HomeBlog10 verbannen Familiefilms om bijzondere redenen

10 verbannen Familiefilms om bijzondere redenen

Wil je een leuke familiefilm kijken in het buitenland en dan blijkt de film daar verbannen te zijn? Dat zou zomaar kunnen voor komen met deze top 10 verbannen familiefilms. Het blijft raar om dit te horen, zeker als je in Nederland woont. Toch is het mogelijk en gebeurt het vaak om hele aparte redenen. Een familiefilm heeft normaal gezien geen slecht taalgebruik en bevat ook geen drugs of alcohol. Er zou dus toch geen reden moeten zijn om het te verbannen? Het zou toch kindvriendelijk moeten zijn? Hieronder beschrijven we 10 verbannen familiefilms en beschrijven we ook de reden. Pak wat popcorn erbij, want je komt de meest bijzondere redenen tegen.

Beauty and the beast

In 2017 regisseerde Bill Condon de film Beauty and the Beast. Dit is een Amerikaanse musicalfilm die geproduceerd werd door Walt Disney. Een mooie verfilming van de gelijknamige animatiefilm uit 1991. Toch was niet iedereen even blij met deze verfilming en werd het in zowel Koeweit als Maleisië verboden. Dit gebeurde natuurlijk niet zomaar. Voordat de film uitkwam vertelde de regiseur over een homo moment in de film. En aangezien Maleisië en Koeweit beide moslimlanden zijn, werd de film verbannen door de homoseksuele ondertoon. Het bijzondere is alleen dat er eigenlijk geen homo momenten in de film voorkomen. Je ziet wel een shot van precies drie seconden lang waar twee mannen met elkaar dansen. Dit is het enige wat er zichtbaar is.

De film is in Koeweit nog steeds verbannen. Maleisië heeft later toch besloten om Beauty and the beast wel toe te laten. Ze hebben de volledige film toegelaten met een PG13 rating. Hoewel er meestal dan nog wel in de film gesneden wordt, was dit hier niet het geval, het shot dat eerst afgekeurd werd is gewoon te zien. De reden dat het nu wel goedgekeurd werd is dat het ministerie van Binnenlandse zaken de elementen die hieraan gerelateerd waren te klein vond. Dit hoeft de positieve kant van een film niet te beïnvloeden waardoor de keuze dus is gemaakt om de film in zijn volledigheid weer toe te staan.

Wonder Woman

Hoewel het met 12 jaar en ouder voor sommige mensen niet onder de familiefilm past, hebben we deze toch in het rijtje gezet. Dit voornamelijk omdat het een film is op basis van een welbekende actieheld en dit vaak ook door jongere kijkers wordt gekeken. Je zou waarschijnlijk niet kunnen raden waarom de Arabische Liga de film Wonder Woman bij de verbannen familiefilms heeft gezet. Dit heeft niks met de actie te maken en ook niet met het geweld. Maar wel met de hoofdactrice, Gal Gadot. Zij heeft namelijk twee jaar in de Israëlische defensiekracht gediend. Hierin steunde ze Israël waardoor Libanon genoodzaakt was om de film te blokkeren. Door de grote conflicten tussen Libanon en Israël heeft Libanon besloten om alle producten uit Israël te verbieden. Nu komt deze film niet uit dit land maar had het wel een groot verhaal erachter.

Gal Gadot speelt niet alleen in deze film en andere films zoals Dawn of Justice en Batman Vs. Superman zijn wel gewoon te zien in dit land. Wel is er veel gedoe omheen geweest en heeft een groep geprobeerd om ook deze titels te boycotten. Rania Masri, een aanhanger van de campagne om supporters van Israël te boycotten legt het als volgt uit: “Wanneer wij Wonder Woman in Libanon zouden accepteren zouden we de relatie met een vijandelijke staat normaliseren.” En dat is juist iets wat ze niet kunnen doen. Ze zijn overigens niet de enige die deze film niet in hun land toelaten, ook Tunesië en Qatar volgen hun voorbeeld en verbannen de film. Beide landen doen dit om precies dezelfde redenen.

Verbannen familiefilms: Shrek 2

Zoals je bij Wonder Woman al kon lezen was die verbannen doordat er verbintenissen waren met Israël. Nu zou je denken dat Israël precies hetzelfde doet en hierdoor Shrek daar niet is toegestaan. Maar dit zit toch even heel anders in elkaar.

De tweede film van Shrek werd verbannen omdat Dreamworks Animation een grap had geplaatst in de Hebreeuwse kopie. Dit ging over de Israëlische zanger David Daor. Dit is waarschijnlijk gedaan door de welbekende falsetto van de zanger. Een personage zegt tegen een ander: “Laten we een David Daor op hem doen”. Dit wordt op zo’n manier gezegd dat ze hem eigenlijk proberen te ontmannen. De reactie van de zanger was dan ook terecht: “De film is bedoeld om mij voor eens en altijd als eunuch neer te zetten. Een man zonder testikels, een lachertje in plaats van een zanger.” En dat alles werd gedaan omdat deze man zo hoog zingt.

De districtsrechtbank in Tel Aviv nam de zaak gelijk serieus. In een aantal theaters werd de film verwijderd. Gelukkig was dit niet voor lang, na een overleg kwam er een oplossing. De Hebreeuwse kopie werd iets aangepast. De zin werd veranderd in: “laten we een zwaard pakken om hem te castreren” zodat de naam Daor niet meer zichtbaar was. Dit stelde de advocaten tevreden waardoor de film weer volledig mocht draaien.

Mickey Mouse – The Barnyard Battle

Verbannen familiefilmsAls je aan Mickey Mouse denkt, denk je waarschijnlijk aan veel plezier. De films zijn grappig waardoor je zelf heerlijk relaxt kan lachen. Toch denken ze er niet overal zo over en behoort dit helaas ook tot de verbannen familiefilms. Zo heeft Duitsland in het jaar 1929 de short film van Mickey Mouse verbannen. Deze film genaamd The Barnyard Battle ging over een leger van katten dat ging vechten tegen een leger van muizen. Een grappig verhaal maar er was één onderdeel dat niet zo goed in de smaak viel. De katten droegen namelijk een hoofddeksel die leek op een Duitse militaire helm. Deze staat bekend als de pickelhaube, een type helm dat al in 1842 werd ingevoerd onder de koning Frederik Willen IV.

De grootste reden voor de ban was dat het beledigend was voor de nationale waardigheid. Dit was overigens niet de enige Mickey Mouse die verboden werd in de wereld. Ook de short film genaamd The mad Doctor deed wat stof opwaaien. Door de horror elementen die hierin te zien waren, werd deze geblokkeerd in zowel Duitsland als de Verenigde Staten. Dit om de kinderen in deze landen ook te beschermen en gelijk ook zodat de ouders met een gerust hart de tv aan kunnen laten staan. Zo zie je maar weer dat zelfs iets wat onschuldig lijkt toch nog voor problemen kan zorgen.

Christopher Robin

Jawel, eigenlijk is Christopher Robin in China geblokkeerd door een internetmeme. Hoe dit precies zit? Dat leggen we uit maar dan moeten we bij deze verbannen familiefilm beginnen met PewDiePie. Hij verspreidde een hele reeks met memes in 2017. Hierin werd de Chinese leider Xi Jinping vergeleken met de kinderboekpersonage Winnie de Poeh. Doordat dit uit de hand liep werd alles met Winnie de Poeh geblokkeerd in China, dus ook de film.

Het account van de youtuber PewiePie, één van de grootste en meest verdienende YouTubers ter wereld, werd eveneens geblokkeerd. Hierdoor kunnen Chinezen niet meer naar zijn content kijken. De film Christopher Robin gaat niet specifiek over Winnie de Poeh. Het is een combinatie van animatie en liveactionbeelden. Het gaat meer over de ontdekkingstocht naar het jongetje die zijn verbeeldingskracht is verloren. Wel is Winnie de Poeh één van de hoofdpersonages in de film. Vandaar dat ook deze film geblokkeerd is. Een actie om eigenlijk de leider van het Chinese volk te redden van een uit de hand gelopen vergelijking.

Little Women: een onschuldige verbannen familiefilm

Alweer een film die niets ergs op het scherm toont. Toch is ook dit verbannen, en wel door de Fillipijnse regering. In 1998 beschreef de actrice Claire Dane namelijk de stad Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, als de geur van kakkerlakken. Ook zei ze dat er overal ratten waren en gooide ze nog meer gekke opmerkingen naar de stad toe.

Zoals je wel kunt bedenken was de staat hier niet zo blij mee. Hierdoor verklaarde ze haar als een persona non grata, oftewel een ondankbaar persoon. Daarnaast plaatste ze per direct een verbod op alle films waarin zij de hoofdrol had. En daar hoorde Little Women ook bij, één van haar best beoordeelde films aller tijden. Zo wordt een normale familiefilm dus tot vandaag de dag nog steeds geblokkeerd in dit land. Claire Dane heeft later wel haar excuses aangeboden en gezegd dat de opmerkingen niet gepast waren. Dit heeft alleen geen effect gehad op het verbod op alle films met haar in de hoofdrol.

De Marx Brothers

De Marx Brothers is de naam van een groep komieken van Amerikaanse, Joodse afkomst. Tussen 1905 en 1949 maakten ze in totaal dertien speelfilms die erg populair waren onder de bevolkingen. Zo zijn er verschillende films die nu nog steeds worden beschouwd als de grappigste films aller tijden. Tussen 1933 en 1945 speelde er alleen iets raars af wat wij als Nederlanders nu wel kunnen begrijpen. Je kon namelijk geen enkele film van hun in Duitsland bekijken. En dat allemaal omdat de leden van de beroemde comedygroep Joods waren. Een erg grote stap die best wel een impact had in de omgeving.

Duitsland is niet het enige land die de films van Marx Brothers op de lijst met verbannen familiefilms zet. Ook in Italië is een film verboden. Hier gaat het niet om elke film, maar specifiek om de “Duck Soup” uit 1933. Dit kwam omdat premier Benito Mussolini de film als een persoonlijke aanval beschouwde. En dat moet je natuurlijk niet hebben als je een land probeert te regeren. In Ierland is de film “Monkey Business” uit 1931 verboden. Dit kwam door het verschijnen van anarchisme. Later kwam er een verkorte versie uit waar dit deel uit was gesneden. Deze is wel goedgekeurd door Ierland waardoor de mensen vandaag de dag toch nog van de film kunnen genieten.

Barney’s great Adventure

In Maleisië is de film Barney’s great Adventure uit het jaar 1998 verboden. Dit is omdat ze geloven dat het niet geschikt is voor kleine kinderen om naar te kijken. De film wordt al jaren bekritiseerd door zowel ouders als mensen die les geven. Dit aangezien het een perspectief geeft dat iedereen altijd maar blij moet zijn. Als volwassenen weten we dat dat niet mogelijk is. Maar als kinderen dit horen kan het voorkomen dat ze het moeilijk vinden als dit even niet lukt. En vanuit daar volgt er weer schuld en schaamte. Een goede reden om de film te bannen dacht de regering van Maleisië.

Een echte uitleg gaven ze er niet bij dus wat precies de uitslag gaf is helaas onbekend. Toch is Barney wel één van de meest gehaatte franchisers en is dit niet het eerste opstootje. Hiervoor waren er ook al een aantal mensen beledigd en van daaruit zijn er ook een aantal rechtzaken geweest. Een film met een duidelijke negatieve historie dus.

Verbannen familiefilms: Abominable

Zowel de Filipijnen, Vietnam en Maleisië hebben ervoor gekozen om de film Abominable te verbieden. Dit is een Dreamworks animatiefilm dat gaat over de avonturen van een avontuurlijk meisje met een Yeti. Dit gaat niet over een grote fout of een raar stuk in de film die niet geschikt is voor kinderen. Nee, het gaat om een kaart die gebruikt wordt.

Op deze kaart gebruiken ze een variant van de negen streepjeslijn. Een controversiële afbakening die gebruikt wordt om het Chinese eigendom van een deel van de Zuid Chinese zee toe te eigenen. Hier hebben verschillende landen, waaronder dus ook Vietnam, Maleisië en de Filipijnen een territoriale claim op. Als ze Abominable wel zouden accepteren, gaat de film dus in tegen hun onderbouwing van hun gebied. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je gelooft dat iets van jou is!

Back to the Future

De film Back to the future is een film die gaat over een man die terug gaat in de tijd. Hier beleeft hij een vol avontuur waarna hij zelfs ook in de toekomst komt. Het is een bijzondere film die net even anders is dan alle andere films die je gezien hebt. Het heeft in totaal drie delen die allemaal een andere invalshoek hebben. Toch waren niet alle landen er even blij mee waardoor ook deze op de lijst met verbannen familiefilms staat. Zo is de film in China zelfs verboden om het doel van de film. Jawel, tijdreizen.

De verklaring van het staatsbestuur van tv, film en radio was erg duidelijk maar toch frapant. Ze gaven aan dat het tijdreizen in de media zorgvuldig behandeld moet worden. Het mag beslist niet aangemoedigd worden. Het verbod is hierbij een beetje vaag maar het zal vast te maken hebben met iets wat zich in de geschiedenis heeft afgespeeld. Al met al is het wel een gemis aangezien deze film door velen wordt gezien als een echte klassieker. Toch is en blijft het verboden om deze serie van films te bekijken in China.

Meest populair