HomeBlogTop 10 voordelen koperen potten en pannen

Top 10 voordelen koperen potten en pannen

Koperen potten en pannen zijn in de kookwereld erg populair. En dat is ook niet zo gek, aangezien ze veel voordelen met zich meedragen. Het zijn goede pannen die je voor vele gerechten in kunt zetten. In dit artikel beschrijven we de voordelen van koperen potten en pannen en leggen we uit waarom deze ook in jouw keukenkastjes moeten liggen.

Koper warmt gelijkmatig op

Koperen potten en pannen zijn ideaal wanneer je met temperaturen werkt. Ze zijn namelijk goede warmtegeleiders en houden hun temperatuur ook goed vast. Bij de meeste pannen ontstaan er delen die warmer zijn dan andere plekken. En dat is, zeker bij het koken van bijvoorbeeld vlees, erg onhandig. Je wil een goede temperatuur die overal gelijk is. En dat is precies wat je met deze pan kunt regelen. Zet het op het vuur, laat het opwarmen en jij bent klaar om jouw maaltijd te bereiden.

Het warmt ontzettend snel op

Heb jij een anti-aanbaklaag pan die pas na 5 minuten warm wordt? Dan is dit wel even wennen. Doordat koper een goede warmtegeleider is warmt het erg snel op. Een gietijzeren pan moet je vaak voorverwarmen en ook een anti-aanbaklaag heeft even nodig om op de juiste temperatuur te komen. Met een koperen pan kun je in principe gelijk beginnen. Veel ervaren kokers raden zelfs aan om deze helemaal niet voor te warmen. Snijd dus eerst je groenten voor, maak je vlees klaar en steek daarna pas je gas aan. Een tijdbesparende, maar tegelijk ook een kosten efficiënte oplossing dus.

Voordelen koperen pannen

Warmte besparende oplossing

Hierboven beschreven we al dat je door het snelle opwarmen al gas bespaart. Maar ook tijdens het koken zul je even moeten wennen. Misschien is dit aan het begin even nadelig, maar zodra je eraan gewend bent zal dit veel voordeel opleveren. Het is namelijk zo dat je tijdens het koken het vuur een stuk lager moet zetten dan je normaal gezien gewend bent. Staat er in het recept dat je een middelhoog vuur nodig hebt? Dan is een laag vuur vaak al meer dan voldoende. De warmte wordt goed verdeeld over de pan en blijft daarnaast op temperatuur waardoor meer warmte niet altijd nodig is.

Wanneer je wel hoge temperaturen wil gebruiken is deze pan overigens niet aan te raden. In dit geval kun je beter voor een gietijzeren pan gaan die hier meer voor zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een wokpan die altijd op hoog vuur staat. Bij een pan van koper kan, afhankelijk van hoe de pan is gebouwd, de zachte metalen voering smelten. En dat is iets wat je bij het koken natuurlijk niet wil. Bij aanschaf van de pan kun je de instructies van de specifieke pan bekijken. Hierin staat dan ook welke temperaturen deze variant geschikt voor zijn.

Een prachtige uitstraling

Hoewel de meningen er natuurlijk over verdeeld zijn, vinden de meeste mensen de pannen een mooie uitstraling hebben. En wanneer je ze dan toch al zo mooi vind: waarom zou je ze dan verbergen? Hang ze lekker op aan de muur en presenteer wat jij in huis hebt! De kast kun je dan voor ander, minder mooi keukengerei gebruiken waardoor je in de keuken ook meer ruimte creëert. Het enige wat je moet doen is een touw, buis of plateau ophangen waar jij jouw potten en pannen op kunt presenteren om er zo volop van te kunnen genieten.

Koken met koperen pannen

Koperen pannen koelen snel af

Het handige aan een koperen pan is dat het snel opwarmt zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Maar het tegenhangende voordeel van het koken met koperen potten en pannen is dat het materiaal ook weer snel afkoelt. Om deze reden werken chocolatiers en snoepmakers graag met potten en pannen die van koper zijn. Dit heeft er mee te maken dat dit materiaal makkelijk is om de temperatuur te regelen. En dat is precies wat je nodig hebt als je snoep of chocolade wilt maken. Wil je zelf een heerlijke saus bereiden of wil je vis op een bepaalde manier klaarmaken? Ook in dat geval is een pan die snel afkoelt niet verkeerd.

In sommige gevallen kun je het snel afkoelen van een pan ook als nadeel zien. Kook je een gerecht dat langer warm moet blijven? In dat geval is het koken met een koperen pan niet zo’n aanrader. Hoewel een koperen pan snel opwarmt, kun je het dus niet gebruiken als je bijvoorbeeld tapas aan het maken bent. Dan wil je namelijk dat jouw hapjes lekker warm blijven zodat je ze kunt serveren zoals het recept aangeeft. Of als je bijvoorbeeld een grote stapel pannenkoeken maakt en deze warm wilt houden totdat iedereen gezamenlijk kan eten. Ook in dat geval is het niet de bedoeling dat de helft van het eten alweer koud geworden is.

Koperen pannen betekent duurzaamheid

Ben jij iemand die graag voor kwaliteit gaat en houd van duurzame producten? Dan is het een goed idee om wat koperen potten en pannen in huis te halen. Het koperen materiaal is namelijk heel duurzaam en gaat dan ook jaren mee. Ontzettend handig want op die manier hoef je niet om de zoveel tijd nieuwe pannen aan te schaffen. Dat scheelt toch weer in de kosten! Als je graag zo lang mogelijk wilt kunnen genieten van pannen zonder krassen is het belangrijk dat je ze niet te heet laat worden. Doe je dit wel? Dan kunnen er krassen op de voering van de pannen ontstaan. En dat is natuurlijk ontzettend zonde. Daarnaast helpt het als je soms met een beetje zuur er overheen wrijft. Het onderhoud van koper is dus helemaal niet moeilijk. Het wordt ook wel vergeleken met het eenvoudige gebruik van houten kookgereedschap.

Koperen pannen mooi glanzend houden

Zoals je hierboven al een beetje hebt kunnen lezen is het af en toe goed om de pan met zuur in te wrijven. Maar wat is eigenlijk de reden hiervoor? Je hebt niet zoveel geld en gaat op zoek naar goedkopere pannen van koperen. Of misschien heb je toevallig nog ergens koperen pannen gevonden die al jaren oud zijn. In beide gevallen is het heel belangrijk om de pannen eerst goed schoon te maken. Je gaat natuurlijk niet in een roestige pan je eten klaarmaken. Daarnaast is het ook aan te raden om om de zoveel tijd even je koperen kookgerei mooi op te poetsen. Je wilt natuurlijk wel dat je pannen er weer mooi blinkend uit komen te zien en het net lijkt alsof ze nieuw zijn.

Bijna niets is zo leuk als het hebben van oude producten die er uitzien alsof je ze net nieuw gekocht hebt. Je kunt het beste de koperen pannen onderhouden met zuur, maar hoe doe je dat? Eigenlijk is dit heel simpel: koop wat citroensap of natuurazijn en pak er een doekje bij om het mooi schoon te maken.

Koperen pannen

Koperen pannen zijn lichter dan staal

Hoewel je kunt denken dat koperen pannen juist erg zwaar zijn is het tegendeel waar. Koperen pannen zien er dan misschien zwaar uit, maar in werkelijkheid zijn ze juist ontzettend licht in gebruik. Dit is handig voor als je je pannen graag als een soort accessoires aan de muur wilt hangen. Maar ook als je er niet van houdt om een hele zware pan in je handen te hebben wanneer je deze naar de tafel brengt of bijvoorbeeld iets moet afgieten is het fijn als je niet al te zware pannen hebt.

Koperen pannen: roestvrijstale of een tinbekleding?

Omdat koper een metaal is wat reageert op verschillende factoren zoals koelte en warmte, geeft het materiaal meestal een chemische reactie af. Dit wil je natuurlijk niet in je eten hebben. Gebeurt dit wel? Dan zul je het al heel snel merken aan de metaalsmaak die de chemische reactie met zich meebrengt. Koop dus geen eiwitklop bakken of jam pannen want deze geven juist zo’n reactie af. Let bij je aankoop goed op wat voor soort koper je mee te maken hebt. Voor de beste kwaliteit van je eten heb je koperen potten en pannen nodig die bekleed zijn met metaal dat niet reactief is.

Er zit ook nog verschil tussen oudere en nieuwere pannen. Het is meestal zo dat de oudere pannen niet beschikken over een bekleding. Bij nieuwere pannen is de kans groot dat ze een laag van roestvrij staal hebben. Schuur je met een lepel of vork per ongeluk tegen de pan aan dan zal de pan nog steeds mooi zijn en geen schade oplopen. Ook is een koperen pan met een bekleding beter bestand tegen schoonmaakmiddelen. En dat is precies wat je moet hebben.

Metalen voering

Bij echt oude koperen potten en pannen is het vaak zo dat er een metalen voering is gebruikt. Denk hierbij aan tin. Het voordeel aan tin is dat het wel een anti-aanbaklaag heeft. Maar het nadeel is dat tin juist bestaat uit zachter metaal. Hierdoor ontstaan er juist wel veel krassen in de pan tijdens het koken of tijdens het schoonmaken. Het gevaar is dat er stukjes tin in je eten terecht kunnen komen. Dit is uiteraard niet smakelijk en wil je dus voorkomen. Heb je koperen pannen met tin erin die je toch wilt gebruiken? Werk dan met houten lepels. Hierdoor ontstaan er geen krassen in de potten en pannen. Daarnaast is het bij tin heel belangrijk dat je op de temperaturen let. Doordat het een smeltpunt heeft van zo’n 450 ° F moet je niet te veel warmte gebruiken.

Koperen pannen zijn zo weer als nieuw

Nog een voordeel van een goed beklede koperen pan is dat de meerderheid uit heel sterk en corrosiebestendig materiaal bestaat. Hierdoor kun je het dus veel beter onderhouden dan bij tinne pannen het geval is. Als je een koperen pot of pan van tin hebt zal deze namelijk veel sneller slijten dan bij een koperen pot of pan van metaal. Zelfs wanneer je deze goed onderhoud zal dit het geval zijn. Wat je bij tinnen pannen wel kunt doen is deze opnieuw laten vertinnen. Maar dat kost ook weer extra. In principe kun je dus het beste gelijk voor kwaliteitspannen kiezen.

Conclusie

Goede koperen potten en pannen kun je op vele verschillende manieren inzetten. En door de jaren heen blijven ze goed. De kwaliteit gaat uiteraard wel naar beneden, maar over het algemeen valt dit reuze mee. Het is dus een goede aanschaf waar je geen spijt van gaat hebben. Zeker wanneer je leert hoe je de pan gebruikt en voor welke doeleinden je ze kunt inzetten kun je er hele leuke gerechten mee maken.

Meest populair