HomeBlogTop 10 lekkerste Italiaanse gerechten: Italiaans eten

Top 10 lekkerste Italiaanse gerechten: Italiaans eten

Fris, smaakvol en heerlijk eenvoudig: dat is een prachtige omschrijving van de Italiaanse keuken. Wanneer je op vakantie bent in Italië zal het eten een genot zijn. Ze hebben veel variatie en de smaken zijn subliem. Alles wordt gemaakt met seizoensgebonden ingrediënten. En dat maakt dat veel restaurants hier ook een Michelinster hebben gekregen. Een levendige cultuur met in elke regio zijn eigen tradities. Hieronder beschrijven we de top 10 lekkerste Italiaanse gerechten. Hierin nemen we een culinaire stap in het Italiaanse eten en geven we uiteraard ook de recepten mee om het thuis zo goed mogelijk na te maken.

Lasagne bolognese

De Italiaanse Lasagne Bolognese is één van ’s werelds oudste pasta recepten. Het wordt in Italië gezien als comfort food, oftewel eten dat je een goed gevoel meegeeft. Het wordt dan ook vaak gemaakt op feestmomenten en dagen wanneer familie komt. Of het nu echt een Italiaans gerecht is, daar is nog wel enige discussie over. Verwacht wordt dat het of in de middeleeuwen in Napels is uitgevonden of dat de oorsprong teruggaat naar het oude Griekenland. Maar voor de smaak maakt het natuurlijk niet uit: het blijft een heerlijk gerecht.

Je kunt het in vele variaties maken, maar de klassieke Lasagne alla Bolognese is hier wel de bekendste van. Met een bolognesesaus, bechamelsaus en Parmigiano-Reggiano kaas kun je hier met meerdere mensen van genieten. Ook de Lasagne Napoletana is voor veel mensen favoriet. Deze wordt gemaakt van gehaktballen, worst, Ricotta en Mozzarellakaas. Welke variant je ook eet: het blijft een simpel recept die je snel op tafel kunt zetten.

Lasagne Bolognese recept maken doe je zo.

Lekkerste Italiaanse gerechten

Pizza Napoletana – Napels

Er zijn zoveel fantastische traditionele gerechten in Italië. Maar als je er één moet noemen die de essentie van de Italiaanse keuken samenvat dan is het de pizza Napoletana wel. Deze Napolitaanse pizza wordt gemaakt met normale en mozzarellakaas. Hier zie je dus de duidelijke eenvoud in terug. De pizza is uitgevonden in Napels ergens tussen de 18e en 19e eeuw. Het is eigenlijk plat brood met daarop de tomaten, mozzarella, extra vergine olijfolie en als finishing touch wat basilicum. Ondanks dat het maar vier ingrediënten heeft, is het toch een echte kunst om dit te maken. De tomaten worden speciaal gekweekt in de vulkanische grond van San Marzano sul Sarno. De mozzarella moet per se van buffalo zijn en ook het deeg wordt gemaakt van specifieke ingrediënten.

De pizza zelf is in ongeveer 60 tot 90 seconden klaar: ontzettend snel dus. Maar de voorbereiding zit hem echt in het deeg en de saus. De pizza is zo speciaal dat het nu beschermd wordt door de Associazione Verace Pizza Napoletana wat betekent dat het maken van deze pizza aan regels gebonden is. En dat maakt een bezoek aan de stad Napels natuurlijk niet compleet zonder een Napoliaanse pizza. In Nederland kennen we voornamelijk de variatie pizza Margherita die ook volop in de winkel te koop is. Dit is dan ook het origineel met tomaten, mozzarella, basilicum en extra vergine olijfolie. Daarnaast heb je ook de variatie: pizza Marinara.

Ontdek het recept van de pizza margharita.

Ossobuco alla Milanese – Milaan

De Ossobuco alla Milanese is een heerlijk recept uit Milaan gemaakt van kalfsschenkel. Het is een stoofschotel met uien, bleekselderij en wortel. Door het merg uit de pot krijgt de saus extra smaak in de binding. En dat samen met de vleesbouillon en groente maakt het gerecht. Het wordt langzaam gekookt in witte wijn en is hierdoor een combinatie van verschillende smaken. Het traditionele recept wordt niet gemaakt met tomaat. Daarentegen wordt Gremolata gebruikt. Dit is een mengsel van citroenrasp, peterselie en knoflook. Het is een van de rijkste en meest representatieve vleesgerechten van de stad en wordt naast de kalfskoteletgebakken in boter ook veel gegeten. Zeker het proberen waard dus als je in de omgeving van Milaan bent.

Ossobuco alla Milanese

Gelato: heerlijk genieten van Italiaans ijs

Hoewel Italianen ijs niet hebben uitgevonden, zijn zij wel degene die het geperfectioneerd hebben. Het is echt een vak apart die heel serieus wordt genomen. Vandaar ook dat er overal in Italië vele gelateries, oftewel ijssalons, te vinden zijn. Met de meest bijzondere smaken blijf je even in verwondering stilstaan. Echte Gelato wordt dagelijks gemaakt door ambachtslieden. Het bevat in tegenstelling tot ijs minder vet, minder lucht en veel natuurlijkere smaakstoffen. Door de jaren heen is dit bevroren dessert steeds beter geworden. En dat verschil kun je het beste in Italië proeven. Een echt Italiaanse maaltijd is het eigenlijk niet, maar het hoort zeker wel thuis in de top 10 lekkerste Italiaanse gerechten.

Italiaans eten

Spaghetti alla Carbonara

Wat wel een echt Italiaans recept is, is de Spaghetti alla Carbonara. Het is één van de oudste pastagerechten uit Rome. Maar door de jaren heen heeft het zijn smaaksensatie wel bewezen. Het authentieke recept vraagt om verse eieren, guanciale (varkenswang), Pecorino-Romano kaas en zwarte peper. Hierbij is het belangrijk dat je geen crème gebruikt omdat dat beslist niet past bij dit recept. Uiteraard zijn er genoeg spaghetti variaties hierop te vinden en kun je ook jouw eigen variant hiervan maken. Helaas is de oorsprong van dit klassieke Romeinse gerecht niet bekend.

De naam Carbonaro geeft aan dat het op een houtskoolbrander werd gemaakt. Het doet vermoeden dat het dan ook vanuit de Italiaanse houtskool werkers bedacht is. Wat het echt is geweest gaan we waarschijnlijk niet achter komen. Gelukkig kunnen we nog wel genieten van deze heerlijke maaltijd. Of je het nu thuis maakt of op vakantie eet: dat maakt niet uit. Beide kunnen erg lekker zijn. Maar wanneer je de echte smaak wil proeven kun je het beste naar Rome gaan, waar de beste Carbonara spaghetti wordt geserveerd.

Probeer de Spaghetti Carbonara recept thuis uit.

Spaghetti alla Carbonara

Focaccia: heerlijke Italiaanse gerechten

Focaccia is één van de populairste en lekkerste broodsoorten van Italië. Het is afgeleid van de Latijnse term: panis focacius wat flatbread, oftewel plat brood betekent gebakken op de haard. In Italië zijn er ontzettend veel varianten te vinden. Zo is wellicht de bekendste de focaccia al Rosmarino. Dit is een focaccia met rozemarijn en zeezout. De echte klassieke variant, focaccia alla Genovese wordt gezien als de beste Italiaanse focaccia ter wereld. Het wordt gemaakt met tarwebloem, gist, water, zout en natuurlijk extra vergine olijfolie.

Wanneer je in andere gebieden komt zie je dat er hiernaast ook nog kruiden, groenten en specerijen worden toegevoegd. Denk hier bijvoorbeeld aan tomaten, basilicum en knoflook. Je kunt in principe alles wat je normaal gezien in een pasta doet ook op een focaccia doen. Het enige verschil is dat dit een luchtige, dikke bodem heeft.

Italiaanse recepten

Panzanella – Toscane

Panzanella is een gezonde maar vooral lekkere brood tomatensalade uit de Toscaanse keuken. Het wordt meestal geserveerd in midden Italië wanneer het wat warmer wordt. Dit komt voornamelijk omdat het een lichte salade is die nog steeds wel goed vult. Qua oorsprong komt het uit Toscane waar de boeren hetgeen wat ze zelf teelde gebruikte om eten te maken. Deze ingrediënten werden dan samengevoegd en zo ontstonden naast dit recept ook andere maaltijden.

Het wordt vandaag de dag gemaakt met zongerijpte tomaten, komkommer, basilicum en overgebleven brood. Uiteraard wordt hier voor de smaak wat azijn en olijfolie bijgevoegd. Vroeger kwam het ook wel eens voor dat ze er uien bijvoegde, maar dit zie je nu steeds minder vaak terug.

Caponata: een heerlijk vegetarisch Italiaans gerecht

Nog een heerlijke groentesalade is de Caponata. Dit is een Griekse/Spaanse mix en komt uit de Siciliaanse keuken. Het wordt gemaakt van aubergine en bevat meestal uien, kappertjes, selderij en overgebleven groente. Het is dus een vegetarisch Italiaans gerecht gedompeld in een zoetzure saus. Een echte klassieke variant is er niet. Wanneer je in Italië bent zul je dan ook overal een andere variant tegenkomen. Zo kan het dus ook zomaar zijn dat je wel wat vis of vlees tegenkomt ondanks dat het normaal gezien wel vegetarisch gemaakt wordt. Hoe dan ook is de combinatie van de warme groentesalade eigenlijk altijd wel heerlijk en kun je het zowel als bijgerecht als hoofdgerecht eten.

Burrata

Wanneer je van mozzarella houdt dan zal dit ook zeker in de smaak vallen. Borrata is namelijk een rijke, boterachtige ambachtelijke kaas afkomstig uit Murgia (Puglia). Het is gemaakt van mozzarella en verse room. Voornamelijk met salades, pasta en sandwiches kun je dit goed combineren. Door de smaaksensatie zal hetgeen wat je eet nog meer smaak geven. Zoals alles zal niet iedereen dit even lekker vinden. Maar toch zul je merken dat de combinatie van het cremige er gelijk uitspringt. Toch is het beter om het niet gelijk op te eten. Laat het even 24 uur in de koelkast staan en de smaak zal er nog meer uitspringen. Hoe jij dit zelf thuis kan maken? Dat lees je in het artikel over het Burrata recept.

Italiaanse gerechten

Italiaanse gerechten: Cicchetti

Ben je vol van al het eten en ben je klaar voor een gezonde snack? Dan is de Cicchetti wellicht iets voor jou. Het is de Spaanse tapas onder de Italianen. Een klein gerecht dat vaak wordt geserveerd bij traditionele wijnbars van Venetië. Op een toastje serveren ze kleine hapjes. En dit kan van alles zijn. Denk aan kabeljauwroom, broccoli met kaas en ga zo maar door. Je vind er authentieke smaken die je naast het drinken kunt proeven.

Niet alleen bij de wijnbars, maar ook in de horeca en bars kan het zomaar zijn dat je een variatie hiervan tegenkomt. Maar wil je de echte ervaring? Dan moet je wel bij de wijnbars van Venetië zijn. Deze heten Bacari en brengen alle unieke smaken samen. Wees er wel vroeg bij, ze sluiten namelijk rond 20:00 uur. Je zult dus wellicht wel even moeten wennen om zo vroeg op de dag al aan de wijn en snacks te zitten.

Conclusie

Veel mensen zijn ontzettend gek op Italiaans eten en dat is eigenlijk ook niet zo gek. De smaken die hier in deze gerechten terug te vinden zijn, zijn fenomenaal en de maaltijden zijn in een handomdraai op tafel te zetten. Toch is er veel meer te krijgen dan alleen de pizza, spaghetti en lasagne. We hopen dan ook dat je door dit artikel geïnspireerd bent om ook de andere recepten eens uit te proberen.

Meest populair