur hebben, mogen ze de oven uit.

De loempia’s zijn klaar

In principe maakt het niet heel veel uit of je de loempia’s warm of koud eet. Heb je gekozen om de loempia warm te eten? Dan is het verstandig om even in de loempia te blazen voordat je een hap neemt. De groente binnenin is in de meeste gevallen namelijk heel erg, maar vooral verraderlijk, heet. Dus om te voorkomen dat jij je mond brandt is het een goed idee om eerst even wat hitte eruit te blazen. Uiteraard kun je er ook een saus op doen om zo de warmte al wat af te blussen.

Sauzen die goed bij Thaise Loempia’s passen zijn zoete chilisaus en loempia saus. Beide kun je in grote hoeveelheden in de supermarkt vinden. Wil je jouw loempia’s op een leuke manier serveren? Leg ze dan in een stoommandje en zet deze op de tafel. Door de loempia’s op deze manier te presenteren zet je gelijk een Oosterse sfeer neer die mooi aansluit bij het thema van jouw feest.

Conclusie

Een heerlijke loempia kun je als snack en als bijgerecht eten. Het is simpel en snel zelf te maken door het te stomen of te frituren. En het leuke eraan is dat jij zelf kan bepalen wat de vulling is. Door het in de oven te doen zal het geheel wat minder vettig zijn. Maar uiteraard geeft de echte vette hap ook wel iets extra’s met zich mee.

Wil je meer leren over de chinees kookstijlen of zoek je een nieuw recept? Dan kun je ook het artikel over Chinese gerechten lezen. Hier vind je de top 10 recepten die je zeker eens uit moet proberen. En de meeste hiervan kunnen net als bij een Chinees restaurant prima gecombineerd worden met de Thaise loempia.

Meest populair