Elke stad heeft een verhaal. En hoe ouder de stad is, hoe meer deze locatie meegemaakt heeft. Prachtige architecturen, een unieke geschiedenis en mensen die telkens weer veranderen maken deze gebieden vaak interessant. Maar wat zijn nu de top 10 oudste steden ter wereld? Hieronder beschrijven we ze en vertellen we waarom ze zo bijzonder zijn.
Aangezien we er allemaal niet bij waren en het onderzoek continu verandert, verandert deze data ook steeds. Toch kunnen we vandaag de dag wel aardig berekenen vanaf welk moment er in de stad continu mensen woonde. En dat is dan ook hetgeen wat we voor dit artikel als basis pakken: de plekken waar tot nu toe altijd mensen hebben gewoond.
Jericho: oudste stad ter wereld
Jericho, een stad op de westelijke Jordaanoever is de continu bewoonde oudste stad ter wereld. Het ligt dicht bij de rivier de Jordaan en de Dode zee. Naast dat het de oudste stad is, is het ook bekend dat deze stad als eerste een muur ter bescherming had gebouwd. Veel oorlogen en natuurrampen heeft deze locatie overwonnen. Maar wellicht het meest bijzondere is dat het ondanks de locatie aan het water altijd droog is gebleven. Het ligt namelijk met -260 meter ver onder het zeeniveau. En dit maakt deze plek ook de laagst permanent bewoonde plek op aarde.
Een druk bezochte stad vooral om het toerisme en de geschiedenis waar we elk jaar weer nieuwe weetjes over ontdekken. De opgravingen die nu gedaan zijn dateren ongeveer tussen de 7000 en 9000 v.Chr. wat deze stad ongeveer 9000 tot 11.000 jaar oud maakt.
Damascus, Syrië
Damascus, ook wel de hoofdstad van de Arabische cultuur genoemd, wordt door veel mensen als de oudste stad gezien. Toch lijkt het er zoals het nu staat op dat deze nu net op de tweede plaats komt. Het heeft veel meegemaakt en verschillende beschavingen zijn hier vandaan gekomen en ten onder gegaan. Uit onderzoek verwacht men dat het ongeveer 8000 tot 10.000 jaar oud is.
Door het doorzettingsvermogen ondanks tegenslagen en de prachtige locatie is dit een duidelijk knooppunt geworden tussen verschillende landen en culturen. Met meer dan 2,3 miljoen mensen is het een actieve hoofdstad met veel prachtige gebouwen. Naast de architectuur zie je ook verschillende culturen en gewoontes bij elkaar komen. Een bijzondere plek dus die voor stedenliefhebbers zeker een bezoekje waard is.
Rayy, Iran
Rayy, Iran wordt al sinds 6000 v.Chr. bewoond. Het heeft een prachtige historie en staat vol met unieke monumenten. Een voorbeeld hiervan is het 3000 jaar oude Gebri kasteel. Het ligt in de Tehran provincie en wordt nu vooral gezien als industriestad. Met een oppervlakte van 2996 km2 is het niet alleen bekend om zijn historie. Ook de Chesmeh Ali heuvel en de architectuur die je hier terugvind blijft een interessant iets. Toch is dit wellicht voor de meeste mensen één van de minder bekende oudste steden ter wereld. Maar toch hoort hij zeker in dit rijtje thuis.
Erbil, Irak
De stad Erbil, ook wel bekend als Hewlêr, ligt in wat nu de regio Koerdistan van Irak is. De stad is bewoond vanaf ongeveer 6000 v.Chr. Het staat voornamelijk bekend om de heuvel die midden in de stad staat. Deze is ontstaan doordat meerdere generaties op dezelfde plek hebben gewoond. De nederzetting Erbil Citadel, het historische stadscentrum van deze plek, staat sinds 2014 op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Naast deze bijzondere bezienswaardigheid is ook de architectuur rondom deze omgeving erg interessant. Niet alleen de gebouwen zelf, maar ook de bouwstijl zal in sommige omgevingen opvallen. Al met al een stad met veel historie en bijzondere gebouwen die de stad hebben gemaakt zoals het nu is.
Aleppo, Syrië
Ook Aleppo in Syrië komt ongeveer uit het jaar 6000 v.Chr. Vanwege de ligging tussen de Middellandse Zee en Mesopotamië was Aleppo het centrum van de Antieke wereld. Daarnaast ligt het ook aan het einde van de zijderoute dat dit nog even extra verstevigt. Het is een stad van verschillende culturen en dat zie je dan ook overal terug.
Zowel in de gebouwen als de geschiedenis zie je de oudheid verschijnen. Het bijzondere is dat deze stad op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Tegelijk wordt het ook als een gevaarlijke locatie gezien door de conflicten en gevechten die al jarenlang spelen. Hierdoor worden de monumenten en daarmee ook de historie vernietigd of beschadigd. En dat is ontzettend zonde: zeker door de oudheid en kennis die hier vandaan komt. Ondanks dat komt deze plek wel op de 5e plaats in de lijst met oudste steden ter wereld.
Faiyum, Egypte
In de buurt van 5000 v.Chr. lijkt de stad Faiyum te zijn opgericht. Dit is een moderne, Egyptische stad rondom de Nijl. Het was eerst een droog gebied waardoor de populatie hier ook verminderde. Maar door de jaren heen is dit volledig hersteld en ook vandaag de dag zijn er nog mensen die in dit gebied wonen. Het beslaat een deel van het oude Crocodilopolis. Deze naam kwam van de Grieken die geïnspireerd raakte door de mensen die hier woonde. Deze vereerde namelijk een krokodil. Midden in de woestijn gevestigd dicht bij één van de mooiste rivieren is ook dit één van de oudste steden ter wereld.
Athene, Griekenland
Athene is een stad die al wat dichter bij ons Nederlanders in de buurt ligt en zal voor veel mensen dan ook bekender in de oren klinken. Het wordt gezien als het oude huis van de filosofie en de geboorteplaats van de westerse beschaving. Ook deze stad is zoals het er nu op lijkt rond het jaar 5000 v.Chr. ontstaan. Het is vooral bekend door de mythologie. Zo vind je hier veel monumenten die elk jaar weer duizenden bezoekers trekken. Zo heb je onder andere de Akropolis en de tempel van de Olympische zeus. Daarnaast vind je hier het Dionysustheater. Dit is het oudste theatergebouw in Europa.
Byblos, Libanon: oudste steden ter wereld
Ook Byblos in Libanon behoort tot één van de oudste steden ter wereld. Er wordt verwacht dat deze stad sinds 5000 v.Chr. ondoorbroken bewoond is geweest. Maar er is zelfs bewijs dat er al sinds 7000 v.Chr. mensen woonden. Ook deze stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dit is onder andere door de geschiedenis, cultuur en ruïnes die van alle beschavingen zijn overgebleven. Daarnaast werd op deze locatie het oudste inscriptie van het Fenicische alfabet ontdekt. Een prachtige kuststad aan de Middellandse zee waar veel herinneringen nog in de grond verborgen zijn.
Shush, Iran
Sush, voorheen ook wel bekend als Susa, wordt onafgebroken bewoond sinds 4000 v.Chr. Door de archeologie op deze locatie en de prachtige monumenten heeft ook deze plaats een plek op de Unesco werelderfgoedlijst verdiend. Het is de oudste stad van Iran en heeft mooie bezienswaardigheden in de omgeving. Mocht je van citytrips houden kan deze locatie ook zeker een aanrader zijn.
Jeruzalem, Israël
Op de laatste plaats van deze lijst met oudste steden ter wereld komt de stad Jeruzalem. Deze plek staat vooral bekend om de drie verschillende religies die steeds weer samenkomen: het Jodendom, Christendom en de Islam. Het heeft maar liefst 220 historische monumenten die goed onderhouden wordt. Deze hebben vooral een historische waarde op gebied van religie. Ook deze stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en wordt tevens als gevaarlijke locatie gezien.
Door vandalisme maar ook ouderdom gaat veel van deze oudheden verloren. En dat is natuurlijk zonde. Uiteraard wordt dit door veel organisaties tegengehouden om zo alles in de beste staat te houden. Ook qua omgeving heeft deze stad iets unieks. Dit is ook de reden dat veel mensen, gelovig of niet, deze plek willen bezoeken. Om zo niet alleen de cultuur maar ook de architectuur en monumenten mee te kunnen pakken.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen is deze lijst met continu bewoonde oudste steden ter wereld vooral bekend om hun cultuur en monumenten. Dit is natuurlijk niet zo gek aangezien het allemaal oude steden zijn. Vooral voor de mensen die van geschiedenis houden zullen dit dus plaatsen zijn waar je je dagen kunt vermaken. De ene stad zal wat interessanter zijn dan de ander. Maar over het algemeen hebben ze allemaal iets unieks wat interesse kan opwekken. Welke stad van deze lijst lijkt jou het leukste om te bezoeken?