HomeBlog10 populairste social media platforms

10 populairste social media platforms

Door de jaren heen is Social Media steeds populairder geworden. Zo komen er elk jaar weer nieuwe technologieën, apps en websites bij die jou proberen te overtuigen om lid te worden. En bijna iedereen maakt wel gebruik van één of meerdere social media websites om contact te hebben met de buitenwereld.

Zeker als je vrienden hebt die ver weg wonen is het ontzettend handig om gebruik te maken van deze mogelijkheden. Maar ook om op de hoogte te blijven van alle evenementen, nieuws en trends is het goed om in ieder geval op één platform te zitten. De privégroep voor je werk, het vergaren van kennis of in contact komen met andere hobbyisten die hetzelfde doen als jij. Het kan allemaal in dit tijdperk. Maar doordat er zoveel mogelijkheden zijn is het soms lastig om het juiste platform voor jou te vinden. Daarom beschrijven we hieronder de 10 populairste social media websites en apps die op dit moment gebruikt worden.

Facebook

Hoewel je het niet zou denken, is Facebook nog steeds één van de populairste social media platforms dat er is. Ze hebben elke maand meer dan 2 miljard actieve gebruikers waarvan meer dan 1 miljard zelfs elke dag inlogt. Toch zie je dit wel langzaam verschuiven en wordt het steeds minder populair. Zeker onder de jongeren onder ons is Facebook verleden tijd aan het worden. Het is daarom de vraag hoe lang Facebook nog op deze manier zal bestaan. Maar voor nu heeft het nog steeds een plek in de top 10 populairste social media websites en apps.

social media platform FacebookDe afgelopen maanden en jaren heeft Facebook wel een ontzettende grote klap gekregen. Door de schandalen rondom privacy zijn veel mensen gevlucht naar andere mogelijkheden. Toch is Facebook veel groter dan men denkt en bezit het ook veel andere platformen waar mensen niet vanaf weten. Het kan dus zomaar zijn dat Facebook stopt maar het platform achter Facebook nog steeds verder gaat in een andere vorm. Denk hier bijvoorbeeld aan Instagram, die ook sinds het jaar 2012 voor een miljard dollar is overgenomen door Facebook.

Deel je foto’s op populairste social media Instagram

Instagram is al jaren een favoriet platform op social mediagebied. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het delen van foto’s en video’s. Doordat je dit realtime kan doen, kun je je volgers op de hoogte brengen van wat jij dagelijks doet. Hierdoor is het voornamelijk populair onder bekende mensen. Maar ook minder bekende mensen maken hier volop gebruik van. De populariteit van dit platform zit hem voornamelijk in de advertentiemogelijkheden. Als jij op Instagram veel volgens hebt is dit namelijk interessant voor bedrijven en merken. Zij kunnen dan via jouw social media producten aanbieden bij de eigenaar van deze pagina om zo weer geld te verdienen. Dit kan zoveel inkomsten genereren dat je hier volledig van kunt leven. En dat is ook wat veel mensen op dit moment doen.

InstagramHet programma is voornamelijk populair onder jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Hierbij gaat het dan ook voor het grootste deel over vrouwen. Dagelijks gebruiken ongeveer 500 miljoen mensen Instagram. Dit klinkt weinig verleken met Facebook maar hoewel de populariteit van Facebook juist vermindert, groeit Instagram enorm. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat binnen een paar jaar Instagram het grootste social media platform is. Naast de normale gebruikers zijn ongeveer 25 miljoen zakelijke profielen. Dit geeft ook aan hoe groot de zakelijke wereld gebruik maakt van Instagram. Het is dus niet alleen gericht op leuke foto’s en video’s. Maar wordt ook voor een groot deel gebruikt voor marketing en communicatie.

Twitter

Twitter is voor veel mensen wel een bekende. Het valt namelijk onder de wat oudere social media die door de jaren heen veel populariteit heeft gehad. Het staat bekend als een site voor macroblogging. Dit betekent dat je kleine berichten stuurt die tweets heten. Vroeger was het alleen maar mogelijk om hele kleine berichten te sturen. Maar later is dit toch aangepast naar 280 tekens. Het is vooral populair onder de drukke mensen die even kort willen zien wat er op een dag gebeurd is. Daarnaast wordt het volop gebruikt door Nederlandse bedrijven om mensen op de hoogte te brengen van acties en om problemen te verhelpen.

Door de jaren heen is het gegroeid tot een waardig social mediaplatform. Het heeft veel veranderingen doorstaan en er zullen ook nog vele komen. Dagelijks zijn er een stuk minder actieve gebruikers dan bij Facebook en Instagram het geval is. Maar het blijft een populaire website die een vaste aanhang heeft. Het zal dus ook niet snel in het gebruikersaantal dalen tenzij ook hier een schandaal bekend van wordt.

Twitter platform

Youtube: social media video’s

YouTube is door de jaren heen eigenlijk vervanging aan het worden voor de tv. Met miljarden uren aan video’s, films, vlogs en grappige cartoons kun je je dagelijks prima vermaken. Daarnaast is het mogelijk om je eigen video’s te uploaden. YouTube bestaat met veelgebruikte grote bedrijven in de muziekwereld dan ook voor het grootste deel uit muziekvideo’s. Maar ook veel andere bedrijven pakken deze mogelijkheid op. Zo zie je nu ook nieuwsplatforms en tv-programma’s terug op Youtube. Het is eigenlijk een populaire zoekmachine voor video’s.

YoutubeDoor de jaren heen is er op dit platform veel veranderd. En om hun bestaan te verzekeren hebben ze ook veel advertenties op de website staan. Heb je liever een website zonder advertenties? Dan kun je gebruik maken van een premiumaccount. Zo kun je zonder al te veel gedoe genieten van reclamevrije video’s. Ook komen er steeds meer films beschikbaar die je vanaf dit platform kunt kopen. Zo hoef je niet meer naar buiten om een film aan te schaffen maar kun je gelijk door betaling een film in hoge kwaliteit kijken.

Wanneer je kinderen thuis hebt is het mogelijk om YouTube kids te gebruiken. Hierin worden de ergste video’s geblokkeerd waardoor de kinderen ook veilig video’s kunnen kijken. Natuurlijk is het altijd belangrijk dat je er zelf bij blijft want er zijn altijd mensen die met hun video’s deze blokkade proberen te omzeilen. Maar over het algemeen werkt het erg goed en is het een waardig alternatief voor de tv.

LinkedIn

LinkedIn is het social media platform voor de professionals onder ons. Weer op zoek naar een baan, werkzaam bij een bedrijf of wil je jezelf promoten als zelfstandige? Dan is het goed om hier een profiel aan te maken. Via deze website worden er namelijk door veel bedrijven nieuwe mogelijke werknemers gevonden. Op deze site ontwerp je je eigen digitale CV. Hierdoor kunnen mensen je opleidingen, werkervaring, certificering en mogelijk zelfs je prijzen zien.

Linkedin Social mediaVia connecties met anderen kun je elkaar helpen. En zo worden ook weer de connecties gelegd tussen werknemers en werkgevers of opdrachtgevers. Als LinkedIn gebruiker kun je communiceren met andere groepen maar is het ook mogelijk om te solliciteren op vacatures of zelf een vacature te plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om van alles en nog wat op je platform neer te zetten en op deze manier jezelf of je bedrijf te promoten. Een prachtig concept dat erg succesvol is geworden in de hele wereld.

Pinterest: social media prikbord

Wie kent het niet, een prikbord waar je allemaal dingen aan ophangt? We hadden het vroeger allemaal in huis maar sinds dat de tijden zijn veranderd zie je ook dit steeds minder in je omgeving. Toch heb je online ook een soort variant die hierop lijkt maar dan met betrekking tot foto’s. Pinterest is een mediaplatform waar veel onderwerpen en foto’s opstaan. Jij als gebruiker kan een prikbord maken waar je de leukste foto’s op neerzet. Dit alles is digitaal en kun je zichtbaar maken voor de buitenwereld of privé houden. Zo vindt je hier foto’s en artikelen die op Pinterest zelf zijn gezet of van een andere website afkomen.

Pinterest Social media platformVoor jezelf is het ook mogelijk om dingen toe te voegen van andere websites. Natuurlijk is het ook mogelijk om je eigen foto’s up te loaden. Vooral bij vrouwen is deze app en website erg populair. Zo wordt het wereldwijd ontzettend veel gebruikt om een bruiloft te plannen of om je huis mooi in te richten. Door dit middel als inspiratie te gebruiken kun je in één oogopslag zien wat het beste bij jouw huis past. Je kunt het dus ook perfect gebruiken als moodboard om een idee aan anderen duidelijk te maken.

WhatsApp

Sinds 2009 is de app genaamd WhatsApp een populair middel om te chatten. Sinds 2014 is ook deze app in handen van Facebook. Je kunt er berichten, foto’s, video’s en zelfs spraakberichten mee sturen. Dit gebeurt allemaal via het internet op je mobiele telefoon. De app is voornamelijk populair omdat het ontzettend snel werkt. Je stuurt om deze reden dan ook meestal geen grote berichten, maar juist kleine vragen waar je snel een antwoord op wilt hebben. Met de app kun je ook gratis bellen, ook hiervoor heb je internet nodig maar kan met een buitenlands gesprek toch veel voordeel opleveren.

WhatsAppDe app groeit elke dag steeds meer en er zijn dagelijks ontzettend veel mensen die hier gebruik van maken. Voornamelijk voor het versturen van een leuke foto, kort bericht of een belangrijke vraag is dit de app die je nodig hebt. Snelheid en eenvoud zijn bij deze social media app het belangrijkste. En daar wordt nu nog steeds aan gewerkt om dat steeds sneller te maken.

Tumblr

Ook Tumblr is een sociale blogspot die vooral bij jongeren bekend is. Het draait voornamelijk om een blog die je zelf bij kunt houden. Je maakt een bepaald thema, schrijft in een bepaalde stijl en deelt het met je volgers. Schrijf je op een leuke en interessante manier? Dan is er een grote kans dat je volgers je blog zullen delen. Natuurlijk is dit niet vanzelfsprekend en vergt dit enige oefening.

Tumblr Social media platformTumblr is niet zo bekend als andere sociale media netwerken. Dit is op zich ook niet gek aangezien het al sinds 2007 online is en er vele andere mogelijkheden zijn ontworpen. Het is daarnaast in Nederland ook een stuk minder populair dan in andere landen. Toch is het zeker nog wel een blogsysteem die meedoet in de lijst van populairste social media websites en apps. Je kunt nog steeds een account aanmaken en het uitproberen. Daarnaast is er een gratis Tumblr app te vinden op zowel de Apple Store als Google Play. Zeker als vrienden of familie nog gebruik maken van Tumblr is het de moeite waard om je hier ook voor aan te melden zodat je deze persoon kunt volgen of zelf berichten kunt plaatsen.

Snapchat

De app genaamd Snapchat is net even wat anders dan andere apps. En dat maakt het onder een grote groep mensen ook erg populair. Je kunt via deze app foto’s en videos sturen net als bij elk ander social media platform die we hierboven hebben genoemd. Het verschil is alleen dat wanneer de ontvanger het ontvangen heeft, het binnen een aantal seconde weer verwijderd wordt.

Snapchat media platformsSnapchat is voornamelijk populair onder de jongeren omdat je ook gekke foto’s kunt versturen zonder dat ze op het internet terechtkomen. De foto’s worden namelijk echt gelijk verwijderd. Snapchat is in 2011 uitgebracht op Android en iOS. Het is volledig gratis maar wordt niet veel meer bijgewerkt. Toch is het een mooie vervanging voor andere apps, zeker als je er van houdt om kort een foto door te sturen.

Social media voor foto’s: Flickr

Toen Pinterest en Instagram nog niet eens bestonden was er al Yahoo’s Flickr. Dit is een populair platform voor het delen van foto’s. Het werd opgericht in 2004 en wordt nu nog steeds grootschalig gebruikt. Voornamelijk door fotografen. Zowel amateuristisch als professioneel is het een mooi platform om jezelf te tonen. Zeker aangezien je 1000 GB aan foto’s gratis kunt oploaden. Uiteraard kun je ze dan ook altijd weer verwijderen of privé maken.

FlickrDoor het openbaar zetten van foto’s kan het zo zijn dat er iemand vraagt of ze de foto mogen gebruiken. Hierdoor is het mogelijk om een klein bedrag te verdienen maar je kunt ook toestemming geven als ze jouw naam erbij zetten. Hoewel hier meestal niet veel gebruik van gemaakt wordt is dit zeker wel een optie om over na te denken. Toch wordt het voornamelijk gebruikt om gewoon mooie foto’s te delen waar andere mensen op kunnen reageren. Het is en blijft één van de populairste social media website die er is, ondanks dat het zo oud is. En alhoewel de bezoekersaantallen natuurlijk niet meer zoveel zijn als voorgaande jaren kom je regelmatig foto’s van Flickr op Google tegen.

Populairste social media platform in Nederland

Als we naar Nederland kijken zien we bijna geen verschil in de populairste social media platformen. WhatsApp staat met kop en schouders bovenaan met iets meer dan 9 miljoen gebruikers per dag gevolgd door Facebook met ongeveer 6,5 miljoen gebruikers. YouTube video’s worden dagelijks ongeveer door 2,5 miljoen mensen bekeken en ook Instagram heeft ongeveer dezelfde aantallen per dag.

Na deze websites zie je wel een duidelijk verschil met de andere social media platformen. Snapchat heeft namelijk maar 1 miljoen bezoekers en Twitter ongeveer 900.000. Pinterest en LinkedIn bezoekt men dagelijks tussen de 600.000 en 700.000 keer. Terwijl Tumblr nog maar 115.000 keer in Nederland wordt bezocht. De grootste verliezers qua bezoekers ten opzichte van vorig jaar zijn Facebook en Twitter. Dit is op zich ook niet gek aangezien Facebook heel slecht in het nieuws is geweest en Twitter langzaam zijn populariteit aan het verliezen is.

Populairste social media platform

Conclusie

Zo zie je maar weer dat de populairste social media platforms allemaal ontzettend veel gebruikt worden. Bij sommige van deze apps en websites lijkt het of je de enige bent in je omgeving. En bij andere hoef je maar om te kijken of je ziet wel iemand de app gebruiken. Of het over een paar jaar nog steeds zo is dat moet maar weer blijken. Wel zie je door de jaren heen grote verschuivingen tussen de populairste apps en websites. Zo kan het zomaar zijn dat je het ene jaar op nummer één staat en het andere jaar helemaal niet meer zichtbaar bent.

Populairste social media platformsOm welke reden je ook op social media bent: het is altijd belangrijk om wel voorzichtig met je gegevens om te gaan. Plaats geen foto’s die je niet op het internet wilt hebben en zet geen berichten neer die je beter niet neer kunt zetten. Om welke reden zit jij op social media?

 

Meest populair